Chirurgii care opereaza pe inima, in dificultate: Doctorii transpira in sala de operatii, lipsesc materiale sanitare si medicamente

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
17Comentarii
Chirurgii care opereaza pe inima, in dificultate: Doctorii transpira in sala de operatii, lipsesc materiale sanitare si medicamente
© Tion: Chirurgii care opereaza pe inima, in dificultate
Reprezentanții Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Timişoara, de la Institutul de Boli Cardiovasculare de la Pădurea Verde, trag un semnal de alarmă și transmit că se află în dificultate în a-şi desfăşura activitatea din cauza defecțiunilor tehnice şi a lipsei de materiale. Clima din sala de operații este stricată, iar chirurgii operează la temperaturi care se apropie de caniculă.

Doctorii care operează pe inimă în sălile de la Institutul Cardiovascular din Timișoara spun că în sălile de intervenții clima veche de 22 de ani nu mai funcționează, iar temperatura în secția de Terapie Intensivă ajunge la 29 de grade Celsius, în timp ce aceasta trebuie să fie între 18 și 20 de grade.

„În aceste condiţii, personalul medical transpiră, crescând foarte mult riscul de infecţii, prin transpiraţia care cade în câmpul operator. La fel pentru pacienţi, disconfortul duce la vasodilatație şi pierderea de lichide prin transpiraţie. Este o problemă veche, care a fost sesizată în repetate rânduri atât Conducerii Institutului cât şi Ministerului Sănătăţii. Acest tip de climă nu poate fi reparată şi întreţinută de firmele obişnuite care se ocupă de Climatizare. Sunt clime speciale, medicale, doar pentru sălile de operaţii. Acum, când temperaturile sunt extrem de crescute, condiţiile de operat sunt extrem de neplăcute”, transmit doctorul Marian Gașpar, șef Secţie Chirurgie Cardiovasculară, și dr. Petru Deutsch, șef Secţie Anestezie şi Terapie Intensivă.

Probleme cu clima sunt şi în Secția de Terapie Intensivă, transmit cei doi șefi de secții, unde pacienţii, după operaţiile pe cord, rămân una-două zile şi trebuie să suporte temperaturi de 29 grade Celsius.

„Aparatele de analize, ASTRUP, nu mai funcţionează în aceste condiţii, aparatul fiind introdus în frigider pentru a face analizele speciale pacienţilor. Acolo este climă centralizată, renovată în urmă cu 2 ani, dar care s-a defectat din cauza mentenanței proaste (peste iarnă a îngheţat instalaţia). În ciuda unui aparat de climă instalat în una din săli, temperatura este de nesuportat. Din 2012, când a fost finalizată clădirea C, unde sunt 2 săli de operaţie mari de 60 mp, cu circuite aseptice, spaţiu pentru sterilizare, etajul III cu 30 de locuri, am cerut la fiecare domn ministru (Dl Nicolaesu, Dl Cepoiu, Dl Cseke, Dl Bănicoiu), fonduri să dotăm sălile de operaţie (mese chirurgicale, lămpi operatorii, pompe de circulaţie extracorporală, aparate de anestezie, monitoare, instrumentar) pentru a opera în condiţii mai bune. De fiecare dată ne-au spus că nu sunt bani sau ne-au promis că vor face tot ce se poate la rectificarea bugetară. Sălile de operaţie noi, un etaj cu 30 de locuri pentru pacienţi şi noul spaţiu pentru sterilizare au rămas tot goale, nefolosite”, transmit cei doi șefi de secții de la Institutul de Boli Cardiovasculare de la Pădurea Verde.

Cei doi șefi spun că le lipsesc și materialele specifice şi medicamente, medicaţie anestezică, heparină, protamină, antibiotice, seringi, pansamente, pe motiv că nu sunt bani suficienţi şi au depăşit fondurile pentru luna respectivă. Este vorba despre fondurile destinate DRG – pacienţi internaţi în spitalizare continuă tip acuţi.

„Pentru a opera pe cord trebuie să ai din toate materialele, unul dacă lipseşte, cât de mic, o canulă care costă câţiva lei, nu se poate opera. În aceste condiţii, numărul de operaţii pe cord a scăzut de la 4 pe zi, 830/an cât am făcut în 2009, la 600-700/an. Mereu auzim că am depăşit numărul de operaţii alocate pe lună. Pacienţii şi urgenţele nu vin după contractele cu Casa de Asigurări, ei vin pentru că trebuie operaţi. Lucrurile nu stau mai bine nici la Cardiologia Intervenţională, acolo unde vin urgenţele, infarctele miocardice şi sunt investigaţi pacienţii cardiaci. Nu sunt materiale suficiente. Există liste lungi de aşteptare pentru pacienţi. Sunt trei aparate de angiografie: unul este defect, unul funcţionează (pe care se lucrează 16 ore pe zi, toţi cardiologii), iar cel de-al treilea, nou, instalat de un an de zile, venit pe Fonduri Europene, prin Academie, nu se atinge nimeni de el pentru că este pentru «Cercetare»! Stă nefolosit. Mai puţin şi iese din garanţie”, transmit doctorii.

Cei doi șefi de secții transmit că săptămâna aceasta, angiograful, singurul funcţional, a intrat în revizie, rămânând fără niciun aparat în activitate, pacienţii cu infarct, urgenţele cardiologice, fiind îndrumate către alte Centre din ţară, Bucureşti, Cluj, Tg. Mureş, Iaşi.

„Am transmis acest mesaj în dorinţa de a fi înţeleşi de către partea oficială şi pacienţi şi susţinuţi în rezolvarea problemelor administrative. Nu dorim să fie un scandal mediatic şi nici să se trimită controale care doar constată şi nu rezolva nimic. Din teamă de repercursiuni, cei care ar trebui să ia decizii administrative, se abţin. Ne asumăm cele scrise în calitate de şefi de Secţie pe Chirurgie Cardiovasculară şi Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă”, transmit doctorii Marian Gașpar și Petru Deutsch.

Directorul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara, Constantin Luca, spune că sunt probleme și că a cerut, de-a lungul timpului, rezolvarea lor. Spitalul este finanțat direct de către Ministerul Sănătății.

„Este o problemă de investiții. S-a stricat clima, la ora 14 vin să o repare, știu că vor veni să o repare. De stricat s-a stricat de aseară. Sigur că clima este una foarte veche, de la construcția spitalului până în prezent, instalația de climatizare are vreo 20 de ani. Am cerut de mai multe ori fonduri pentru înlocuirea acestor instalații. Nu am primit în ultimii doi ani niciun leu pentru investiții. Vom repara așa cum am reperat-o de cele mai multe ori. Soluția va fi înlocuirea ei totală. Până atunci o vom repara de câte ori se strică. Am depus actele an de an la minister, până atunci vom continua să cârpim cu banii noștri proprii, să reparăm de câte ori se strică. Situația a fost amplificată de canicula din aceste zile”, a spus Constantin Luca.

UPDATE. Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș transmit că fondurile alocate către Institutul de Boli Cardiovasculare sunt „suficiente”

„Bugetul alocat de Casa de Asigurări de Sănătate Spitalului de Cardiologie pentru anul 2017 este de aproximativ 20 de milioane de lei, bani suficienţi pentru acordarea serviciilor medicale pacienţilor. De asemenea, pentru programele naţionale de sănătate s-a acordat suma de 8.921.823 lei, la care se adaugă suplimentarea din 31 iulie de 83.010 lei, astfel că bugetul pentru programele de sănătate, cardiologie şi aparatură de înaltă performanţă a ajuns la suma de peste 9 milioane de lei, bani suficienţi pentru derularea acestor programe”, transmit reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor