Biblioteca Judeteana Timis renoveaza si redeschide filialele din Fabric, Freidorf si Ronat

De S.P.D.
Biblioteca Judeteana Timis renoveaza si redeschide filialele din Fabric, Freidorf si Ronat
© TION - Biblioteca Judeteana Timis renoveaza si redeschide filialele din Fabric, Freidorf si Ronat
Tabere școlare la bibliotecă, pictoriale și spoturi foto, pătura care citește întinsă la nivel național, renovarea și relansarea a două filiale de cartier, sunt doar câteva dintre evenimentele anunțate de Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș. Agenda culturală 2015 a BJT a fost prezentată, marți, în cadrul unei noi expoziții la Secția de Arte Deliu Petroiu din Bastionul Theresia.

Pe șevalete sunt expuse pictoriale din cadrul Fototecii BJT, avându-i ca protagoniști pe Nora Iuga, Nicolae Breban, Pavel Gătăianțu , Simona Giukici și Tudor Crețu, în ipostaze de chirurgi, operând texte la Spitalul Louis Țurcanu. Vernisajul s-a desfășurat în prezența autorului fotografiilor, Liviu Moise.

Directorul BJT, împreună cu inspectorul școlar Gheorghe Bloancă și cu Mariea Ștefan, directorul Colegiului C.D. Loga, a decis să organizeze Tabere școlare la … bibliotecă. În cadrul acestui program, câte un liceu din Timișoara va derula un număr de cel puțin trei ore de curs la Secția de Arte Deliu Petroiu.

„Materiile vor fi studiate prin prisma materialelor oferite de bibliotecă. Cel puțin 100 de elevi vor învăța altfel la Biblioteca Județeană Timiș, săptămânal”, precizează inițiatorii.

O altă nouă inițiativă cuprinsă în Agenda culturală 2015 este intitulată „Carte cu personalitate” – personalități din sport, afaceri sau IT le prezintă elevilor cărți care i-au ajutat în viață și carieră în mod decisiv. În cadrul programului „Citesc la B.J.T (II) – spot … foto, sesiune deschisă”, cititorii „participă la un shooting care va sta la baza unui mini-documentar de promovare a B.J.T”, anunță Tudor Crețu.

În 26 martie va fi lansat programul Opening Opportunities, un nou proiect consacrat inițierii în tehnologia informației. Pictorialele LitVest vor cuprinde fotografii realizate în cadrul celei de a III-a ediții a Festivalului de literatură LitVest, eveniment consacrat lui Pavel Gătăianțu, poet și publicist din Novi Sad, colaborator constant al Bibliotecii Județene Timiș. Cea de-a treia ediție a evenimentului „Pătura care citește”, programat în mai 2015, va implica, pe lângă bibliotecile din Timiș, și alte biblioteci județene, acțiunea desfășurându-se la scară națională.

În plan administrativ, Biblioteca Județeană Timiș pregătește relansarea a două filiale: Filiala Fabric (Str. Negruzzi nr. 1, Piața Traian) și Filiala Freidorf (Str. Podgoriei nr. 10).

„Cea dintâi va fi deschisă publicului la începutul lunii aprilie, renovarea interiorului fiind în curs de finalizare, în timp ce Filiala Freidorf va funcționa începând cu luna mai, într-o locație care va permite derularea de activități cu caracter comunitar, oferind și condiții speciale de lectură și acces la internet. Sediile au fost renovate de către Primăria Municipiului Timișoara, spațiile în cauză fiind în proprietatea acesteia. În luna aprilie, vor începe lucrările de reabilitare a imobilului situat pe str. Războieni nr. 2, care găzduiește Filiala Ronaț și fondul de presă al secției Documentar-Periodice. Renovarea a circa 700 m2 va permite așezarea la raft a colecțiilor de presă care vor redeveni astfel accesibile publicului”, mai precizează Tudor Crețu.

American Corner, aflat în sediul central al BJT, din Piața Libertății, organizează cursuri de limba engleză, bilunar (miercurea și joia), gratuit. Agenda culturală a instituției include și alte proiecte, printre care tabăra de creație Pas si popas, participări la târguri, la Gala industriei de carte „Bun de tipar” și lecturi publice. Antologiile BJT vor fi consacrate reeditării romanului „Somnul” de George Șerban.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !