Cei care fac donatii pentru armata ar putea primi grade militare

De T. Ex.
2Comentarii
Cei care fac donatii pentru armata ar putea primi grade militare
© Cei care fac donatii pentru armata ar putea primi grade militare (foto: arhiva)
Potrivit unui proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari, cetățenii români care fac donații pentru armată ar putea să primească în schimb diferite compensații, inclusiv grade militare. Ministrul Apărării, Mircea Dușa nu este de acord cu această propunere legislativă.

Proiectul de lege a fost semnat de 32 de deputați și senatori, iar acum se află în consultare publică la Camera Deputaților, notează Mediafax. Conform propuneri legislative pentru „crearea şi desfăşurarea unui mecanism de donaţii benevole private, care să colecteze fonduri utilizabile exclusive în dotarea logistică a MApN”, persoanele fizice vor putea face donații într-un cont al Trezoreriei sau în alte conturi dedicate, alocate publicului de către societăţi de microfinanţare – crowdfunding.

„Fondurile atrase şi colectate în aceste conturi dedicate vor fi utilizate exclusiv în activitatea de dotare logistică a MApN cu tehnică de luptă şi muniţia aferentă noi, moderne, performante”, se arată în proiect.

De asemenea, inițiatorii au stabilit și o serie de compensații pentru cei care fac aceste donații. Astfel, pentru o sumă mai mică sau egală cu 100 de euro, al o singură donați sau cumulat anual, sunt prevăzute deductibilitate pentru sumele donate, reducere de 1% din toate impozitele datorate statului pe anul respectiv, promovare (publicare) benevolă a fiecărui donator într-o listă naţională a donatorilor pe acest proiect, oferirea unei diplome ce are înscrisă suma donată, potrivit Mediafax.

Pentru o sumă între 100 şi 1.000 de euro, la o singură donaţie sau cumulat anual, sunt prevăzute deductibilitate pentru sumele donate, reducere de 2% din toate impozitele datorate statului pe anul respectiv, promovare (publicare) benevolă a fiecărui donator într-o listă naţională a donatorilor pe acest proiect, invitare de participare ca oaspete la toate manifestările şi sărbătorile publice ale MApN, oferirea unei diplome ce are înscrisă suma donată şi a unei distincţii publice militare.

În cazul celor care donează între 1.000 şi 5.000 de euro, dar cu obligaţia donării anuale, în acelaşi cuantum, timp de cinci ani, este prevăzută, în plus, oferirea gradului MApN de subofiţer în rezervă. Celelalte beneficii menţionate anterior sunt valabile şi în acest caz, cu diferenţa că reducerea din impozite propusă este de 4%.

Pentru donaţiile între 5.000 şi 10.000 de euro, timp de şapte ani, este propus ca la sfârşitul intervalului să fie oferit gradul MApN de ofiţer inferior în rezervă.

Dacă donaţiile sunt între 10.000 şi 50.000 de euro, timp de nouă ani, se propune oferirea gradului de ofiţer superior în rezervă.

Dacă donaţiile sunt de cel puţin sau mai mult de 50.000 de euro, anual, pe o durată de cel puţin 12 ani, se propune oferirea gradului MApN de general în rezervă, mai arată Mediafax.

Pentru ultimele trei categorii de donatori, mai sunt propuse şi deductibilitate pentru sumele donate, reducere de 8% din toate impozitele datorate statului pe anul respectiv, promovare (publicare) benevolă a fiecărui donator într-o listă naţională a donatorilor pe acest proiect, invitare de participare ca oaspete la toate manifestările şi sărbătorile publice ale MApN, oferirea unei diplome ce are înscrisă suma donată, a unei distincţii publice militare şi a unei medalii publice de stat.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa au declarat, luni, că nu este de acord cu acest proiect.

„Nu mi se pare corect. Eu cred că statul român trebuie să asigure finanţarea Ministerului Apărării şi că un asemenea proiect de lege cu donaţii pentru armată, sigur, e bun, orice iniţiativă … Încă nu am analizat-o, când va veni la minister pentru analiză ne vom exprima punctul de vedere. Armata României este cea mai apreciată instituţie a statului român de către populaţie şi consider că statul trebuie să facă eforturile necesare pentru finanţarea ei”, a spus Duşa.

La rândul său, vicepremierul Gabriel Oprea a spus și el că nu susține un asemenea proiect de lege deoarece gradele militare se acordă doar în anumite forme clar stabilite de lege şi de regulamentele militare.

„Nu am văzut acest proiect, dar este foarte clar stabilit în legislaţie, gradele sunt acordate de miniştrii Apărării sau de şeful Statului Major General în anumite condiţii de vechime, de vârstă, de studii. Oricine poate ajuta Armata română sub diferite forme, şi este un lucru bun, nu se acodă în schimb gradele militare decât în anumite forme clar stabilite de lege şi de regulamentele militare”, a declarat Gabriel Oprea.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor