Casa Muhle „urlă” de durere, prin artă: „Vreau să înfloresc la loc!”

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
18Comentarii
Casa Muhle „urlă” de durere, prin artă: „Vreau să înfloresc la loc!”
© Tion: Casa Muhle „urlă” de durere, prin artă: „Vreau să înfloresc la loc!”
Uitată de proprietari, dar și de autorități, Casa Muhle încă trăiește în amintirile timișorenilor, dar și în ale artiștilor. Două bannere uriașe au fost prinse joi dimineață de gardul ruinei de pe Bd. Mihai Viteazul. Înfățișează o ilustrație și spun: „Sper din toți suferarii că nu ați uitat de mine, dragilor! Vreau să înfloresc la loc!”.

Artiștii din Timișoara trag un semnal de alarmă printr-un gest inedit. Au prins de gardul Casei Muhle două bannere de doi metri, cu o ilustrație care scoate în evidență frumusețea vilei Muhle, casa florarilor care au dus renumele Timișoarei peste hotare.

„Sper din toți suferarii că nu ați uitat de mine, dragilor! Vreau să înfloresc la loc!”, scrie pe bannerele uriașe prinse de gard. Lucrarea nu este semnată.

Povestea neputinței

Deși are sentință de mai bine de doi ani, Primăria Timișoara nu a luat nicio măsură pentru salvarea Casei Muhle, imobil care la începutul verii nu se mai vedea de buruieni. Primarul Robu spunea că municipalitatea deschide șantier acolo, pentru punerea în siguranță și refacere, dar a intrat pe fir și CJT, după ce președintele Călin Dobra a anunțat exproprierea, prin aprilie 2019.

Așadar, nici cu Consiliul Județean nu ne este rușine. Reprezentanții CJ au vrut să constituie o comisie, însă până la urmă au renunțat să o mai formeze. La un moment dat și-au dat seama că… există o sentință definitivă care îl obligă pe proprietar să readucă imobilul la starea inițială. Aceasta după toate promisiunile că CJ va face exproprierea și va introduce vila Muhle în circuitul turistic.

Ei bine, în cele din urmă proprietarul Casei Muhle s-a întâlnit cu primarul Nicolae Robu și i-a promis că va pune în aplicare sentința judecătorească. Numai să nu se facă exproprierea. Edilul-șef spunea, în iulie 2019, că îi dă două luni să se apuce de treabă…

Casa Muhle a fost construită în secolul XIX și a aparținut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir românesc. Situată în centrul Timișoarei, casa de pe Bulevardul Mihai Viteazul nr. 3 a fost considerată întotdeauna drept una dintre cele mai frumoase clădiri din municipiu. La începutul anilor 2000, clădirea aflată într-un ansamblu de monumente istorice a intrat în posesia unui clan de romi.

UPDATE. Lucrarea este asumată de Prin Banat. Nicolae Robu trimite Poliția Locală peste proprietar

Cele două bannere le aparțin celor care organizează proiectul Heritage of Timișoara, de la Asociația Prin Banat, care au vrut să tragă un semnal de alarmă și, totodată, să îi tragă de urechi pe cei care au uitat de existența Casei Muhle, care se degradează pe zi ce trece.

„Am urmărit să readucem în atenția publicului larg și mai ales a factorilor decidenți Casa Muhle. Ne-am dorit să repornim discuții în jurul soartei acestui imobil atât de valoros pentru moștenirea culturală a Timișoarei. Noi nu am uitat-o și sperăm că nici voi nu ați uitat-o. Așa cum spune și mesajul lucrării lui Andrei Puică, speranța noastră este că această poveste, care se derulează deja prea mult timp, să aibă un deznodământ fericit și Casa Muhle să înflorească din nou”, spun cei de la Prin Banat.

Reprezentanții asociației s-au bucurat că artistul Andrei Puică a decis să ilustreze Casa Muhle în baza proiectului Heritage of Timișoara și speră că gestul lor nu va trece neobservat.

Cărți poștale cu ilustrația de pe banner

„Casele sunt vii datorită oamenilor care locuiesc în ele, așa se spune. Se mai spune și că ele trăiesc prin memoria oamenilor care le-au trecut pragul la un moment dat și le-au însuflețit prin poveștile personale de viață. În viziunea noastră, cu cât o casă e mai veche, cu atât ea este mai vie. Pereții lor poartă amprenta acestor povești de viață, sunt dovada că ele s-au întâmplat, și e obligatoriu să fie transmise mai departe de la o generație la alta. Dar, dacă o casă nu mai este locuită și dacă poveștile încetează să mai fie spuse, atunci ea este sortită uitării, își este întreruptă continuitatea identității în timp. De aceea este atât de important pentru noi să aflăm, în cadrul proiectului Heritage of Timișoara, cât mai multe informații despre clădirile istorice timișorene și poveștile celor care au trăit cândva în ele. Pentru a le reda identitatea pierdută și pentru a le readuce în atenția publicului larg. Pentru a le reînsufleți”, mai spun organizatorii.

An de an, Heritage of Timișoara merge în câte un cartier timișorean, altul decât Cetate, pentru a afla poveștile clădirilor orașului, de la anul ridicării până în ziua de astăzi. În demersul lor colaborează cu artiști ilustratori care aleg case din cartierele orașului, pe care le ilustrează ținând cont de poveștile imobilelor și mai ales de starea lor de conservare. Anul acesta, Heritage of Timișoara se întâmplă în Elisabetin. Iar cei care participă la eveniment pot trimite cărți poștale cu ilustrația Casei Muhle, oriunde în lume, gratuit. Îi găsiți sâmbătă și duminică în fața Liceului Moisil, în Piața Bălcescu, între orele 12-21.

Ruina Muhle are nevoie de lucrări de 60.000 de euro

Conform deciziei instanței, proprietarul ruinei Muhle este obligat să readucă imobilul la starea inițială. Deși a impus un termen de două luni pentru ca proprietarul să se apuce de lucrări, primarul Nicolae Robu recunoaște că nimeni nu s-a mai interesat de soarta Casei Muhle. La insistențele TION, edilul-șef a precizat că va trimite Poliția Locală să constate dacă s-a mai întâmplat ceva la vila de pe Mihai Viteazul.

„Nu știu care este stadiul acum, nu m-a mai căutat proprietarul, decât atunci când am comunicat că am avut o discuție prin care s-a angajat ferm că o să înceapă lucrările, nu știu ce a făcut. O să trimit Poliția Locală să constate la fața locului dacă se face ceva și apoi să-l caute pe proprietar. Eu voi propune să se treacă la expropriere”, a spus, pentru TION, primarul Nicolae Robu.

Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, proprietarul, Mihai Ion Nelson, are o autorizație de construcție valabilă, emisă în 27 august 2019, pentru reconstruirea clădirii prin aducerea la starea inițială, dată în baza unei sentințe civile de acum câțiva ani. Arhitecții acestuia au estimat lucrări de 285.600 de lei, echivalentul a peste 60.000 de euro.

Articole pe aceeași temă:

Casa Muhle se vede mai bine. Proprietarul are 2 luni de la Robu să salveze vila18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor