Campanie inedita pentru bugetul participativ in Timisoara. Tinerii din FITT il contrazic pe primarul Robu

De Roxana Deaconescu
Campanie inedita pentru bugetul participativ in Timisoara. Tinerii din FITT il contrazic pe primarul Robu
© Foto: Fundația Județeană pentru Tineret Timiș
Dacă primarul Nicolae Robu a spus răspicat că nu își dorește să implementeze bugetul participativ în Timișoara, tinerii din Fundația Județeană pentru Tineret Timiș îl contrazic și laudă acest sistem. Ei au lansat o campanie pentru derularea unui proces participativ bazat pe implicarea tinerilor în comunitate. Fundația va premia inițiative ale unor grupuri informale de tineri din oraș.

„Proiectul își propune implicarea cetățenilor din Timișoara într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a (unei părți din) bugetului public. «Com’On Timișoara» este denumirea aleasă pentru această inițiativă, care dorește să transmită spiritul acestui proiect, faptul că este un proiect al întregii comunități, dar deține și un îndemn des folosit în limba engleză, un fel de HAIDE, care îndeamnă la participare”, anunță reprezentanții FITT.

Practic, proiectul se bazează pe bugetul participativ, sistem care este deja implementat în orașul Cluj-Napoca. Întrebat despre această idee, primarul Nicolae Robu ne-a declarat încă din luna septembrie că nu își dorește să implementeze bugetul participativ în Timișoara, pentru că „democrația se manifestă indirect” în acest caz.

„Nu mi se pare o idee bună. Noi avem foarte multe lucruri de făcut, într-o abordare care are în spate o strategie. Democrația se manifestă așa cum e potrivit să se manifeste. Când este vorba despre a gestiona banii, asta trebuie să se întâmple conform politicii și angajamentelor pe care și le-a luat primarul față de cei care l-au votat. Democrația se manifestă aici indirect, și nu direct. Noi mai avem ședințe cu cetățenii, avem ședințe și ținem legătura cu consiliile consultative, aflăm ce nevoi au, dar atât. Mai departe noi ne facem treaba. Ne asumăm să comunicăm cu timișorenii, să inventariem nevoile lor, dar mai departe noi stabilim ce se face și ce nu se face în mod asumat”, spunea, pentru tion.ro, primarul Timișoarei.

Cum vor reprezentanții Fundației Județene pentru Tineret Timiș să pună în aplicare acest proiect? Foarte simplu: tinerii vor propune proiecte, iar cele considerate eligibile vor intra într-un proces de clasificare prin intermediul unui vot public.

„Primăria municipiului Timișoara nu își propune sa adopte deocamdată conceptul de bugetare participativă, deși au fost câteva propuneri, însă noi ne dorim să aplicam acest model proiectului Com’On Timișoara. Astfel, proiectele considerate eligibile vor intra într-un proces de clasificare prin intermediul unui vot public pe propria răspundere a rezidenților din Timișoara. Mecanismul de vot se va derula atât online, cât și pe hârtie. Sistemul de vot va funcționa online la adresa http://timisoara.com-on.ro/. Votul se derulează exclusiv online în perioada menționată la capitolul Calendar. Orice persoană care se declară pe propria răspundere persoană rezidentă din Timișoara are dreptul la vot. Mai multe detalii legate de sistemul de votare se găsesc în regulament, la secțiunea 6.3, decizia publică – votul”, transmit oficialii FITT.

Proiectul Com’On Timișoara se va derula pe o perioadă de un an și este încadrat în strategia județeană pentru tineret. Se poate înscrie în concurs orice grup informat format din minimum trei tineri care locuiesc în Timișoara, cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani. O echipă poate propune maximum trei inițiative.

Cei de la FITT vor să creeze un portofoliu format din cel puțin 30 de proiecte propuse de către tineri și adresate comunității locale, proiecte care vor contribui la participarea activă a locuitorilor în viața comunității și se vor derula în spații publice și comunitare și vor asigura accesul liber, adică fără bilet. Bugetul total alocat în mod direct activităților culturale, educative, sportive, civice etc. preconizate a se realiza este de aproape 72.000 de lei, iar bugetul maxim pentru o propunere de proiect este de 2.000 de lei.

Bugetarea participativă este un concept ce presupune alocarea unui procent din bugetul orașului pentru finanțarea unor proiecte propuse de societatea civilă, cetățenii fiind invitați să discute modul în care sunt alocate o parte din taxe și impozite și să decidă prioritățile de investiții, pe cartiere.

Peste 1.000 de orașe din lume au implementat ideea bugetului participativ. Printre acestea se numără Paris, Berlin și Londra. Conceptul, pornit în urmă cu 15 ani în Brazilia, presupune alocarea unui procent din bugetul orașului pentru finanțarea unor proiecte propuse de societatea civilă, proiecte verificate însă cu atenție de administrația locală. Primul oraș din România care implementează acest concept este Cluj-Napoca. Clujenii au propus zeci de proiecte, care vor fi analizate acum de specialiștii din primărie. La finalul lunii noiembrie vor fi anunțate cele câștigătoare, iar anul viitor începe implementarea lor.

Mai multe detalii găsiți aici!

Foto: arhiva
În vreme ce clujenii vor avea la dispoziție cam 2 milioane de euro pentru proiecte propuse de societatea civilă, anul viitor, timișorenii nu vor avea șansa să-și prezinte ideile primăriei. Primarul Nicolae Robu nu este un fan al bugetului participativ, așa cum este omologul lui din Cluj-Napoca. Vrea...0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !