Bookfest 2015 : ce autori vin, ce carti se vor lansa la Timisoara

De S.P.D.
Bookfest 2015 : ce autori vin, ce carti se vor lansa la Timisoara
© Foto (c) fotosen.ro
Gabriel Liiceanu și Dan C. Mihăilescu vor veni la Bookfest Timișoara cu trei cărți în dezbatere. „Asaltul cetății. Dosarul de securitate al lui G. Călinescu”, volumul care a adus din nou în prim-plan universul anilor ’50, va fi prezentată de autor, editorul și istoricul literar Ionel Oprișan, iar Ioan Holender va fi și el în atenția publicului prin volumul „Ioan Holender. De la Viena la Timișoara”, de Cornel Ungureanu și Vasile Bogdan, anunță organizatorii salonului la care cititorii vor putea alege din peste 20.000 de volume.


Între 26 și 29 martie, Salonul de Carte Bookfest revine în Timișoara, la Centrul Regional de Afaceri (CRAFT).

Sâmbătă, 28 martie, începând cu ora 14.30, vizitatorii salonului vor avea parte de un eveniment în care Gabriel Liiceanu și Dan C. Mihăilescu, doi dintre cei mai renumiți autori Humanitas, își vor prezenta noile cărți.

„Gabriel Liiceanu vine dinaintea publicului timișorean cu o nouă ediție a bine-cunoscutului volum memorialistic Declarație de iubire. Îmbinare de eseu și confesiune, cartea reunește portretele pe care scriitorul le-a făcut, cu diferite ocazii, câtorva dintre personajele „astrale” ale vieții sale. Cititorii se vor bucura să găsească astfel în volum amănunte inedite, nu arareori amuzante, despre figuri ilustre ale culturii române, precum Constantin Noica, Emil Cioran, Nicolae Steinhardt, Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, Horia Bernea, Petru Creția. La rândul său, Dan C. Mihăilescu va prezenta cititorilor volumul Castelul, biblioteca, pușcăria, carte de eseuri în care sunt portretizate câteva dintre femeile excepționale ce au punctat istoria României. În stilul său impetuos, Mihăilescu scrie texte-reverență, perfect consonante cu luna în care ne aflăm, despre personalități ca Regina Maria, Cella Delavrancea, Jeni Acterian, Alice Voinescu, Pia Pillat, Annie Bentoiu, Anița Nandriș. Regina Maria va fi mai pregnant în atenția celor doi amfitrioni ai evenimentului întrucât editura Humanitas tocmai a publicat al doilea volum al Jurnalului de război al Reginei Maria, iar Gabriel Liiceanu și Dan C. Mihăilescu vor avea un interesant dialog despre cele două volume de memorialistică ale uneia dintre cele mai fascinante personaje feminine ale istoriei noastre.”, transmite echipa Bookfest.

Un alt eveniment interesant va fi lansarea cărții-document „Asaltul cetății. Dosarul de securitate al lui G. Călinescu”, întocmit de Ionel Oprișan, ce va avea loc vineri, 27 martie, de la ora 17.00.

„În prezența autorului, profesorii universitari Cornel Ungureanu și Alexandru Ruja vor face un desant în lumea sulfuroasă a anilor ’50, timp în care „divinul” critic literar George Călinescu a trebuit să fie contemporan cu începuturile comunismului românesc. Volumul, care a stârnit deja numeroase dezbateri și discuții în lumea literară românească, are aproape 600 de pagini și a apărut la editura Saeculum”, mai dezvăluie echipa Bookfest.

La Salonul de Carte Bookfest, cititorii timișoreni vor avea și ocazia să-i reîntâlnească pe cei mai iubiți dintre scriitorii și artiștii urbei. Astfel, Daniel Vighi și Viorel Marineasa vor vorbi, sâmbătă, 28 martie, ora 19.00, la lansarea Dicționarului de termeni arghezieni, lucrare semnată de Simona Constantinovici. Cei doi autori își vor lansa de asemenea propriile volume: „Graffiti cu Țuțe. Eseu despre nesemnificativ”, de Daniel Vighi și „Lecturi parțiale. Librăria de nișă”, de Viorel Marineasa. La eveniment vor vorbi Tudor Crețu și cunoscuta jurnalistă și realizatoarea TV Brândușa Armanca. La rândul său, erudita eseistă Adriana Babeți se numără, alături de Vasile Docea și Nicoleta Mușat, printre invitații evenimentului prilejuit, duminică, 29 martie, ora 11.00, de lansarea volumului „Memorie și diversitate culturală la Timișoara. Meserii și meseriași”, de Smaranda Vultur. Ambele titluri au apărut la Editura Universității de Vest Timișoara.

O personalitate internațională, profund legată de Timișoara va fi și pretextul dezbaterii de sâmbătă, 28 martie, de la ora 16.00: Ioan Holender. „De la Viena la Timișoara”, studiu publicat la editura Brumar, de Cornel Ungureanu și Vasile Bogdan. La dialogul despre Holender, „cel mai longeviv director al Operei din Viena”, vor lua parte autorii lucrării, dar și poetul Eugen Bunaru. Acesta din urmă va vorbi publicului, cu ocazia evenimentului, și despre Antologia de poezie a Cenaclului Pavel Dan, culegere pe care a alcătuit-o tot pentru editura locală Brumar. Amfitrionul dublului eveniment va fi jurnalistul cultural și editorul Robert Șerban

Intrarea în cadrul salonului, cât și la evenimentele ce vor avea loc în perioada acestuia, va fi gratuită. Programul de vizitare este între 10:00-20:00, zilnic.

Bookfest Timișoara 2015, la care cumpărătorii vor putea găsi, la prețuri de editură, circa 20.000 de volume, este un salon organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, și este co-finanțat de Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Timișoara.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !