Cand foarte multe merg in jos, in Romania piata de arta creste

De S.P.D.
Reactualizat la:
Cand foarte multe merg in jos, in Romania piata de arta creste
© TION - Cand foarte multe merg in jos, in Romania piata de arta creste
În România continuă trendul ascendent pe care a pornit piața de artă în urmă cu mai bine de 5 ani, susţine cea mai importantă casă de licitaţii de artă din ţară. Grigorescu, Tonitza, Luchian rămân preferaţii românilor care aleg să investească în artă. Anul 2013 a oferit un nou record absolut pentru piața românească de artă: opera „Două fete” de Ștefan Luchian a fost adjudecată pentru suma de 300.000 euro. Arta contemporană câştigă şi ea teren pe piaţa tranzacţiilor. Cu toate acestea, ţara noastră rămâne, în acest domeniu, mult în urma Poloniei, Ucrainei, Rusiei şi a altor ţări din regiune.

Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aproximativ 15,1 milioane euro, într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro, punctează, în bilanţul său recent prezentat, de o importantă casă de licitații Diversificarea ofertei a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând cu 6% mai multe obiecte de artă adjudecate decât în 2012.

Segmentul principal în licitațiile de artă din România a rămas arta de patrimoniu, în special creația artiștilor de importanță națională, ce concretizează în continuare cele mai mari valori de piață. Surpriza pieței de artă în 2013 a fost arta contemporană, cu vânzări în licitațiile naționale de artă cu 10% mai mari decât în 2012 (aprox. 1,4 milioane euro), noi recorduri de autor și succese notabile la nivel internațional. Totuși, în ciuda creșterilor semnificative în ultimii 3 ani, piața de artă contemporană românească este încă departe de potențialul atins de țări din regiune precum Polonia, Rusia, Ucraina, Turcia ș.a.m.d, mai susține casa de licitații.

În top 10 tranzacții în piața de artă din România în 2013, a căror sumă totală se ridică la 1.237.000 euro (cu 8% mai mult decât valoarea totală a top 10 tranzacții în 2012), pe lângă marii maeștri, veterani ai recordurilor în piața de artă românească (Grigorescu, Andreescu, Luchian și Tonitza, care ocupă fiecare mai multe poziții în clasament), pentru prima dată se regăsește avangardistul Victor Brauner, cu opera „Poetul Geo Bogza arată capului său peisajul cu sonde”. Tabloul a fost adjudecat pentru suma de 120.000 euro, în cadrul unei licitații din februarie 2013.

Conform unui recent sondaj sociologic prezentat de Institutul Intercultural, peste 70% dintre timișoreni “colecționează obiecte de artă”: un procent utopic, care ar fi făcut din Timișoara paradisul artiștilor. Mirobolanta estimare vine din definirea obiectului de artă drept “obiect fără utilitate practică”: altfel spus, orice bibelou sau carpeta cu scena “Răpirea din Serai” făcea din posesor un “colecționar”. Dincolo de această interpretare, Timișoara este unul dintre „jucătorii” constanţi şi dinamici pe piaţa licitaţiilor de artă autentică.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !