Ce parcuri noi apar ori se refac in Timisoara – prioritatile anului 2015

De A. Strugariu
Reactualizat la:
5Comentarii
Ce parcuri noi apar ori se refac in Timisoara – prioritatile anului 2015
© Foto: arhiva
Realizarea unui parc în cartierul Lipovei, amenajarea skate-park-ului din Parcul Central, reabilitarea parcurilor Justiţiei şi Alpinet pe bani europeni, reconstrucţia ecologică a bălţii Lămâiţei din Freidorf şi amenajarea unui nou parc acolo cu această ocazie, modernizarea Parcului Pădurice Giroc şi continuarea demersurilor pentru modernizarea parcurilor Central şi Civic – acestea sunt priorităţile Primăriei Timişoara la capitolul spaţii verzi pe anul 2015.

Printre investiţiile anunţate de oficialii Primăriei Timişoara pentru anul 2015 se numără reabilitarea Parcului Pădurice Giroc, realizarea unui nou spaţiu verde în cartierul Lipovei, reconstrucţia ecologică a bălţii Lămâiţei şi amenajarea skate-park-ului din centrul oraşului, un proiect îndelung aşteptat de pasionaţii de sporturi extreme. Primarul Nicolae Robu spune că toate aceste proiecte vor începe ca şi execuţie anul acesta. În ce stadiu sunt acum?

În cazul skate-park-ului, care ar urma să fie amenajat pe o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi în Parcul Central, unde a mai existat în trecut un astfel de obiectiv, reprezentanţii Direcţiei de Mediu a municipalităţii spun că la finele anului trecut, în decembrie, a fost predat proiectul tehnic şi se pregăteşte în sfârşit licitaţia pentru execuţie. Valoarea estimată a lucrării este de 2,3 milioane de lei cu TVA inclus, potrivit şefului Direcţiei de Mediu, Adrian Bere.

În cazul Parcului Pădurice Giroc şi a bălţii de pe strada Lămâiţei, la fel, urmează licitaţiile pentru execuţie.

Prin proiectul de reconstrucţie ecologică a bălţii din cartierul Freidorf se doreşte amenajarea unui teren de aproximativ un hectar, cu luciul de apă aferent, care a fost lăsat în paragină până acum. Autorităţile locale vor să amenajeze la marginea oraşului un parc cu luciu de apă, cu peşti şi păsări, cu zone de recreere cu şezlonguri şi table de şah şi spaţii de joacă pentru copii, o investiţie estimată la peste jumătate de milion de euro.

Un alt parc ar urma să fie amenajat de primărie în zona bălţii de pe strada Lacului – strada Paul Constantinescu, din zona Dâmboviţa, tot în cursul acestui an, spune viceprimarul Dan Diaconu.

Pentru noul parc din cartierul Lipovei a fost identificat un teren disponibil, de circa 5.000 de metri pătraţi, în zona străzii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel (Borzeşti). Sunt necesare dezmembrări şi urmează să se iniţieze demersurile pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic.

Toate aceste lucrări ar urma să fie realizate cu finanţare de la bugetul local.

Două parcuri care ar urma să fie reabilitate pe bani europeni sunt Parcul Alpinet, de pe malul canalului Bega, din zona centrală a oraşului, şi Parcul Justiţiei, din apropierea primăriei. Proiectele sunt pe lista de aşteptare, dar oficialii municipalităţii spun că cele două obiective vor intra la finanţare pentru că s-au făcut economii pe alte proiecte. Odată semnate contractele de finanţare urmează să fie lansate licitaţiile pentru execuţia lucrărilor.

Alte lucrări în pregătire sunt modernizarea Parcului Central (Scudier), pentru care se aşteaptă predarea proiectului tehnic, spun reprezentanţii Direcţiei de Mediu, şi a Parcului Civic – în faza de elaborare a studiului de fezabilitate. Pentru ultimele două se intenţionează accesarea de fonduri europene pe viitor, a afirmat viceprimarul Dan Diaconu.

 5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor