Cine au fost votantii din judetul Timis? Tinerii, total dezinteresati de vot, cei la varsta a doua, principalii alegatori

De Marcel Hoster
2Comentarii
Cine au fost votantii din judetul Timis? Tinerii, total dezinteresati de vot, cei la varsta a doua, principalii alegatori
© Tion: Cine au fost votantii din judetul Timis? Tinerii, total dezinteresati de vot, cei la varsta a doua, principalii alegatori
Alegerile locale desfăşurate duminică au scos la cabinele de vot în Timiş doar puţin peste 40 de procente din persoanele cu drept de vot. O analiză făcută pe baza colectării de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale – STS, a datelor referitoare la prezenţa la vot, arată că cei mai mulţi votanţi au între 45 şi 64 de ani, iar cei care au fost dezinteresaţi de procesul electoral au fost tinerii, mai ales cei între 18 şi 24 de ani.

Oferta electorală lansată de partide şi candidaţii la alegerile locale din Timiş s-a dovedit aproape total lipsită de interes pentru tineri. Puţin peste 250.000 de timişeni au ales să se prezinte duminică la cabinele de vot, iar proporţia este împărţită egal între femei şi bărbaţi. Diferenţele mari apar atunci când vine vorba despre distrubuţia pe vârstă. Atât la femei, cât şi la bărbaţi, cea mai dezinteresată categorie de alegători s-a dovedit a fi cea a tinerilor cu vârsta între 18 şi 24 de ani. Doar în jur de 10.000 de votanţi de sex bărbătesc şi chiar mai puţini de sex feminin, aflaţi în această categorie de vârstă, au fost dornici să pună ştampila pe buletinele de vot. Analiza graficului elaborat de cei de la STS arată că odată cu creşterea vârstei votanţilor creşte şi numărul celor care au participat la procesul electoral.

Iar aici cei mai dornici de participare la scrutin s-au dovedit timişenii de vârsta a doua, aflaţi spre pensionare, chiar şi persoane aflate deja la pensie. Astfel, cei mai mulţi votanţi au provenit din categoria 45 – 64 de ani. Atât femei, cât şi bărbaţi, la această categorie de vârstă au fost încadraţi aproximativ 48.000 de votanţi. De asemenea, foarte bine reprezentată este categoria persoanelor de peste 65 de ani, aici cu un plus de partea femeilor: aproximativ 27.500 de persoane de sex feminin, respectiv aproximativ 23.000 de persoane de sex masculin.

Bărbaţii stau un pic mai bine la categoria de vârstă 35 – 44 de ani, cu aproximativ 25.000 de votanţi, faţă de aproximativ 23.000 de femei.

Articole pe aceeași temă:

Alegeri locale 2016: prezenta la vot in Timis

Agitatie la Primaria Timisoara. Se centralizeaza primele rezultate de la sectiile de vot din municipiu

Se reia votul la Sag – doi candidati la egalitate de voturi

Noii primari din Timis, dupa numaratoarea paralela a partidelor

PSD este pe cale sa castige Consiliul Judetean Timis. Primele rezultate oficiale2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor