Cele mai importante proiecte ale Timisoarei pentru fonduri europene, pe Axa 4

De Roxana Deaconescu
2Comentarii
Cele mai importante proiecte ale Timisoarei pentru fonduri europene, pe Axa 4
© Tion: Cele mai importante proiecte ale Timisoarei pentru fonduri europene, pe Axa 4
Primăria Timișoara are la dispoziție puțin peste 53 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pe Axa 4 din Programul Operațional Regional. Pentru aceste fonduri au fost alese 13 proiecte prioritare, poate cele mai importante proiecte din anii următori pentru capitala Banatului.

Viceprimarul Dan Diaconu susține că banii puși la dispoziția Timișoarei sunt cam puțini, însă municipalitatea a reușit să aleagă o listă de investiții pentru care Uniunea Europeană să ne dea bani.

„Pentru Axa 4 nu sunt foarte mulți bani pentru Timișoara, 53 de milioane de euro în totalitate, este aceeași sumă ca și finanțarea trecută. Proiectele au fost făcute publice, este o listă prioritizată, cuprinde Bogdăneștilor, Cetății, noua linie de tramvai dintre str. Gării și gară, pe bugetul local Pasajul Solventul, Stan Vidrighin și altele. Solventul nu este un indicator, preferăm să îl realizăm din bugetul local, pentru că finanțarea pe care putem să o obținem pe regulile POR ar fi fost de maximum 30 la sută din valoare și ar fi însemnat o derulare foarte grea a proiectului”, ne-a spus viceprimarul Timișoarei.

Conform reprezentanților municipalității, valoarea totală alocată Timișoarei este de 53,33 milioane de euro.

Se dorește construirea de două creșe noi, extinderea clădirii Grădiniței PP33, reabilitarea Colegiului Tehnic E. Ungureanu, precum și urbanizarea cartierului Kuncz și reconstrucția ecologică a Canalului Subuleasa, regenerarea fizică economică și socială a cartierului Ronaț, dar și localizarea și potențarea centrelor de cartier, în cartierele rezidențiale, adică amenajarea spațiilor publice pentru timișoreni, pentru zona de nord a orașului.

De asemenea, se dorește reamenajarea unei zone din Pădurea Verde, de vizavi de Institutul de Boli Cardiovasculare, unde va fi amenajat un parc cu loc de recreere și traseu ecologic.

Pe lângă acestea, primarul Nicolae Robu a anunțat deja că începe alte investiții, cum ar fi construcția Pasajului Solventul, a Podului Jiul și a Podului Ilsa, precum și a viitorului pasaj subteran din Piața Consiliul Europei. În planurile edilului și-a găsit loc și fântâna cu muzică și lumini care ar urma să fie amenajată în Parcul Botanic, dar și reabilitarea Pieței Victoriei și a Palatului Culturii.

Vă prezentăm lista finală a proiectelor ce vor fi depuse pe Axa 4:

 1. Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale pe Calea Bogdăneștilor
 2. Înnoirea flotei de tramvai și modernizarea depoului Dâmbovița (inclusiv spălătorie ecologică pentru mijloace de transport)
 3. Amenajarea unei rețele regionale de piste de biciclete
 4. Linie nouă de tramvai Solventul – Gara de Nord
 5. Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale pe Calea Stan Vidrighin
 6. Transformarea zonei degradate Pădurea Verde (vizavi de Institutul de Boli Cardiovasculare) în Pădure Parc și loc de recreere, prin realizarea accesului pietonal și velo nemotorizat, realizarea unui traseu ecologic, monitorizarea, protecția și conservarea biodiversității
 7. Localizarea și potențarea centrelor de cartier, în cartierele rezidențiale, ca spațiu de coagulare a comunității prin amenajarea spațiilor publice pentru cetățeni – zona 1, zona de nord
 8. Urbanizare cartier Kuncz și reconstrucția ecologică a Canalului Subuleasa
 9. Regenerare fizică, economică și socială a zonei urbane marginalizate din cartierul Ronaț
 10. Construcție clădire creșă în zona de nord
 11. Extindere clădire Grădiniță PP33
 12. Construcție clădire creșă pe strada Cocea nr. 21
 13. Reabilitare construcții și instalații clădirea B 2 a Colegiului Tehnic E. Ungureanu.

Articole pe aceeași temă:

foto: arhiva
Reprezentanții Primăriei Timișoara au decis să nu mai ceară atât de multe fonduri pentru Regia Autonomă de Transport în Comun și și-au îndreptat privirea și spre cartierele de la periferia orașului. Municipalitatea poate depune proiecte pentru fondurile europene din noul exercițiu financiar, însă ap...2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor