Ce a fost înainte de Drumul Mătăsii? Expediție a cercetătorilor de la Muzeul Național al Banatului în Kârgâzstan

De Adrian Panduru
6Comentarii
Ce a fost înainte de Drumul Mătăsii? Expediție a cercetătorilor de la Muzeul Național al Banatului în Kârgâzstan
© foto: Muzeul Național al Banatului
Expediția arheologică din Kârgâzstan a ajuns în cel de-al doilea an. Arheologi de la Muzeul Național al Banatului cercetează ce a fost înainte de Drumul Mătăsii. Proiectul “Kârgâzstan – Before the silk road” (”Kârgâzstan – înainte de Drumul Mătăsii”) a început în 2018, la inițiativa Muzeului Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Specialiști de la Muzeul Național al Banatului din Timișoara – Cristian Ardelean, Adriana Sărășan și Andrei Bălărie – au cercetat care erau rutele alternative folosite înaintea Drumului Mătăsii din Evul Mediu. Aceștia au reușit cartografierea a 30 de situri cu structuri arheologice complexe (din 50), movile funerare cu structuri adiacente pe teritoriul Kârgâzstanului. Cercetătorii de la Muzeul Național al Banatului colaborează la acest proiect cu Bernhard S. Heeb și Anton Gass, reprezentanți ai Muzeului de Preistorie și Protoistorie din Berlin.

„Până în prezent, populația de acolo considera că acele movile funerare aparțin unor soldați ruși. Cei care le-au ridicat sunt așa numiții sciți, care au ocupat spațiul începând din Asia Centrală până la Marea Neagră. Scopul nostru a fost de a încerca să vedem care putea să fie așa-zisul peisaj în jurul lor. Documentarea ne va da o idee cam cum am putea construi peisajul din România. Acele populații care au trăit în acel spațiu s-au contopit din punct de vedere genetic și cu noi. Când vom efectua și cercetările arheologice vom putea, prin comparație, în ce măsură ne înrudim cu acea populație sau nu ne înrudim”, a spus Andrei Bălărie, coordonatorul expediției.

Cercetarea desfășurată pe Platoul Suusamyr din Kârgâzstan (munții Tian Shan), între 29 iulie și 4 octombrie 2019, a constat în utilizarea unor tehnici specifice de achiziție și analiză a datelor spațiale precum cartografierea movilelor funerare cu ajutorul dronei și identificarea structurilor din substrat prin intermediul investigațiilor magnetometrice.

„Echipa de cercetare a Muzeului Național al Banatului a pornit în 2018 în căutarea unui răspuns la următoarea întrebare: care sunt rutele comerciale alternative utilizate în Epoca târzie a Bronzului și la începutul Epocii Fierului în munții Tian Shan. Mai mult decât atât, în ce măsură există o punte comună între movilele funerare din Asia Centrală și movilele funerare de pe teritoriul țării noastre (în principal în Dobrogea) care au aparținut aceleiași populații scite. Movilele funerare au fost construite începând din Eneolitic și Epoca Bronzului (mileniile al IV-lea și al III-lea î. Ch.) până în Evul Mediu timpuriu, cuvântul rusesc ”kurgan” fiind folosit pentru descrierea movilelor specifice Epocii Fierului (800 – 200 î.Ch.). În jurul acestora se întâlnesc de regulă o serie de elemente adiacente precum șanțuri (rectangulare sau circulare), valuri circulare de pământ, cercuri de pietre, morminte din pietre. Movilele funerare erau pentru populația scitică un fel de temple sau locuri de ceremonii, foarte răspândite pe teritoriul Eurasiei”, transmit reprezentanții Muzeului Național al Banatului.

Drumul Mătăsii reprezintă o serie de rute interconectate care au trecut prin Asia de Sud, între Chang’an (astăzi Xi’an) în China de azi, spre Turcia, Siria și alte destinații ale Asiei Mici. O împletitură de drumuri de caravană, ruta principală legând bazinul Mării Mediterane cu Estul Asiei.

Consiliul Județean Timiș a alocat pentru expediția de anul acesta 100.000 de lei.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor