Bojin, pe bicicleta la inaugurarea pistei de cicloturism ce leaga Timisoara de Serbia

De Valentin Rusu
Reactualizat la:
9Comentarii
Bojin, pe bicicleta la inaugurarea pistei de cicloturism ce leaga Timisoara de Serbia
© TION - Bojin, pe bicicleta la inaugurarea pistei de cicloturism ce leaga Timisoara de Serbia
Pista de cicloturism ce leagă Timişoara de Serbia, care se opreşte în zona localităţii timișene Otelec, a fost inaugurată.Bicicliștii se pot plimba în voie pe cei 37 de kilometri ai pistei, până la granița cu Serbia. Totuși, tronsonul nu este complet, deoarece sârbii mai au de construit 43 de kilometri până la Zrenjanin.

Miercuri, la inaugurarea oficială a pistei de cicloturism, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, a testat pe câţiva metri pista şi chiar a încercat să facă şi câteva jaloane. Liderul CJT a recunoscut să se mai plimbă cu bicicleta din când în când, iar ultima dată când a mers cu un astfel de vehicul a fost chiar în urmă cu patru zile.

Această pistă a fost testată de biciclişti cu mult timp înainte să fie dată în folosinţă, iar aceştia au fost cei care au semnalat și primele probleme. În unele locuri e vălurită, în altele s-a crăpat, fiind ulterior reparată, dar cea mai mare problemă rămâne faptul că vehicule neautorizate intră pe dig şi încurcă circulaţia bicicletelor, dar pun în pericol şi rezistenţa digului, din apropierea pistei. S-au pus bariere la urcări, dar unii șoferi încă mai intră cu maşinile pe pistă. Mai mult, un grup de biciclişti prezenți la inaugurare au depistat un şofer care a urcat cu maşina pe pistă în zona autogării și care venise să-şi ia mama de la autobuz…

„Este un proiect în oglindă care va continua şi la sârbi. În acest an, depinde de sârbi când vor avea partea de finanţare să poată continua pe cei 43 de kilometri. Sperăm să ajungem până la Dunăre. Nu cred că mai este nevoie să urce bascule şi să circule camioane şi alte utilaje care au circulat până acum. Proiectul este unicat, am înţeles că nu s-a mai făcut, decât în Bihor o pistă de câţiva kilometri, mult mai mică. Merită să îngrijim această pistă. Sper să putem realiza şi circulaţia navigabilă pe Bega în viitorul apropiat”, a declarat Titu Bojin.

Această pistă are 37 de kilometri într-o zonă mult mai sigură decât în oraş şi este cea mai lungă pistă de cicloturism din România. Pe acest tronson sunt opt refugii pentru biciclişti şi 14 bariere pentru oprirea traficului maşinilor. Dacă vă urcaţi cu maşina pe pistă puteţi fi amendat cu până la 7.000 de lei de către inspectorii de la Ape şi de către poliţie.

Cât despre porțiunea de pistă de pe teritoriul Serbiei, cel mai probabil lucrările vor începe în acest an, ceea ce înseamnă că în 2-3 ani pista va avea continuitate până la Zrenjanin.

Pista de cicloturism amenajată de-a lungul canalului Bega, în aval de Timişoara, spre graniţa cu Serbia, a fost realizată printr-un proiect privind valorificarea potenţialului turistic transfrontalier implementat de Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABAB) în parteneriat cu Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Zrenjanin din ţara vecină.

Noua pistă începe de la marginea Timișoarei, în aval de Podul Modoș și continuă, pe o lungime de 37 de kilometri de-a lungul râului Bega, până la frontiera cu Serbia. Pista de cicloturism a fost realizată prin programul IPA de Cooperare Transfrontalieră Romania – Serbia, printr-un proiect care a beneficiat de o finanţare europeană nerambursabilă de peste 2,3 milioane de euro.

Cu ocazia inaugurării pistei a avut loc şi un concurs de jaloane pentru copiii din Zrenianin şi Timişoara, iar premiile au constat în trei biciclete.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor