Cabinetele pediatrice din Timisoara, indemnate sa indrume copiii suspectati de autism spre Casa Faenza

De Valentin Rusu
Cabinetele pediatrice din Timisoara, indemnate sa indrume copiii suspectati de autism spre Casa Faenza
© TION - Cabinetele pediatrice din Timisoara – indemnate sa indrume copiii suspectati de autism spre Casa Faenza
Cu prilejul zilei Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, 2 aprilie, Asociaţia „Casa Faenza” Timişoara demarează o campanie de informare cu privire la problematica tulburărilor din spectrul autist.

Cabinetele de pediatrie sunt îndemnate să încheie un parteneriat în scopul orientării copiilor suspectaţi de tulburare de spectru autist către serviciile Asociaţiei Casa Faenza. Asociaţia „Casa Faenza” este un centru de zi acreditat pentru servicii de abilitare a copiilor diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist, unde sunt înscrişi în programe 65 de beneficiari. Toate serviciile oferite copiilor şi familiilor acestora sunt gratuite.

„Suntem singurul serviciu gratuit de abilitare specializat pentru copiii cu tulburări de spectru autist din Timişoara şi din vestul tării. Echipa formată din medic pedopsihiatru, psihologi, kinetoterapeut, pedagogi şi asistent social este specializată exclusiv pentru a lucra individual şi în grup cu copiii cu autism”, spune Loredana Creţu, directorul asociaţiei.

Asociaţia Casa Faenza funcţionează din 2001, prin colaborarea dintre primăriile oraşelor înfrăţite Timişoara şi Faenza (Italia) şi Comitetul de Prietenie Faenza-Timişoara, fiind unică în ţară prin structură şi concepţie. Scopul asociaţiei, stabilit pe baza evaluării nevoilor comunităţii, este de a îmbunătăți condiţiile de viaţă şi adaptabilitate socială a copiilor cu tulburare din spectrul autist din Timișoara, prin abilitarea şi integrarea socială, accentuându-se importanța intervenției precoce.

Mai mult de jumătate dintre familii ajung cu copiii în serviciile asociaţiei după ce micuţii au împlinit 3 ani ceea ce reduce semnificativ şansele de abilitare şi funcţionare către normalitate a copilului. Părinţii susţin ca au fost greşit orientaţi atunci când în jurul vârstei de 1 an au sesizat probleme în comportamentul copiilor sau că li s-au propus servicii contra cost pe care nu le-au putut accesa. Pentru a rezolva această problemă, din 2014 a fost înfiinţat în cadrul asociaţiei, Serviciul de diagnosticare precoce, condus de dr. pedopsihiatru Anca Sabău, specializată la Dublin în diagnosticarea tulburărilor din spectrul autism.

Detalii la: Asociaţia „Casa Faenza” Timişoara, Aleea Sănătăţii nr. 15, în spatele Spitalului Judeţean, telefon 0356.101.410, email: casafaenzatimisoara@yahoo.com, www.casafaenza.ro.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor