Castelul Huniade, tot cu porțile închise. Fără recepția lucrărilor la aripa de Nord-Vest nu se pot accesa fonduri

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
3Comentarii
Castelul Huniade, tot cu porțile închise. Fără recepția lucrărilor la aripa de Nord-Vest nu se pot accesa fonduri
Castelul Huniade (Muzeul Național al Banatului) este în renovare de peste 10 ani. Porțile acestui castel din centrul Timișoarei rămân încă închise, deși anul 2021 va pune Timișoara pe harta capitalelor culturale europene. Este posibil ca până în acel an să se deschidă o parte din castel și curtea interioară. Este posibil…

La Castelul Huniade s-a realizat o expertiză tehnică pentru aripa de Nord-Vest a clădirii aflată în reabilitare de 10 ani, cu procese, infiltrații de apă și multe probleme la activ.

Oricum, castelul nu va fi deschis până în 2021 în totalitate, mai ales că o expertiză a lucrărilor efectuate acolo de peste un deceniu poate să ducă chiar și la noi procese în instanță. Expertiza a fost finalizată deja de un an, dar mai sunt lucrări de făcut, lucruri de rectificat. Pe scurt, la aripa de Nord-Vest nu se poate face recepția până când nu vor fi remediate lucrurile cerute de expertiză. Fără recepție nu se pot accesa fonduri europene sau guvernamentale pentru continuare lucrărilor la castel. Reprezentanții Consiliului Județean Timiș vor încerca deschiderea altor spații din castel pentru 2021.

„Expertiza tehnică este în valoare de 155.000 lei pentru Muzeul Național al Banatului. Mai multe asociații din Timișoara solicită liberul acces la acest raport. Se împlinește un an de când a fost depus acest raport la CJ Timiș. Când vor continua lucrările?”, a întrebat consilierul liberal Viorel Coifan în plenul Consiliului Județean Timiș.

În locul aripii de Nord-Vest, unde lucrurile sunt complicate și încurcate, va fi deschis o parte din restul castelului. CJ Timiș va face demersuri pentru a deschide o parte a castelului (nu aripa de Nord-Vest) până în 2021, o porțiune care va include și curtea interioară, unde se vor face lucrări de reabilitare cu bani din bugetul CJ Timiș. Restul castelului va fi reabilitat cu fonduri europene sau chiar bani guvernamentali, aproximativ 5 milioane de euro, după ce se face recepția lucrărilor…

„Acest proiect este demarat de 10 ani. Acum un an și jumătate s-a luat decizia de a demara această expertiză pentru a clarifica situația privind lucrările de consolidare a aripii de Nord-Vest. Eu sper ca în momentul în care vom avea finalizată această lucrare, recepția, să discutăm ceea ce înseamnă punere în valoare a Castelului Huniade. Exisă posibilitatea de a fi inclus spre finanțare acest proiect în programul guvernamental privind reabilitarea patrimoniului cultural. Atâta timp cât nu putem închide lucrările nu vom putea accesa niciun fel de fonduri. Cauza este neconcordanța în ceea ce privește lucrările”, a spus Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Lucrările de consolidare la aripa de nord-vest de la Castelul Huniade au fost reluate în septembrie 2016, după o pauză de aproximativ jumătate de an. În 2006, Muzeul Banatului a intrat în reparații, pe un proiect finanțat din banii CJ Timiș, în total aproximativ 12 milioane de lei. Șantierul de la Castelul Huniade a fost cu probleme de-a lungul celor 10 ani de când se tot lucrează. În zidurile clădirii au început să apară fisuri, lucrările au fost întrerupte, reluate, au existat procese între beneficiar și constructor. În iunie 2016, în Sala Cavalerilor a plouat ca afară.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor