Bugetul Timisoarei pe 2018, mai mic decat anul trecut: nici 300 de milioane de euro. Cum imparte primaria banii

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
14Comentarii
Bugetul Timisoarei pe 2018, mai mic decat anul trecut: nici 300 de milioane de euro. Cum imparte primaria banii
© Foto: arhivă
Timișoara nu are la dispoziție nici măcar 300 de milioane de euro în anul 2018, conform proiectului de buget gândit de reprezentanții primăriei. Bugetul orașului este mai mic cu 120 de milioane de lei, față de 2017. Acesta este de aproape 900 de milioane de lei, la care se adaugă aproape 490 de milioane de lei, cât este bugetul instituțiilor din subordine, rezultând un buget total consolidat de 1,37 miliarde de lei, adică nici 300 de milioane de euro. Calculele nu sunt gata.

Conform proiectului de buget gândit de reprezentanții primăriei, Timișoara are mai puțini bani la dispoziție decât anul trecut. În 2018, bugetul local este de 887.474.820 de lei, bani la care se adaugă și bugetul instituțiilor publice, mai precis al spitalelor, de 489 de milioane de lei. Per total, primăria mizează anul acesta pe 1,37 miliarde de lei, potrivit șefilor din instituția de pe C.D. Loga.

„Proiectul de buget local previzionează venituri de 887 de milioane de lei, în scădere față de anii anteriori, cu aproximativ 120 de milioane de lei, scădere generată în principal de transferarea obligației de plată a salariilor profesorilor de la autoritatea publică locală la inspectoratul școlar și, ca atare, o scădere a veniturilor din cotele defalcate din TVA, dar și a cheltuielilor aferente.

Bugetul consolidat, cuprinzând veniturile instituțiilor publice subordonate finanțate și din venituri proprii, în special cele trei spitale – Municipal, Louis Țurcanu și Victor Babeș – se va situa în jurul valorii de 1,37 miliarde de lei”, a explicat, pentru tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

Anul acesta, 276 de milioane de lei se duc pe dezvoltarea orașului, pentru investițiile începute, dar și pentru pornirea altor investiții noi. Asta înseamnă 31,11% din bugetul prezentat de primărie. Anul trecut, suma pentru dezvoltare a fost mai mică cu 13 milioane de lei.

Timișorenii sunt chemați să dezbată principalele investiții propuse de Administrația Robu a fi făcute cu bani din bugetul local pe anul 2018. Proiectul de buget poate fi consultat pe site-ul Primăriei Timișoara, iar luni, 19 februarie, la ora 15, cei interesați să discute despre planurile municipalității cu banii orașului în 2018 sunt așteptați la o dezbatere publică în Sala de consiliu a primăriei.

UPDATE. Primăria cumpără o dronă, face studiu pentru o linie de metrou și începe amenajarea fântânii muzicale promisă de Robu în prima campanie

O dronă cu 49.000 de lei, tramvaie noi, „containere” pentru elevi și nenumărate studii și documentații, printre care și un studiu de prefezabilitate pentru o linie de metrou și pentru o sală polivalentă de 16.000 de locuri. Acestea sunt doar câteva dintre achizițiile pe care Primăria Timișoara le face cu bani din bugetul local.

Aparent, primarul Nicolae Robu trece la treabă anul acesta și începe amenajarea fântânii ornamentale cu muzică și lumini propusă pentru Parcul Botanic, care primește o finanțare pentru proiect tehnic și execuție de 1 milion de lei. Va fi făcută din investiții multianuale (n.r. 17,3 milioane de lei), deci timișorenii și turiștii se vor putea bucura de ea … în câțiva ani.

Tot anul acesta încep și lucrările de modernizare a fântânii ornamentale cu Pești, pentru care s-au alocat 220.000 de lei.

Surpriza din buget este un studiu de prefezabilitate, pentru „un sistem de transport în comun de tip metrou”, pentru care Administrația Robu alocă 145.000 de lei.

135 de milioane de lei pentru infrastructură

Mare parte din cei 135 de milioane de lei puși deoparte pentru infrastructură vor fi folosiți pentru proiectele mari desfășurate în 2017: Pasajul Jiul (5,1 milioane de lei), Pasajul Popa Șapcă (16,05 milioane de lei), extinderea Căii Martirilor (5,6 milioane de lei), amenajările de pe str. Versului (2,4 milioane de lei) și altele.

Vor fi și lucrări noi: primăria vrea să înceapă licitația de execuție pentru Pasajul Solventul, să reabiliteze liniile de tramvai de pe Bogdăneștilor, Cetății și Stan Vidrighin, să amenajeze Inelul II de circulație între str. Demetriade și Splaiul Nistrului – str. Pestalozzi, dar și să construiască două poduri noi peste Bega.

„Am prevăzut sume multianuale și vor intra în licitație de execuție extinderea la patru benzi a străzii Mareșal Constantin Prezan (1,4 milioane de lei), extinderea și amenajarea străzii Grigore Alexandrescu, tronson Torontalului – Aradului (1,5 milioane de lei), construcția drumului de legătură între Calea Moșniței și DC 149 (n.r. Drumul Boilor) – 500.000 de lei, precum și o serie de amenajări în cartiere: Gr. Antipa – Margaretelor (2,5 milioane de lei), Oituz – Popa Șapcă (1,5 milioane de lei). Vor intra în execuție și construcția Podului Jiul și reabilitările celor două poduri noi: Eroilor (2.453.270 lei) și Dragalina (3.298.520 lei)”, a precizat, pentru tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu. Mai putem aminti aici și modernizarea străzilor cu piatră cubică – 1 milion de lei, amenajarea unui drum de legătură între str. Aurel Pop și Calea Torontalului (500.000 lei), Bd. Sudului (1 milion de lei).

Primăria alocă, pentru transportul în comun, 54,2 milioane de lei. Pentru lucrări noi sunt puși deoparte 400.000 de lei, din care 100.000 de lei pentru reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale de pe linia 5 – Calea Bogdăneștilor și 100.000 de lei pentru traseul 2 – Calea Stan Vidrighin. Apare cu 100.000 de lei în buget și linia de tramvai 4 de pe Bd. Cetății. Sunt bani puși deoparte pentru ca proiectele să poată începe, reprezentanții primăriei sperând să obțină fonduri europene pentru reabilitările propriu-zise.

Municipalitatea finanțează și proiectul tehnic și execuția propriu-zisă a viitorului Atelier biciclete pentru fosta RATT, care își face și centru administrativ, dar și sală de sport și poligon pentru copii, cu 100.000 de lei, printr-o investiție multianuală. Tot pentru STPT sunt alocați 500.000 de lei, pentru modernizarea sistemului E-Ticketing. De menționat că în fiecare an apar prevederi bugetare pentru o astfel de modernizare.

Tot la capitolul Transport, municipalitatea plătește, în 2018, 41,2 milioane de lei pentru reabilitarea tramvaielor STPT și 5,3 milioane de lei pentru achiziția celor 20 de minibuze și a unui autocar. 1 milion de lei a fost alocat pentru lansarea licitației pentru acordul cadru necesar înnoirii flotei de tramvaie și modernizarea depoului din Dâmbovița, care ar urma să fie tot o investiție multianuală. Majoritatea sumei vine din fonduri europene, dar reprezentanții primăriei vor să înceapă licitația până la semnarea contractului de finanțare. Vorbim, potrivit oficialilor municipalității, despre 30-40 de tramvaie noi.

Se pregătesc și alte proiecte de infrastructură: noua linie de tramvai între str. Gării, adică Pasajul Bogdăneștilor și Gara de Nord (250.000 de lei), închiderea Inelului IV de circulație în zona Solventul – Bd. Dâmbovița (500.000 lei), plus și noul pod peste Bega (100.000 lei), închiderea Inelului IV în zona Măcin – Calea Lugojului (500.000 lei), respectiv proiectul major de drum nou pe patru benzi, pe același Inel IV, între Calea Lugojului și zona AEM (500.000 lei). Pentru Inelul IV Vest pasaj inferior Solventul sunt alocați 1 milion de lei.

Sunt investiți bani frumoși și în infrastructura de ciclism, primăria având două proiecte cuprinse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă: rețea urbană de piste de biciclete – faza a doua (405.400 lei) și rețeaua regională de piste de biciclete care urmează să lege Timișoara de localitățile din Polul de creștere (600.000 lei).

200.000 de lei sunt alocați pentru SF și PT pentru construcția de structuri de parcare în zona centrală pe str. Gheorghe Dima, 200.000 de lei pentru construcția de structuri de parcare în zona centrală pe Bd. Brătianu, alți 200.000 de lei pentru SF și PT pentru benzi dedicate transportului public, iar 280.000 de lei pentru SF și PT reabilitare nod rutier str. Polonă/str. W. Tell și construirea unui pasaj CF, inclusiv lărgire la patru benzi.

82 milioane de lei pentru Sănătate

Cei mai mulți bani îi primește, fără doar și poate, noul corp al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, pentru care municipalitatea vrea să construiască și pasarele de legătură cu corpul vechi. Extinderea Corpului B, secțiile chirurgie, prematuri și laborator pneumoftiziologie și reabilitare clădire existentă are puși deoparte 17 milioane de lei, la care se adaugă alți 11,3 milioane de lei pentru dotări.

Pentru Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” se alocă 4,89 milioane de lei, în timp ce noul buncăr pentru aparatul de radioterapie de la Spitalul Municipal ar urma să primească 2,9 milioane de lei. Alte 11,9 se vor investi în dotările de la Municipal și 11,8 milioane de lei în cele de la Spitalul „Victor Babeș”. Noua maternitatea a Municipalului și corpul administrativ ar urma să fie finanțate, la nivelul de studiu de fezabilitate și proiect tehnic, cu 500.000 de lei. Primăria continuă investițiile începute anul trecut, de reparații, la Clinica de Pneumologie și la blocul operator de la Municipal.

90 de milioane de lei pentru Educație

11% din capitolul Educație vine din bugetul propriu. În total, acest capitol are prevăzuți aproape 90 de milioane de lei. Sunt planuri mari în ceea ce privește infrastructura școlară anul acesta în Timișoara. Astfel, la Liceul Emanoil Ungureanu ar urma să demareze lucrările de reabilitare, cu finanțare europeană, la Liceul Brătianu vor fi făcute reparații la fațade și la acoperiș, la Școala Gen. 30 se trece la extindere, la fel și la Școlile gen. 16, 25, 13 și la Liceul Vlad Țepeș.

Sunt planuri și pentru reabilitarea completă a Colegiului Tehnic de Vest de pe Dragalina, care a fost distrus în urma furtunii din septembrie 2017 (1,14 milioane de lei). Se vor face reabilitări termice la școlile 2, 24 și 25, precum și la grădinițele PP11, PP27 și la liceele Henri Coandă și Alimentar, cu o sumă totală de 928.500 de lei. Grădinița PP33 va fi extinsă, cu fonduri de la UE, lucrările urmând să înceapă cu 231.000 de lei, proiectul fiind estimat la 3 milioane de lei.

Primăria vrea să construiască două creșe noi anul acesta, una în nordul orașului, iar alta în sud, cu finanțare europeană și locală, dar și să amenajeze alte două clădiri cu destinație de creșă, pe str. Brediceanu și în zona Bogdăneștilor.

Noul campus de la Lenau, din zona Oituz, ar urma să fie început prin finanțare locală multianuală, la fel ca și sala de sport a Școlii Gen. 25, o sală de sport cu 400 de locuri în tribune (300.000 lei). Peste 3 milioane de lei sunt alocați pentru dotări în instituțiile de învățământ, peste 6 milioane de lei pentru bursele restante de anul trecut și pentru cele de anul acesta, iar 45 de milioane de lei înseamnă cheltuieli de funcționare la liceele, școlile și grădinițele din Timișoara.

Vorbim, în bugetul de anul acesta, și despre studii pentru extinderea mai multor școli, dar și despre achiziția de construcții modulare pentru școlile 30 – șase containere (492.660 lei), Moisil – 12 containere și 19 – șase containere.

38 de milioane de lei pentru parcuri și spații verzi

Mai bine de o treime din banii alocați parcurilor și spațiilor verzi se duc pe dezvoltare. În plan sunt finalizarea lucrărilor la Parcul Central, cu 6,1 milioane de lei, și la Parcul Alpinet, cu 746.340 de lei, dar și demararea lucrărilor de reabilitare la Parcul Civic, cu 3 milioane de lei. Viitorul skatepark din Parcul Central va costa 1,3 milioane de lei, în vreme ce în Grădina Zoologică se investesc doar 16.000 de lei anul acesta.

În ceea ce privește studiile la acest capitol, municipalitatea face SF-uri și PT-uri pentru locuri de joacă pe str. Paul Constantinescu, pentru modernizarea Scuarului Piața Crucii, pentru modernizarea Parcului Copiilor (89.250 de lei!), pentru amenajare spații verzi cu piste de biciclete și alei de promenadă între Pădurea Verde și Bazinul din incinta Azur, de-a lungul canalelor de desecare (89.240 de lei), pentru transformarea zonei degradate din Pădurea Verde, de vizavi de Institutul de Boli Cardiovasculare, în Pădure-Parc (89.250 lei). Municipalitatea vrea să amenajeze spațiul verde de vizavi de Muzeul Satului ca zonă de picnic. Pentru introducerea iluminatului public în Parcul Botanic au fost puși deoparte 921.000 de lei.

Sport – studiu pentru polivalenta de 16.000 de locuri și SF pentru aquapark

Primăria Timișoara mai alocă încă 1 milion de lei pentru sala polivalentă de 2.500 de locuri a Universității Politehnica, la care se lucrează de ani buni. Pentru studii și proiecte pune deoparte 1,74 milioane de lei, din care 178.270 de lei pentru SF și PT complex sportiv zona Lipovei, 510.000 lei pentru complex sportiv în Calea Buziașului, unde este prevăzut și un teren de rugby/fotbal, cu tribune și amenajări exterioare, 254.000 de lei pentru SF și PT complex sportiv de agrement Calea Șagului.

Tot studii se fac și pentru terenurile promise în cartiere de primarul Nicolae Robu, iar municipalitatea alocă 400.000 de lei pentru SF și PT pentru sala polivalentă de 16.000 de locuri dorită de edil în Timișoara și 100.000 de lei pentru SF pentru un aquapark în zona Ovidiu Balea.

Infrastructură culturală, pregătiri pentru 2021

Sume importante vor fi alocate, anul acesta, proiectelor de infrastructură culturală. Municipalitatea vrea să facă un concurs de soluții pentru reabilitarea Turnului de Apă din Iosefin și transformarea lui în centru cultural (315.000 lei), dar alocă bani și pentru serviciile de proiectare pentru reabilitarea cinematografelor recuperate de la RADEF (443.900 lei). Anul acesta ar urma să fie lansată licitația de execuție pentru transformarea fostei Dermatologii în Centrul Cultural Mărășești, care are alocați 1 milion de lei.

Cum primăria a preluat în administrare gratuită pe 49 de ani Sinagoga din Fabric, au fost puși deoparte 200.000 de lei pentru DALI + PT pentru consolidarea, conservarea și refuncționalizarea fostului lăcaș de cult, planul fiind transformarea într-o sală de spectacole.

Anul acesta urmează să continue proiectarea și execuția fațadei Operei și să fie reabilitate termic clădirile ce aparțin de Palatul Culturii, cu 255.000 de lei. În prima parte a anului se dorește reabilitarea completă a Filarmonicii Banatul, la acoperiș, fațade și sală de concerte, dar și la anexe, fiind alocați 400.000 de lei pentru DALI și proiect tehnic.

Timișoara va avea și un Centru de Artă Tehnologie Experiment cuprins în strategia culturală, pentru care se va face un concurs de soluții. Scena de spectacole din Parcul Rozelor va fi reabilitată, fiind alocați 24.990 de lei pentru documentație, în 2018. În soclul din Piața Huniade nr. 3 va reveni replica din bronz a bustului lui E. Ungureanu, pentru care se alocă 50.000 de lei.

Primăria vrea să continue – sau să înceapă, în cele din urmă – programul de reabilitare a clădirilor istorice cu proprietari privați, finanțat anul acesta cu 3 milioane de lei. 2,5 milioane de lei se duc pentru reabilitarea imobilelor istorice publice – fațada Lenau, Loga.

Camera 30 din primărie va fi reamenajată cu 797.000 de lei. Se dau bani și pentru clădirea de pe Vasile Alecsandri 1 (2 milioane de lei), pentru fațada și acoperișul Primăriei Vechi, pentru Liceele Brătianu și Ungureanu, dar și pentru clădirile proprietate publică din zona str. Ștefan cel Mare și din Dacilor.

De asemenea, în prima jumătate a lui 2018 ar urma să fie proiectată reabilitarea Ansamblului Corso, urmând ca în toamnă să fie demarată licitația pentru execuție.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor