Clinica de Chirurgie Vasculara din Timisoara – 15.000 de operatii de la infiintare

De Adrian Panduru
2Comentarii
Clinica de Chirurgie Vasculara din Timisoara – 15.000 de operatii de la infiintare
Clinica de Chirurgie Vasculară din Timișoara a ajuns la 15.000 de intervenții de când s-a înființat în urbea de pe Bega – în urmă cu 11 ani. Chirurgia vasculară este cea mai „tânără” specialitate chirurgicală din România, luând ființă în urmă cu mai puțin de 20 de ani.

Clinica de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Județean Timișoara a apărut în urmă cu 11 ani și tratează bolile vasculare periferice, pacienții cu boală arterială periferică, cu boală carotidiană, pacienții cu anevrisme arteriale sau pacienții cu afecțiuni venoase periferice.

Clinica a atins până în prezent numărul de 15.000 de intervenții chirurgicale.
Pe lângă intervențiile de rutină, în clinică s-a dezvoltat chirurgia accesului venos pentru tratamentul chimioterapic sau al fistulelor arteriovenoase pentru dializă, dar și tratamentul complex al complicațiilor acestora. Existența Compartimentului de Microchirurgie în cadrul Clinicii a permis instituirea conceptului de chirurgie vasculoplastică, care presupune asocierea revascularizării periferice cu managementul defectelor de la nivelul membrelor, la care s-a adăugat tratamentul compresiunii nervilor periferici la pacienții cu diabet zaharat.

Cu sprijinul conducerii Spitalului Județean și prin colaborarea nemijlocită a colectivului de la Serviciul de Radiologie s-au pus bazele Chirurgiei Endovasculare. În țările vest-europene, acest tip de tratament reprezintă actualmente standardul. Prin mijloace minim invazive, Chirurgia Endovasculară completează spectrul clasic de intervenții în boala arterială periferică, oferind de multe ori solții salvatoare la amputațiile de membre, acolo unde chirurgia clasică își epuizează mijloacele. În plus, în situații de urgență, tromboliza efectuată pe cale endovasculară, care presupune dizolvarea cheagurilor chiar acolo unde s-au produs, cu ajutorul unui cateter plasat sub control radiologic, s-a dovedit o tehnică cu rezultate spectaculoase în salvarea membrelor aflate în ischemie acută sau chiar a vieții pacienților.

„Cuvântul de ordine referitor la activitatea chirurgicală în cei 11 ani de existență este EVOLUȚIE, rod al eforturilor constante ale întregului colectiv de medici și asistente. Această evoluție a fost una treptată, în primul an de existență au fost realizate circa 250 de operații, pentru ca anul trecut să fie făcute peste 2000. Evoluția a fost marcată de unele intervenții, care atunci când au fost realizate pentru prima dată au părut spectaculoase, pentru ca astăzi ele să devină operații de rutină, cu un grad ridicat de siguranță pentru pacienți. Sporirea complexității intervențiilor nu ar fi fost însă posibilă fără profesionalismul și excepționala contribuție a colegilor anesteziști, colaboratori permanenți ai clinicii, cu atât mai mult cu cât, datorită aterosclerozei, pacienții vasculari sunt cei mai fragili pacienți chirugicali. Evoluția a caracterizat și relațiile cu colectivele performante de neurologi, nefrologi și diabetologi din Spitalul Județean, tratamentul modern, multidisciplinar al pacientilor vasculari devenind regulă. Privim spre viitor optimist și animați de decizie. Este necesar să aplicăm tehnicile minim invazive ale chirurgiei endovasculare mai frecvent, este necesar să implementăm tratamente noi în domeniul bolilor arteriale și venoase spre cât mai deplina bună stare de sănătate a pacienților noștri”, spune doctorul Mihai Ionac, șeful clinicii.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor