Centrul de excelenta al Timisoarei – doar in visele elevilor performanti, deocamdata

De Adrian Panduru
Centrul de excelenta al Timisoarei – doar in visele elevilor performanti, deocamdata
Performanță și alte cuvinte asemănătoare sunt rostite destul de des în Timișoara. Dar când vine vorba de a pune umărul la crearea unui centru de excelență pentru copiii cu rezultate deosebite ai urbei, lucrurile se cam împotmolesc la nivelul administrației locale.

Centrul de excelenţă pentru copiii foarte buni la învățătură ai Timișoarei întârzie să apară. Deși toate lucrurile erau puse cât de cât la punct și centrul urma să-și înceapă activitatea la început de an, copiii geniali ai urbei de pe Bega mai… așteaptă. Sprijinul Primăriei Timișoara există, dar, deocamdată, doar la nivel declarativ. O hotărâre de consiliu local în acest sens nu a fost încă adoptată pentru că nu a fost identificată o posibilitate legală pentru finanțarea acestui centru.

Există și un sediu, la Liceul Agricol din Timișoara, unde poate funcționa acest centru, dar nu există o hotărâre de consiliu care să acorde banii necesari pentru ca acest centru pentru copiii performanți să își înceapă activitatea. Practic, nu sunt alocate fonduri pentru salariile cadrelor didactice care ar urma să „antreneze” copiii excepționali ai Timișoarei pentru performanțe înalte. Ar fi nevoie de a un milion de lei pe an pentru 35 de norme didactice. Chiar și directorul acestui centru, Mariea Ștefan, s-a trezit cu contractul de muncă desfăcut.

„Centrul de excelență ar însemna pregătirea elevilor capabili de performanțe înalte, un corp profesoral selectat, care să-i pregătească, o colaborare cu profesorii universitari, o rază de soare pentru Timișoara în ceea ce privește remarcarea la nivel național și internațional, la disciplinele unde sunt selectați copii capabili de performanță. Era vorba de un centru cu statut juridic. Au găsit resurse pentru partea materială, dar nu găsesc pentru profesorii care se implică. Noi avem până acum 35 de norme cu tot cu didactic auxiliar. Pentru profesori ar fi nevoie de peste 1 milion de lei pe un an. Cei de la Primăria Timișoara nu au indentificat posibilitatea legală prin care să dea acești bani. La finalul lunii decembrie părea că spun că e în regulă, de acolo și până la a face un proiect de hotărâre, de a cere o majorare de plafon… Centrul ar trebui să funcționeze. Deocamdată nu nu a primit avizul de la primărie”, spune Aura Danielescu, inspector școlar general în Timiș.

În alte localități din țară, aceste centre și-au început activitatea.

Reprezentanții primăriei spun că până la finalul lunii în curs, la votarea bugetului, se va încerca găsirea unei soluții.

Alte articole pe aceeași temă:

Timisoara va avea Centru de Excelenta pentru elevii de top! Pregatirile sunt in toi

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !