Codul portocaliu de caldura aduce intarzieri importante pe calea ferata

De M. Hoster
Codul portocaliu de caldura aduce intarzieri importante pe calea ferata
Codul portocaliu de caldura aduce intarzieri importante pe calea ferata
Cine are noroc să folosească în aceste zile trenul pentru deplasarea în ţară va avea parte de surprize neplăcute. Pe lângă confortul scăzut, mai ales la vagoanele fără climatizare, căldura dilatează şinele şi viteza trenurilor trebuie limitată. Rezultatul: întârzieri de zeci de minute, poate chiar mai mult pentru trenurile care vin de departe.

„Din cauza temperaturilor ridicate căldura la nivelul şinelor de cale ferată creşte semnificativ. În acest caz apare fenomenul de şerpuire şi trenurile pot deraia. Pentru a evita problemele trebuie redusă viteza garniturilor de tren”, am aflat de la Romulus Bratu, purtător de cuvânt în cadrul Regionalei CFR Timişoara.

Asemenea restricţii nu sunt neapărat legate de Romînia, de ele „beneficiază” şi călătorii din alte ţări. Într-adevăr mult mai puţin! Vechimea şinelor care nu au fost reabilitate, plus căldura mai ridicată din România contează mult în stabilirea restricţiilor.

Vestea care ar putea să pară mai bună este că limitările se aplică doar pe anumite zone, nu pe toată lungimea unui traseu. „Limitările de viteză sunt de 30 de kilometri pe oră la majoritatea restricţiilor. Trebuie spus că acestea nu se aplică pe toată calea ferată. Există doar anumite porţiuni unde sunt impuse. Spre exemplu, la un traseu de câteva sute de kilometri o asemenea impunere de restricţionare a vitezei afectează… să zicem 80 de kilometri. Aceasta poate însemna reducerea vitezei de la 100 la 70 de kilometri la oră. Faceţi un calcul şi rezultă o diferenţă de 30 de kilometri mai puţini parcurşi pentru fiecare oră de parcurs”, a mai aflat de la Romulus Bratu.

Cei mai nefericiţi sunt cei care au de parcurs trasee lungi, de la Iaşi sau Bucureşti, spre exemplu. Dar, nu putem să nu ţinem seama de trenurile care merg sau vin de la mare. La cei 700 – 800 kilometri de parcurs se pot aduna întârzieri semnificative. Totuşi, la aceste trenuri vagoanele mai beneficiază de climatizare, ceea ce face drumul mai suportabil. Probleme mai mari sunt la trenurile încadrate la categoria personal, conform vechii clasificări.

Asemenea restricţii sunt în majoritatea cazurilor impuse între orele 12 – 12.30 şi 19. Aşadar, dacă circulaţi la orele serii, s-ar putea să aveţi mai mult noroc pe traseu, să aveţi întârzieri mai mici faţă de cei care se dau cu trenul la orele prânzului.

Publicului călător i se recomandă ca în perioada de valabilitate a avertizării cod galben de caniculă, înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile produse în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor