Centrul Cultural German comemoreaza, la Timisoara, victimele Holocaustului

De S.P.D.
Centrul Cultural German comemoreaza, la Timisoara, victimele Holocaustului
Gerda Schrade și Werner Bab sunt doi oameni pe care data de 27 ianuarie 1945, ultima zi a lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau, i-a găsit în viață. Dacă ceea ce trăiseră ei, în anii dinainte, se putea numi viață. Spre deosebire de alți 1,6 milioane de evrei care au murit acolo, gazați, torturați sau înfometați. Gerda și Werner sunt eroii celor două filme pe care Centrul Cultural German din Timișoara ne invită să le vedem la Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Sunt eroii unei istorii monstruoase, pe care nicio clipă nu avem voie să o uităm.

La data de 27 ianuarie 1945 soldaţii Armatei Roşii i-au eliberat pe supravieţuitorii lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau. Din anul 1996, data de 27 ianuarie a devenit în Republica Federală Germania zi oficială de comemorare a victimelor regimului nazist. În anul 2005 această data a fost numită de către Naţiunile Unite ca fiind Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Cu ocazia acestei comemorări, Centrul Cultural German Timișoara invită publicul în 27 și 28 ianuarie 2014 la proiecția a două filme documentare, în care supraviețuitori ai Holocaustului își expun poveștile lor de viață. În data de 27 ianuarie va fi prezentat filmul „Gerdas Schweigen“, din anul 2008, în regia Brittei Wauer, iar în data de 28 ianuarie filmul „Zeitabschnitte des Werner Bab“ a regizorului Christian Enders, din anul 2005. Ambele proiecții au loc la ora 20 în Cuib d`Arte (str. Mărășești 14), anunţă Alina Baciu, directorul CCGT. Accesul publicului va fi liber

„Gerdas Schweigen“ (Tăcerea Gerdei) este „un documentar în care un jurnalist investighează povestea Gerdei, supraviețuitoare a Holocaustului. Întreaga viață a Gerdei este marcată de durere. În tinerețe, aceasta a fost deportată în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, unde a adus pe lume o fetiță. Nou-născuta este lăsată să moară prin înfometare, iar Gerda nu poate face nimic pentru a împiedica această faptă. Din acea zi, viața Gerdei este marcată de durere și tăcere. Chiar și după eliberarea și emigrarea în America, Gerda nu îndrăznește să le povestească soțului și fiului ei, despre întâmplarea dureroasă. Gerda preferă să păstreze tăcerea de-a lungul multor ani, iar acest lucru îl rănește pe fiul ei, care află ulterior despre întâmplarea tragică”, se arată în sinopsis. Filmul regizat de Britta Wauer se bazează pe povestea Gerdei Schrade, mătuşa moderatorului german Knut Elstermann, şi a fost premiat în 2009 drept cel mai bun documentar, la Festivalul Filmului din Mecklenburg-Vorpommern.

În filmul „Zeitabschnitte des Werner Bab“, Werner Bab, supraviețuitor al Holocaustului, își expune propria poveste de viață și descrie atât soarta poporului evreu de la începutul celui de al Doilea Război Mondial, cât și viața de zi cu zi din lagărele de concentrare Auschwitz, Mauthausen și Ebensee. „Se evidențiază de asemenea faptul că doar puțini cetățeni evrei au putut supraviețui, impactului național-socialismului, muncii silite, pierderii, deportării și distrugerii”, subliniază realizatorii proiecţiei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !