Cade tencuiala de pe Opera, dar cladirea inca nu intra in santier pentru reabilitare. Mai e nevoie de avize

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
8Comentarii
Cade tencuiala de pe Opera, dar cladirea inca nu intra in santier pentru reabilitare. Mai e nevoie de avize
© TION: Cade tencuiala de pe Opera, dar cladirea inca nu intra in santier pentru reabilitare
Clădirea Operei Române din centrul Timișoarei a ajuns să fie un adevărat pericol pentru trecători. Au început din nou să se desprindă bucăți de tencuială din ea, dar municipalitatea nu poate începe încă procesul de reabilitare. Nu au venit toate avizele și au apărut și alte complicații.

Vă reamintim, în luna martie a acestui an, autoritățile locale anunțau că avem o firmă care să reabiliteze fațada Operei Române. Lucrarea nu are însă aviz de la Direcția de Cultură, care mai cere câteva documente la dosar. Între timp, de pe clădire au început să se desprindă din nou bucăți de tencuială, iar primarul Nicolae Robu anunță că specialiștii urmează să îndepărteze elementele care nu sunt fixate bine și care ar putea cădea în capul trecătorilor. La fel s-a procedat și în cazul clădirii primăriei.

În martie, edilul-șef anunța cu mândrie încheierea licitației pentru reabilitarea fațadei Palatului Culturii, clădire care adăpostește Opera Română, Teatrul Național de Stat și alte instituții. Întreaga lucrare ar costa 632.000 de lei, fără TVA. Șantierul ar fi trebuit să fie închis în șase luni, după ce muncitorii de la SC Alex-Dia Construct SRL și-ar fi terminat treaba. Nici nu s-au apucat însă.

cade-tencuiala-de-pe-opera-dar-cladirea-inca-nu-intra-in-santier-pentru-reabilitare-1

În noiembrie, anul acesta, reprezentanții Direcției pentru Cultură Timiș au anunțat că… nu pot da avizul pentru șantier.

„Nu se avizează intervenția propusă, deoarece documentația prezentată propune măsuri de intervenție fără a avea finalizate intervențiile pentru studierea pietrei, mortarelor de legătură și complementare a cărămizilor din zidării, a factorilor de deteriorare a materialelor. Documentația depusă se va completa cu studii și încercări pe materiale care vor determina modalitatea optimă de intervenție și detaliere a soluțiilor tehnice. Se vor identifica sursele de umiditate cu argumentarea stării de degradare datorată infiltrațiilor și se va elabora propunerea de intervenție pentru stoparea acestora. Se va întocmi o documentație tehnică care să prezinte modul de intervenție pentru realizarea lucrărilor de consolidare prin injectarea fundațiilor din exterior cu lapte de ciment și silicat de sodiu”, se arată într-o adresă transmisă de Direcția pentru Cultură Timiș primăriei.

Potrivit primarului Nicolae Robu, în prezent se lucrează la… expertize, iar operațiunea durează câteva săptămâni.

„Sunt două expertize în lucru, de trei săptămâni, la specialiști din Politehnică. Expertizele depuse nu erau la nivelul a ceea ce agreează ei și se va întocmi documentație tehnică. Mai durează probabil câteva săptămâni”, a declarat, marți, edilul-șef.

Cei de la Direcția pentru Cultură vor să știe cu exactitate care sunt soluțiile alese de firma care se va ocupa de lucrări, pentru reabilitarea fațadei.

„Nu sunt indicate în documentație soluțiile concrete de intervenție, asta ni se cere. Constructorii știu cât costă travertinul, faci o licitație și fiecare vine cu prețul pe care-l consideră. Riscă pe anumite operațiuni, pe altele lucrează cu profit care acoperă paguba, așa se face în general, nu se lucrează farmaceutic, dar cei de la Monumente au cerut să nu rămână la latitudinea firmei să adopte soluțiile concrete de realizare”, a ținut să precizeze primarul Timișoarei. Dacă cei de la Monumente impun o soluție tehnică care să mărească valoarea lucrărilor, atunci e posibil să fie nevoie de o licitație nouă.

Oricum, șantierul este posibil să fie deschis abia la primăvară, chiar dacă expertizele ar fi gata. Odată ce vine înghețul, nu se va putea lucra.

„Este posibil să nu se poată lucra din cauza vremii. O să vedem. Dacă soluțiile înseamnă prinderea travertinului pe structura care, la rândul ei, este una metalică, prinsă în șuruburi, asta se poate face și iarna. Dacă trebuie să se lucreze cu glet, cu ciment, atunci nu se va putea face și iarna”, a completat Robu.

Edilul-șef este de părere că toate defectele fațadei se văd mai bine încă de acum doi ani, de când Opera Română a fost iluminată arhitectural, cu un sistem de 400 de spoturi cu lumină albă, într-un aranjament care a costat 100.000 de euro, bani veniți dintr-o sponsorizare.

Palatul Culturii a fost construit în anii 1872 – 1875 și a fost proiectat de arhitecții Fellner și Helmer. În 1880, clădirea a ars și a fost reconstruită în același stil. În 1920 a ars din nou și, din nou, a fost reconstruită, în perioada 1923 – 1928. Între anii 1934 și 1936, arh. Duiliu Marcu a proiectat și realizat fațada actuală a Palatului Culturii. În 2003 au fost restaurate fațadele laterale ale clădirii.

În prezent, clădirea adăpostește mai multe instituții: Opera Română, Teatrul Național Timișoara, Teatrul German de Stat, Teatrul Maghiar Csiky Gergely, Infocentrul Turistic, Atelierul de Urbanism al Primăriei Timișoara și alte spații comerciale închiriate de primărie. Renovările se vor face cu bani din bugetul local.

La sfârșitul săptămânii trecute, de pe Palatul Culturii au picat mai multe bucăți de tencuială, iar polițiștii locali au împrejmuit imobilul cu bandă galbenă, pentru ca timișorenii să știe să nu mai meargă pe lângă clădire. Edilul-șef susține că a cerut să fie făcută o intervenție de urgență, „să se dea jos tot ce nu stă bine, tot ce ar putea reprezenta un pericol”.

Articole pe aceeași temă:

Alba-neagra cu reabilitarea fatadei Operei Romane: santierul ar putea incepe abia in 2017

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor