Alegeri locale 2016: prezenta la vot in Timis, din ora in ora

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
25Comentarii
Alegeri locale 2016: prezenta la vot in Timis, din ora in ora
Interes scăzut în Timiş pentru scrutinul desfăşurat în vederea alegerii primarilor şi ai membrilor consiliilor locale. Conform primelor centralizări realizate, în cel mai vestic judeţ al României, prezenţa la urne nu a atins nivelul de şase procente.

Timişenii nu sunt prea dornici să-şi exprime votul la ediţia din acest an a alegerilor locale. Cel puţin nu la primele ore ale dimineţii. Conform primelor centralizări oficiale, realizate la Biroul Electoral Judeţean Timiş, doar 5,89 % dintre electori au trecut până la ora 10 pe la cabinele de vot. La precedentele alegeri locale, în 2012, prezenţa în judeţ era mai ridicată, de 7,69%.

La nivel naţional, prezenţa la ora 10 era de 7,93% din numărul alegătorilor înscrişi pe liste. În mediul rural prezenţa era de 6.13%, iar în mediul urban de 10,37%. La nivel naţional, din punct de vedere al prezenţei, Timişul era locul patru de la coadă.

10,8 procente din timişenii cu domiciliul în mediul rural s-au prezentat la urne, în timp ce la oraşe 4,46%.

UPDATE. Locuitorii din Secaș sunt cei mai harnici la orele dimineții

Deşi prezenţa timişenilor situează judeţul printre codaşele din ţară, iată că într-o localitate prezenţa este extrem de ridicată. Este vorba despre comuna Secaş, cu peste 39 de procente dintre votanţi prezenţi la cabina de vot până la ora 10. Timişoara e sub nivelul judeţului în ceea ce priveşte prezenţa.Suntem printre ultimele judeţe din ţară atunci când vine vorba de prezenţa la urne, dar două comune din Timiş se remarcă printr-un vot masiv. Astfel, campioană este Secaş, cu 39,81% dintre cei 314 votanţi care au ales deja. Urmează altă comună mică, mai precis Bara, cu 268 de votanţi, dar cu o participare la vot de 33,58%.

În ceea ce priveşte Timişoara, prezenţa la urne la ora 10 era de 3,73% din totalul de 28.5512 alegători. Cel mai bine stă Buziaşul, cu 10,34% din votanţi care au trecut pe la secţii, până la ora 10. La Lugoj procentul era de 5,02%, la Recaş 9,79%, la Sânniculau Mare de 6,91%, iar la Jimbolia de 4,96%. Deta e ceva mai sus, cu 7,7%, Făgetul are 6,83%, iar Gătaia 7,81%.

UPDATE2. Prezență record la urne într-o localitate timișeană: peste 170 la sută

Localitatea timişeană Crivobara, aflată în circumscripţia Secaş s-a făcut remarcată printr-o prezenţă uriaşă la vot. Este vorba de un procent de 174,6 la sută.Surpriză în localitatea timişeană Crivobara, aflată în subordinea circumscripţiei Secaş. Aici, conform datelor provizorii legate de prezenţa la vot, aceasta a urcat la 174,6%! S-au înregistrat foarte mulți votanţi pe listele suplimentare.

În total, în localitate sunt înregistraţi 67 de votanţi, dar în ziua votului, la secţia de votare de la căminul cultural s-au prezentat numeroşi alţi alegători care au fost înscrişi pe listele suplimentare.

Astfel, numărul votanților înregistaţi a depăşit semnificativ lista iniţială, ajungându-se la această valoare. Conform preşedintelui Biroului Electoral Judeţean Timiş, dacă persoanele în cauză au putut dovedi că au domiciuliul în localitate, totul este legal. Totuşi, valoarea este considerată destul de mare.

O situație similară se găsește și în alte localități. La Dobrești, de exemplu, la ora 13, prezența la vot era de 111%, iar în Lăpușnic de 114%.

UPDATE3. Prezența la vot în Timiș, ora 13: peste 15% din alegători au mers să voteze

Creştere semnificativă a numărului persoanelor cu drept de vot prezente la urne în judeţ. Astfel, la ora 13, se ajunsese la 15,78% dintre votanţi. Vă reamintim că la ora 10 prezenţa la urne era de doar 4,46%.

Numărul celor care au decis să-şi exercite dreptul de a alege, în judeţul Timiş, a crescut semnificativ până la ora prânzului. Este vorba de 15,78% din numărul celor cu drept de vot, existenţi pe listele electorale. La nivel naţional se ajunsese la un procent de participare la vot de 21,67%.

În ceea ce priveşte Timişoara, la ora 13 gradul de prezenţă la urne a ajuns la 10,53%.

UPDATE4. Prezența la vot în Crivobara: 200%

Timișenii se înghesuie să voteze… pe listele suplimentare de la Crivobara. La ora 15.55, prezența în localitate era de 200%. Pe lista de la secția de votare deschisă în căminul cultural din Crivobara sunt trecuți 67 de alegători, dintre care au votat 38 de oameni. 96 de votanți și-au exprimat opțiunea de vot pe liste suplimentare.

Și în localitatea Dobrești prezența la vot se apropie de 200%. La ora 16 era peste 191%, iar în Lăpușnic peste 137%.

UPDATE5. Timișul se menține la coada prezenței la vot, în timp ce două comune au atins recorduri naționale

Judeţul Timiş se menține în continuare în topul naţional al județelor cu cea mai scăzută prezență la urnele de vot. Ultimele date oficiale, la ora 16, plasează judeţul tot pe locul cinci de la coadă, cu doar 24,97% din totalul electorilor. La nivel naţional prezenţa la urne ajunsese la 31,71%. Totuşi, Timişul se remarcă prin două localităţi unde prezenţa la vot a ajuns la cote în jurul valorii de 200%!

Cei mai puţini dintre locuitorii oraşelor care au ajuns să-şi exprime votul sunt în continuare în Timiş. Doar 19,11% dintre cei care locuiesc în mediul urban au ajuns la cabina de vot, în timp ce în mediul rural s-a ajuns lao prezenţă de 34,56%.

Timişul însă s-a remarcat prin două localităţi unde brusc au apărut extraordinar de mulţi electori pe listele suplimentare. Astfel, la Crivobara, în circumscripţia Secaş, prezenţa la urne a ajuns la 201%! Pe listele oficiale permanente sunt 67 de persoane, dar în total au votat 135 de persoane. De asemenea, o situaţie similară există la Dobreşti, aici gradul de prezenţă la urne este nu mai puţin de 214%. Pe listele permanente erau 35 de persoane, dar votaseră 75 de alegători.

În ceea ce priveşte Timişoara, la ora 16 votaseră 50.304 persoane, ceea ce înseamnă un grad de prezenţă la urne de 17,61%.

UPDATE6. Potrivit reprezentanților BEJ Timiș, situația de la Crivobara este una normală

Potrivit reprezentanților BEJ Timiș, situația de la Crivobara este una normală, toți cei care au votat pe listele suplimentare făcând dovada că domiciliază în raza secției de votare.

UPDATE7. Prezenţa la vot: Timişul e constant, ocupă locul cinci de la coadă

Chiar dacă procesul electoral se apropie de sfârşit, datele oficiale legate de prezenţa la vot plasează Timişul tot pe locul cinci de la coadă. La nivel naţional, la ora 19, prezenţa la urne la nivel naţional era de 42,94%, iar în Timiş ajunsese la 35,52%.

Acelaşi loc pentru Timiş în clasamentul prezenţei la urne. Datele oficiale arată că în Timiş 35,52% dintre votanţi s-au prezentat la secţiile de votare pentru a-şi exprima votul pentru primar, consiliul local şi consiliul judeţean. În mediul urban, 27,56% dintre timişeni se prezentaseră la vot, ceea ce plasează judeţul pe ultimul loc pe ţară. În mediul rural situaţia e un pic mai bună, procentul a ajuns la 48,65%, adică locul şase de la coadă la nivel naţional.

În Timişoara votaseră 27,7% dintre votanţi, la ora 19. În localităţile – record „procentul flotanţilor” a ajuns la 214,92%, la Crivobara, respectiv 237,14% la Dobreşti.

UPDATE8. Prezența la vot la închiderea urnelor. Mai puţin de jumătate dintre timişeni au decis să voteze în alegerile locale

Datele finale, la ora 21, arată că oficial 40,59% dintre timişeni au decis să-şi exprime votul în cadrul ediţiei 2016 a alegerilor locale. În Timişoara situaţia e dezastruoasă, puţin peste un sfert dintre cei cu drept de voi au decis să-şi exercite dreptul constituţional de a-şi alege primarul.

Punct final în alegerile locale din judeţul Timiş. Datele provizorii referitoare la prezenţa la urne arată că 40,59% dintre locuitorii judeţului au decis să pună ştampila pe buletinele de vot. Procentul situează Timişul sub nivelul înregistrat la nivel naţional, care a fost de 48,27%.

În Timiş, în mediul urban, 32,34% dintre cetăţeni s-au prezentat la vot. Aceasta plasează judeţul cel mai vestic din România pe ultimul loc al clasamentului naţional al prezenţei la urne.

În mediul rural, Timişul s-a bucurat de prezenţa a puțin peste jumătate din populaţia cu drept de vot, mai precis 54,11%, ceea ce a dus judeţul pe locul şase de la coadă, la nivelul întregii țări.

La nivel naţional, per total, Timişul a încheiat scrutinul pe locul cinci de la coadă.

În Timişoara situaţia este chiar şi mai rea, este vorba de un procent de doar 28,34% de cetăţeni cu drept de vot care au decis să se prezinte la urne. Aşadar, un sfert dintre cetăţenii oraşului au decis soarta viitorului consiliu local şi au decis primarul care va reprezenta oraşul în următorii patru ani.

UPDATE9. Dobrești, localitatea din Timiș campioană la prezență la alegerile locale din 2016

Dobrești, satul cunoscut pentru faptul că este locul de naștere al Patriarhului Daniel, este localitatea campioană în Timiș la prezență la urne. Aici s-a înregistrat o situație anormală, existând mai mulți votanți pe listele suplimentare decât pe listele permanente, ceea ce a dus la o prezență raportată de 240 la sută. Astfel, 30 din 35 de votanți aflați pe listele permanente și-au exprimat opțiunea până la închiderea urnelor, însă, un număr de 54 de persoane au votat pe liste suplimentare.

O situație similară s-a înregistrat și în localitatea Crivobara, unde prezența la vot a fost de 226,87 la sută la ora 21. Astfel, 45 din cei 67 de votanți aflați pe lista electorală permanentă și-au exprimat opțiunea până la închiderea urnelor, însă 107 persoane au votat pe listele suplimentare. ​

Articole pe aceeași temă:

Alegeri locale 2016, in Timisoara si judetul Timis, live pe tion.ro

Incident la Deta! Un alegator a primit 5 buletine de vot, dar nu a apucat sa introduca decat unul in urna25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor