Ce mananca un nutritionist?

De Lavinia Ceuta
Reactualizat la:
Ce mananca un nutritionist?
© TION: Ce mananca un nutritionist?
Iată, o întrebare adresată recent de o copilă de 11 ani, ce a venit la mine în terapie, adusă fiind de mama ei îngrijorată pentru evoluția kilogramelor. Din vorbă în vorbă, căutând modul în care pot face cunoașterea mea pe înțelesul sau mai bine zis pe interesul acestei fetițe, am descoperit un joc pe care l-am și jucat cu bucurie amândouă. Fiecare avea dreptul să pună, pe rând, câte o întrebare celeilalte. Dacă eu am fost interesată și de stările ei emoționale, de grijile și îngrijorările ei, de felul în care se raportează la părinți și apropiați, ea a fost curioasă doar de aspecte ce privesc mâncarea mea preferată, mâncarea ce dăunează, dulciurile mele preferate… Și astfel, am decis să vă scriu deschis și vouă despre hrana de zi cu zi, poftele, greșelile, despre dieta unui nutriționist, despre dieta mea…

Sunt un om cu păcate, mai ales din cele culinare, însă ele îmi sunt recunoscute, asumate și mereu am atenția să nu fie prea frecvente! Iată, punctate câteva dintre cele bune sau nu, ale dietei mele de zi cu zi:

1. Am conștiința unui aport mare de lichide, zilnic consum cel puțin 3 l, sub formă de apă plată, apă cu lamâie și tisane din plante medicinale, evident, fără a fi îndulcite!
2. Nu am zahăr în casă de peste 10 ani, mierea și ștevia înlocuind cu succes zahărul.
3. Nu consum carne decât poate de 2 ori pe an, acasă, la mama, unde tot ce-mi pune ea pe masă este binecuvântat. Carnea pe care o consum este doar cea din pește și fructe de mare (cred că în curând nici peștele nu va mai fi o opțiune în dieta mea!).
4. Zilnic beau un fresh din fructe sau legume crude, din rădăcinoase…zilnic!
5. Zilnic consum cel puțin o salată de crudități, îmbogățită cu ulei de măsline și lamâie. O prietenă dragă îmi spunea că sunt ”o capră”, mereu mânânc mult prea multe verdețuri!
6. Mâncarea gătită este gustoasă, însă niciodată nu depășește 40% din hrana mea de peste zi.
7. Nu mănânc pâine albă sau patiserie, poate 1-2/an, atunci o fac cât pentru întreg anul! Tot ce consum cu făină, urmăresc să fie din făină integrală.
8. Nu trece ziua fără să consum ceva verde, hrana spirituală ce-mi dă cea mai mare energie!
9. Am mereu semințe crude și nuci cu mine, acestea reprezintă o masă luată cu placere, ori de câte ori sunt la muncă sau am treburi multe de rezolvat.
10. Nu consum produse lactate, doar brânză cât mai grasă și iaurt.
11. Mănânc mereu cu bucurie o ciorbă de legume sau o ciorbă de pește cu mult ardei iute. Iată, una dintre plăcerile mele culinare!
12. Cafeaua îmi place la nebunie, îmi permit să mă bucur de ea de 2-3/săptămână, și atât!
13. Savurez mai mereu un pahar de vin rose sau roșu la masă, sunt încântată de acest obicei și îmi dă o stare de bine!
14. Dieta de zi cu zi îmi este susținută de activitatea fizică, de somnul ale cărui ore le respect cu strictețe și de alegerea mereu conștientă a gândurilor. ”După cum ne sunt gândurile așa ne este și viața!”

15. Păcatul meu cel mare: nu trece ziua fără să consum o bucățică de ciocolată amăruie, întotdeauna în prima parte de zi. Asumat…

Am credința că nimic nu ne este interzis sau nimic nu ne face rău, atâta timp cât este consumat cu moderație și NU TREBUIE CONSUMAT ZILNIC, ca să avem o stare de bine. Zilnic avem trebuință doar de apă, oxigen și iubire, de acestea este omul dependent, de acestea are trebuință omul primordial, spre stare și ființare.

Tot ce-i mult deranjează, tot ce-i interzis frustrează, tot ce-i cumpătat ajustează!

Sursa foto: timescity.comCitiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor