Primarul Robu vrea metrou din Sagului pana la aeroport. Face studiu de prefezabilitate in 2018

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
103Comentarii
Primarul Robu vrea metrou din Sagului pana la aeroport. Face studiu de prefezabilitate in 2018
© Foto: arhivă
Nu e glumă! Administrația Robu chiar vrea să construiască linie de metrou în Timișoara. Primăria alocă anul acesta bani pentru un studiu de prefezabilitate privind realizarea unui sistem de transport în comun de tip metrou, care să lege Aeroportul Timișoara de ieșirea din oraș spre Șag.

145.000 de lei din bugetul orașului pe anul 2018 se vor duce pe studiul de prefezabilitate dorit de Robu. Atenție! Nu este același proiect despre care primarul Timișoarei a vorbit și în urmă cu mai mulți ani, care prevedea introducerea unui tren de tip metrou pe aceleași linii pe care circulă și trenurile CFR.

Ideea veche privind îngroparea liniilor CFR și introducerea metroului în Timișoara este mort și îngropat. Compania CFR merge pe dublarea liniei de cale ferată pe teritoriul Timișoarei, cu finanțare de la Uniunea Europeană, având deja un studiu de fezabilitate în acest sens, dar și avizele necesare de la Primăria Timișoara.

Pentru că nu s-a putut ca Timișoara să aibă metrou cu ajutorul CFR, primarul Nicolae Robu lansează o altă idee: introducerea unui „metrou-metrou”, care nu are legătură cu liniile de cale ferată, care să lege aeroportul de intrarea în Timișoara dinspre Șag. „În principiu, este vorba despre un metrou care să meargă de la aeroport până la ieșirea spre Șag, trecând prin câteva puncte cheie”, a declarat primarul Nicolae Robu pentru tion.ro.

Anul acesta, și Primăria Cluj-Napoca a vorbit despre un studiu de prefezabilitate pentru construirea unei linii de metrou. Administrația condusă de Emil Boc a estimat costuri totale de 2,2 milioane de euro, din care 740.000 de euro alocate în acest an. Primarul Nicolae Robu saluta, nu demult, ideea lui Boc.

„Am citit recent că domnul Boc a afirmat că vrea să facă metrou în Cluj. Eu vreau să-l încurajez și sunt convins că nu se va lăsa inhibat de corul cârtitorilor, care probabil că există și în Cluj, cum există și în Timișoara. Orice oraș înțelege că aceste orașe se dezvoltă în fericire într-un ritm alert și că nu pot să funcționeze cu infrastructura gândită în alte vremuri și alte condiții. Până când se va ajunge la aparate de zbor individuale, un fel de drone pentru mobilitatea persoanelor, nu avem ce face, noi trebuie să asigurăm condiții pentru mobilitate cu mașina și, în paralel, să încurajăm cât putem folosirea altor mijloace de locomoție, biciclete și toate celelalte care au apărut acum, mai moderne.

Este stupid să nu înțeleagă cineva că dacă ai o stradă cu o anumită lățime nu ai cum să asiguri la modul ideal ceea ce este necesar. Apropo de anumite cârteli pe tema pistelor de biciclete, nu ai cum să le faci decât dacă ai sacrifica carosabilul. Or, a îl sacrifica înseamnă o aglomerație și mai mare. Oamenii nu au timp de pierdut, viața e unică pentru fiecare și timpul trebuie folosit și nu irosit în tranziții dintr-un loc în altul”, spunea Robu, în toamna anului trecut.

UPDATE. Robu: Nu știu dacă voi fi primarul care va construi metroul Timișoarei, dar eu voi fi primarul care a lansat ideea și a pregătit terenul

Primarul Nicolae Robu vine cu precizări și spune că Timișoara crește pe zi ce trece și are nevoie de o asemenea investiție. Este mândru că intră în istorie pentru că a avut curajul să lanseze o astfel de idee, chiar dacă, deocamdată, nici nu se poate gândi de unde ar putea lua fonduri pentru o linie de metrou.

„Noi trebuie să avem abordări vizionare. Mai devreme sau mai târziu, Timișoara va avea metrou! Multe orașe comparabile ca mărime au deja, pe alte meleaguri și aceasta este tendința. Nu se știe niciodată ce oportunități de finanțare se pot ivi, dar se știe că nimeni nu-ți dă bani pentru un obiectiv dacă nu ai măcar un studiu de prefezabilitate”, ne-a explicat edilul-șef.

Robu este conștient că probabil nu el va fi primarul care îi va construi metrou Timișoarei, dar măcar e bucuros că a putut lansa această idee, chiar dacă este hulit, spune el.

„Nu știu dacă eu voi fi primarul care va construi metroul Timișoarei – cel mai probabil, nu –, dar cu certitudine eu voi fi primarul care a lansat ideea și a pregătit terenul pentru ca el să fie construit. Desigur, meritul va fi al celui ce-l va construi, dar un merit va rămâne în istorie și pentru cel ce a avut curajul de a lansa ideea și asumarea de a se face hulit, luat în bășcălie, de oameni incapabili să gândească dincolo de ziua de mâine! Lumea este așa cum o vedem, pe de-o parte datorită vizionarilor, pe de altă parte datorită făptuitorilor. Eu mă străduiesc să fiu și – las modestia la o parte – sunt, deopotrivă, vizionar și făptuitor”, a conchis Robu pentru tion.ro.

Articole pe aceeași temă

Primarii Robu si Boc au cazut de acord: si Timisoara, si Cluj au nevoie de metrou

Visele lui Robu pentru 2018: Transportul in comun se va imbunatati masiv

Un prim pas pentru metrou in Timisoara, mergem inainte cu studiile. S-a votat tunelul de 10 kilometri!103Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor