Catre lumina, pe un pat de spital, la Galeria Calina din Timisoara

De S.P.D.
Expozitie Imre Zoltan
Expozitie Imre Zoltan
Oricine trece în aceste zile pragul Galeriei Calina din Timișoara va ajunge pe un pat de spital. Celor ce-și caută lumina, artistul Imre Zoltan le oferă o senzație stranie, puternică, personală. Incomparabilă cu vreo altă experiență prilejuită de ceea ce ne-am obșnuit să numim expoziție, vernisaj sau artă plastică.

În spațiul de artă contemporană Calina și-au găsit mereu loc și casă cele mai îndrăznețe idei estetice, cele mai bulversante experimente artistice, imagini frapante, lumi locuite de animale bicefale, portrete ale durerii, tăceri mutilate cu sârmă ghimpată, fetițe în cutii, oameni vegetali, emoții puternice și artiști ”kinky”, iar obișnuiții locului știu că ….nu știu ce-i așteaptă. De departe însă, ”expoziția” propusă de artistul vizual Imre Zoltan este cea mai stranie experiență oferită publicului galeriei timișorene.

Nimic pe simeze, pe pereți, pe pardosele goale. Totul alb, auster, nelocuit. Doar un pat obișnuit de spital, pe role, cu așternturi albe și eterna cârpă de molton maronie, pentru încălțări. Odată lungit pe spate, cel ce îndrăznește să caute lumina este dotat cu niște ”ochelari” bizari, amintind de tehnologia 3D, o piesă confecționată din straturi suprapuse de plastic albastru, folosit îndeobște la izolații. Abia atunci începe drumul către lumină. Scăldat în muzică, izolat de mediul exterior pe care îl percepe ca printr-un filtru, izolat de oameni, gânduri, griji cotidiene, el va călători, la propriu, cu pat cu tot, prin galerie, va percepe lumini (difuzate de retroproiectoare) și va trăi senzații care vor fi pentru fiecare altele. Invariabil însă, când coboară din patul de spital, oamenii zâmbesc.

Ceea ce aduce Imre Zoltan în Galeria Calina este, în fapt, o instalație lumino-kinetică, un experiment asupra luminii, deopotrivă a celei optice și asupra celei lăuntrice, iar patul de spital are, în mintea artistului, rolul plutei/bărcii cu care treci Styx-ul, îmtr-o călătorie dus-întors prin tine însuți. Acum, artistul – budist Imre Zoltan pregătește o expoziție despre zbor.

Timișorenii s-au dovedit dezinhibați și însetați de senzații tari: în chiar prima zi a expoziției ”Traveling toward the Light” s-au găsit zeci de amatori pentru plimbările cu patul de spital. De altfel, expoziția vine la Timișoara direct de la Budapesta, unde publicul s-a arătat la fel de avid de lumină și experiment.

Și dacă la vernisaj artistul însuși și-a asumat rolul de ”călăuză tăcută” (cum îl numește criticul Ileana Pintilie), pentru toți cei care vor vizita expoziția până în 2 decembrie, ”driveri” în plimbarea cu patul de spital vor fi chiar galeriștii Calinei.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !