Cititorii ne sesizeaza: colonada din Buzias, distrusa dupa furtuna. Primaria face demersuri pentru reabilitare

De Adrian Panduru
1Comentariu
Cititorii ne sesizeaza: colonada din Buzias, distrusa dupa furtuna. Primaria face demersuri pentru reabilitare
© TION - Cititorii ne sesizeaza: colonada din Buzias, distrusa dupa furtuna. Primaria face demersuri pentru reabilitare
Colonada din Buziaş a avut de suferit în urma furtunii de duminică seara, iar un cititor tion.ro ne-a trimis fotografii cu dezastrul. De altfel, colonada are de suferit de mult timp, locul din staţiunea de interes naţional, unde mulţi şi-au pierdut paşii, având nevoie, de mult timp, de reparaţii, pentru că, deşi ar trebui să fie un lucru cu care localitatea să se mândrească, este o pată pe harta staţiunii. Primarul localităţii a demarat un proiect în ceea ce priveşte restaurarea acestui monument istoric şi speră ca din toamnă să înceapă execuţia…

Cititorul care ne-a trimis fotografii cu colonada după ultima furtună, de acum două zile, trage un semnal de alarmă şi îl întreabă pe primar: „De ce nu vă ocupaţi de singura colonadă din Estul Europei?”.

Contactat de reporterul tion.ro, primarul Buziaşului, Alger Ilaş, spune că deja s-a făcut un studiu de fezabilitate, iar proiectul este în lucru la Compania Naţională de Investiţii, de unde, cel mai probabil, vor veni banii pentru reabilitarea acestui monument istoric.

„Ne ocupăm de colonadă. Ea este o ruină, lăsată de multă vreme de către autorităţi. Ea este revendicată. În momentul de faţă am reuşit să o intabulăm pe oraşul Buziaş, cu acordul celor care o revendică. Este a familiei Muschong. Am avut discuţii cu ei şi au înţeles situaţia şi am reuşit să intabulăm colonada din primăvara anului acesta pe oraşul Buziaş. Din momentul acela, dar şi până atunci, am încercat în tot felul de moduri să o menţinem într-o anumită stare şi să începem refacerea. De când am intabulat-o am întocmit şi un proiect. Avem deja studiul de fezabilitate trimis la Bucureşti, la Compania Naţională de Investiţii, iar proiectul este în lucru. Am discutat cu compania, fondurile nu sunt la nivelul nostru, al oraşului. Am făcut acest demers şi aşteaptă proiectul ca să-l scoată la licitaţie, să vină o firmă care să aibă toate acreditările pentru că este considerat un monument şi trebuie să o refacă după toate normele”, spune Alger Ilaş.

Refacerea ar costa 686.000 de euro (propunerea proiectantului), conform studiului de fezabilitate. Din punctul de vedere al proiectantului, colonada trebuie demontată cu fineţe şi refăcută aşa cum trebuie. O parte din lemn nu mai e bun, e putred.

„Eu, partea de jos, de când sunt primar, am refăcut-o deja de două ori. Toată partea de jos, de la nivelul şoldului, am refăcut-o cu tâmplarii din oraş, cu lemnul nostru. Când eram eu copil s-a mai intervenit, a mai ars colonada. Mergem la Compania Naţională şi ei vor scoate la licitaţie. Dacă nu o să trebuiască să o refacem noi într-un contract multianual, cu o firmă care să accepte să o facă şi să plătim din bugetul primăriei mult timp”, precizează primarul Buziașului.

Edilul spune că tot timpul colonada are de suferit şi se intervine periodic la ea, pentru reparaţii. Acum, cu acest proiect depus la Bucureşti, speră ca reabilitarea totală a acestui monument istoric să înceapă în această toamnă.

„Colonada are tot timpul de suferit, ba se mai prăbuşeşte o bucată, ba e alta rămasă în suspensie şi noi venim şi o susţinem. Reprezintă şi pericol pentru oameni, pentru că ei trec, noi am pus acolo „Trecerea Oprită”, dar copiii trec. Partea de sus, din cauza faptului că nu am putut să intervenim, sunt copacii care cad pe ea, plouă, putrezeşte. Nu avem voie să intervenim, pentru să s-a constatat că, totuşi, la monument nu putem noi interveni, trebuie să vină alţii mai pricepuţi. Proiectul e gata, în ceea ce priveşte execuţia depinde de companie când va demara. Eu am speranţa ca până în toamnă să vină un executant”, spune Alger Ilaş.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor