Cinema Studio, din nou la statul roman. Primaria Timisoara inca se judeca pentru cinematografe

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
3Comentarii
Cinema Studio, din nou la statul roman. Primaria Timisoara inca se judeca pentru cinematografe
© TION: Cinema Studio, din nou la statul roman
Cinema Studio a ajuns din nou în proprietatea statului român, după ce s-a descoperit că imobilul care găzduia cinematograful Timișoarei a ajuns în proprietate privată. Curtea de Apel Timișoara a anulat contractul încheiat între statul român, RADEF și proprietarul Rusimovici Nada.

Se discută de ani buni despre cinematografele Timișoarei, pe care municipalitatea încearcă să le recupereze de la RADEF – Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor România Film.

În vara anului 2013, reprezentanții primăriei anunțau din nou preluarea acestora de la RADEF. Pe lista obiectivelor care urmau să fie transferate municipalităţii se aflau, declara viceprimarul Dan Diaconu la vremea respectivă, cinematografele Studio şi Timiş, precum şi fostele cinematografe Victoria şi Arta, inclusiv Grădina de Vară de la Arta, Unirea, Freidorf şi Fratelia, edilul precizând că ultimul a fost revendicat.

Între timp s-a descoperit însă că Cinema Studio nu mai este în proprietate publică, așa că RADEF nu-l poate înapoia primăriei. Municipalitatea s-a judecat cu statul român, prin ministerul Culturii și Cultelor, prin RADEF și Rusimovici Nada și Oficiul de Cadastru, a anunțat primarul Nicolae Robu. Instanța a decis că Cinema Studio trece acum din nou în proprietate publică, așa că statul român ar trebui să-l dea înapoi Primăriei Timișoara. Decizia este definitivă! Mai mult, Rusimovici Nada este obligată să plătească și cheltuielile de judecată, în valoare de 13.125 de lei.

„În urmă cu doi ani, când am început să studiem posibilitățile de a readuce în patrimoniul public Cinematograful Studio, părea o misiune extrem de dificilă. O misiune care însă acum e încununată de succes pentru primul său pas. Cinema Studio revine în proprietatea statului român. În 29 martie, Curtea de Apel Timișoara admite apelul declarat de reclamanții Municipiul Timişoara, prin Primar, şi Consiliul Local al Municipiului Timişoara. Constată nulitatea absolută a contractului de dare în plată privind (…) Cinematograf Studio (fost Thalia). Dispune restabilirea situaţiei anterioară de Carte funciară, prin reînscrierea dreptului de proprietate al Statului Român”, a anunțat viceprimarul Dan Diaconu.

Potrivit reprezentanților primăriei, decizia este definitivă, iar acum urmează doar să se facă trecerea imobilului care a găzduit Cinema Studio de la statul român la Primăria Timișoara.

Cât despre celelalte cinematografe, municipalitatea încă se judecă pentru ele. Potrivit viceprimarului Diaconu, municipalitatea a dat în judecată RADEF, a câștigat, dar România Film a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța nu a stabilit un termen de judecată.

Ce se întâmplă cu Cinema Studio?

Dacă ajunge în proprietatea primăriei, fostul Cinema Studio va fi transformat, dar nu se știe în ce încă. Primarul Nicolae Robu susține că este nevoie de spații pentru că „tinerii nu au unde să facă repetiții, să se pregătească în zona dansului și în orice alt domeniu în care ei tinerii doresc să se manifeste”.

„Statul român așa a știut să-și aibă grijă de proprietate, încât în loc să o dea municipiului Timișoara pentru a rămâne în uzul public a făcut niște matrapazlâcuri prin care a dat cinematograful unei persoane. Lucrurile sunt foarte necurate. Sunt șanse foarte mari să ni-l dea. Tremură izmenele pe unii după ceea ce s-a întâmplat. (…) Mai concret nu pot spune ce se întâmplă cu el când ajunge la noi… Așteptăm să intre în posesia noastră, apoi vom genera variante de utilizare. Totul va trebui să se întâmple cu aprobarea Consiliului Local Timișoara. Eu pot să fac propuneri”, a explicat Robu.

Una din variante ar fi ca Cinema Studio să fie pus la dispoziția Casei Studenților.

„Cel mai probabil Cinematograful Studio îl vom pune la dispoziția Casei de Cultură a Studenților, dar vom vedea când va fi cazul”, a conchis edilul.

Pe de altă parte, viceprimarul Dan Diaconu susține că… „Cinematograful de Artă în Timișoara este acum mult mai aproape de înfăptuire.

„Chiar dacă încă mai sunt pași de făcut pentru a ajunge efectiv în proprietatea municipiului și a putea începe lucrările de reabilitare și dotare, soarele a ieșit pe strada tuturor iubitorilor de cinema din Timișoara aici sau în cadrul altui cinematograf”, a conchis Dan Diaconu.

Așadar, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu Cinema Studio de îndată ce acesta va ajunge din nou în proprietatea primăriei.

Articole pe aceeași temă:

Primaria Timisoara nu mai primeste Cinema Studio. Nu mai este in proprietatea RADEF!

O prima victorie in instanta in lupta pentru preluarea cinematografelor

 

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor