Cine uită, e complice! Timișoara, la 29 de ani de la Revoluția din Decembrie ’89. Programul manifestărilor

De Roxana Deaconescu
5Comentarii
Cine uită, e complice! Timișoara, la 29 de ani de la Revoluția din Decembrie ’89. Programul manifestărilor
© Tion: Cine uită, e complice! Timișoara, la 29 de ani de la Revoluția din Decembrie ’89
În urmă cu 29 de ani, Timișoara dădea startul revoluției care a scăpat România de comunism. Revoluționarii au început încă de vineri să marcheze momentele din Decembrie 1989. Vor fi marșuri pentru eroi, depuneri de coroane, lansări de carte sau proiecții de film și chiar concerte, pe parcursul mai multor zile. Vedeți ce program au pus la punct asociațiile de revoluționari și primăria!

Istoria evocă data de 15 decembrie 1989 ca fiind definitorie pentru căderea dictaturii din România. E ziua în care, în Piața Maria din Timișoara, au început să se strângă oameni solidari cu Laszlo Tokes, pastorul care urma să fie evacuat din clădirea Bisericii Reformate, acolo unde era și locuința sa. Enoriașii au considerat că măsura este nedreaptă, așa că au început, inițial în șoaptă, apoi tot mai tare, să strige „Libertate!”. Se întâmpla într-o vineri.

Laszlo Tokes fusese acuzat de spionaj și trădare, după ce a dat un interviu critic la adresa lui Nicolae Ceaușescu, pentru o televiziune din Ungaria. Așa că regimul a decis să îl evacueze din biserica în care slujea. Solidari cu el, enoriașii s-au strâns în 15 decembrie 1989, în jurul orei 16, în fața casei pastorului care era arestat la domiciliu la parohia reformată din Piața Maria. Întâi câțiva, apoi tot mai mulți s-au adunat acolo. Lucrurile au rămas pașnice până spre seară, dar au luat amploare în 16 decembrie. Sute de oameni s-au solidarizat și au ieșit în stradă.

Astăzi, 15 decembrie 2018, la biserica reformată de pe strada Timotei Cipariu nr. 1, colț cu P-ța Sf. Maria, de la ora 16 se vor aprinde lumânări și vor fi lăsate coroane… „în locul de unde a pornit schimbarea”. Apoi, la ora 17, va avea loc o masă rotundă cu titlul: „Moștenirea revoltei populare timișorene – solidaritatea româno-maghiară”.

Mai târziu, de la 18, câțiva revoluționari de la ALTAR vor pleca într-un marș al Libertății, la ora 18, pe traseul Piața Maria – Piața Victoriei.

Manifestările continuă și zilele următoare. Duminică, 16 decembrie, de la ora 11, consilierii locali se întâlnesc în tradiționala ședință festivă.

În aceeași zi are loc și Marșul Eroilor, organizat în fiecare an de suporterii echipei de fotbal a orașului – ASU Poli Timișoara.

„Noi nu uităm, noi nu iertăm! Duminică după amiază ne vedem, la fel ca în fiecare an, în locul din care acum 29 de ani s-a aprins focul libertății. Cu candele aprinse, vom porni din Piața Maria spre Catedrală și apoi la Memorialul Revoluției, destinația finală fiind Cimitirul Eroilor. Vom păși din nou pe urmele martirilor care au luptat pentru LIBERTATE, pentru ca anii ce vor veni sa fie mai frumoși. Cine uită e complice!”, transmit suporterii.

Spre seară vor fi aprinse candele în Piața Victoriei.

Luni, în 17 decembrie, la Timișoara este zi de doliu. Se vor ține slujbe de pomenire și vor fi depuse coroane. În 20 decembrie, zi în care Timișoara a fost declarat liber de comunism, se vor auzi sirenele timp de trei minute. Spre seară va răsuna muzica în Piața Victoriei. La Rock pentru Revoluție vor concerta Pro Musica, Melting Dice, Implant pentru Refuz și Sanctuar.

Manifestările continuă cu lansări de carte, concursuri și proiecții de filme.

Programul complet anunțat de primărie:

14 dec, ora 17, la Filarmonica Banatul: Vernisajul expoziției „Cubul – Lumina Îngerilor”. Prezentare de carte „Întâlnire cu Îngerul”, Mihai Teodor Olteanu în dialog cu Vasile Bogdan.

Concursul „Cele Cele mai ilustrative opere plastice ale Revoluției Române” (14 – 29 decembrie 2018, Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989)

15 dec, 18-19, în Piața Maria-Piața Victoriei: Remember ’89. Momente, locuri, oameni, fapte. Marșul Libertății (ALTAR)

16 dec, 11, la Primăria Timișoara: Ședință festivă a consiliului local dedicată comemorării eroilor martiri din Timișoara (BOE)

16 dec, 17, Piața Maria: Marșul Eroilor pus la cale de suporterii ASU Politehnica (n.r. de negăsit în programul anunțat de PMT)

16 dec, 13, la Teatrul Național Timișoara, Sala cu Oglinzi: Expoziție artă plastică – Revoluție-Libertate. Film documentar „Căderea Cortinei Roșii din Europa de Est”. Premierea elevilor participanți la concursul pe teme de istorie „Remember 89”. Lansare de carte „’89- Remember”, autor Adrian Kali (ALTAR)

16 dec, 17.30, la Teatrul Național Timișoara: Spectacol aniversar dedicat Revoluției Române din Decembrie 1989 (ALTAR)

16 dec, 20, în Piața Victoriei: Aprinderea „Candelelor Nemuririi” (ALTAR)

16 dec, 23.45, la Biserica Martirilor: Liturghie (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)

15-16 dec, la Sala Olimpia: Supercupa „Memorialul Revoluției” (Memorialul Revoluției 16-11 Decembrie 1989)

17 dec, 10, la Catedrala Mitropolitană: Slujbă de pomenire, depunere de coroane (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)

17 dec, 12, la Biserica Martirilor: Slujbă de pomenire, depunere de coroane (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)

17 dec, 14, la Cimitirul Eroilor: Slujbă de pomenire, depunere de coroane, Parastas (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)

17 dec, 18, la Catedrala Mitropolitană: Moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor-martiri ai Revoluției, pe trepte (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)

18 dec, 18, la Catedrala Mitropolitană: Depunere candele (Forumul Revoluției din Decembrie 1989)

19 dec, 19, Timișoara – Popești-Leordeni: Deplasare în memoria eroilor-martiri incinerați (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)

19-20 dec, Timișoara – București: Pelerinaj „Pe urmele cenușii eroilor-martiri dispăruți în revoluție”/ Piața Universității, Piața Revoluției, Cimitirul Revoluției, Crematoriul Cenușa. Popești-Leordeni/ Axa Monument, Biserica Suspendată, Gura de canal Castaforum, unde s-a aruncat cenușa (Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989)

20 dec, 10, în Parcul Tineretului din București: Depuneri de coroane la troița Crematoriului „Cenușa” (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)

20 dec, 12, Popești-Leordeni: Parastas și slujbă de pomenire la monumentul și Biserica Eroilor Martir uciși la Timișoara (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)

20 dec, 12, Timișoara: Declanșarea sirenei timp de trei minute (BOE, SALVO)

20 dec, 12, la Opera Română: Remember locuri istorice ale declanșării Revoluției Române din Timișoara/ Balconul Operei (Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989)

20 dec, 14, la Catedrala Mitropolitană: Remember locuri istorice ale declanșării revoluției (Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989)

20 dec, 19, în Piața Victoriei: Rock for Revolution cu Pro Musica, Melting Dice, Implant pentru Refuz, Sanctuar (BOE – Biroul Organizare Evenimente PMT)

21 dec, Slatina: Pelerinaj pe urmele martirilor dispăruți (Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989)

22 dec, 10: Casa Armatei: Adunare festivă pentru aniversarea a 29 de ani a Revoluției și 28 de ani a FNRD 89. Lansarea cărții Proclamația de la Timișoara – în trecut, prezent și viitor (Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989).5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor