Bezna continua pe strazile Timisoarei. Robu: Ii inteleg pe oameni, facem tot ce depinde de noi, dar nu depinde numai de noi

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
22Comentarii
Bezna continua pe strazile Timisoarei. Robu: Ii inteleg pe oameni, facem tot ce depinde de noi, dar nu depinde numai de noi
© Foto: Tion
Sunt opt luni de când becurile de pe străzile Timișoarei sunt în grija nimănui, pentru că cei care administrează orașul vor să atribuie contractul de întreținere Societății de Transport Public Timișoara, dar încă așteaptă după avize. De mai bine de o săptămână, foarte multe străzi din oraș sunt în beznă, iar timișorenii se tem să meargă către case la lăsarea întunericului. Primarul spune că nu are ce să le facă și crede că în curând se va rezolva problema.

Contractele primăriei cu firmele AEM și ELBA, cele care întrețineau iluminatul public și cel de sărbători, au expirat la mijlocul lunii octombrie a anului trecut. În vara lui 2017, mai-marii din primărie au luat decizia să atribuie acest serviciu către fosta RATT, dar pentru ca asta să se întâmple este nevoie și de un aviz de la Consiliul Concurenței.

Practic, dacă vi s-a ars un bec pe stradă, sunați degeaba la primărie, pentru că municipalitatea nu are pe cine să pună să le schimbe. De acest serviciu ar urma să se ocupe STPT, care, potrivit celor din primărie, este în stare să îngrijească acest serviciu.

Consiliul Concurenței a trimis o hârtie către primărie, prin aprilie 2018, prin care a cerut câteva modificări la proiectul privind atribuirea contractului către STPT. Abia o lună mai târziu a ajuns în atenția consilierilor locali. Mai exact, cei de la Consiliul Concurenței au cerut modificarea și completarea studiului de oportunitate adoptat de consilierii locali încă din 27 iunie 2017. Practic, au cerut micșorarea duratei gestiunii directe de la 15 la 5 ani și o analiză privind tarifele. Au fost trimise cele solicitate, dar acum s-au mai certut niște clarificări de la București.

„Avem un răspuns de la Consiliul Concurenței, a venit joi. Vineri le-am făcut răspunsul la răspunsul lor, au avut câteva observații. Nu știu detaliile, că se ocupă Direcția Edilitară. Domnul director Chiș (n.r. Culiță Chiș) mi-a spus că el a înțeles, din modul în care a fost răspunsul formulat și din solicitările respective, că atitudinea ar fi pozitivă și că după ce se trimite acest răspuns al nostru, probabil într-un timp scurt ne va veni avizul”, ne-a explicat primarul Timișoarei.

Ce se întâmplă dacă nu vine avizul? Nici edilul-șef nu știe…

„Dacă nu vine, comunicăm în continuare cu ei, că nu putem face nimic fără ei. În ultimă instanță, putem face ca la dezinsecție. Dar nu e același lucru. Și iluminatul public este foarte important, dar ți-e frică să invoci forța majoră aici, că nu știi ce spune cineva despre asta”, a completat Robu.

Primarul spune că nici el nu știe care este cauza beznei de pe străzile orașului. Poate să fie de la Enel, poate să fie de la mentenanță, pe care nu o face nimeni.

„Am nimerit și eu beznă. Nu știu care e cauza, sunt multe situații în care pur și simplu sunt arse becurile, sunt situații în care sunt aliniamente întregi în beznă și acolo este vorba despre o defecțiune comună, presupun eu. Nu știu exact care e problema”, a precizat Nicolae Robu.

Dacă suntem optimiști, edilul crede că în două săptămâni vom avea aviz de la Consiliul Concurenței. Spune că de îndată ce vine, STPT se va putea apuca de treabă și va pune la punct iluminatul public.

„Estimez că în două săptămâni… din momentul în care vine avizul avem imediat contract. Și tarifele sunt comunicate, totul e făcut, se dă drumul imediat, deciziile sunt luate, doar că nu sunt operaționale până nu primim acest aviz. Ce să le spunem… că facem tot ce depinde de noi. Îi înțeleg pe oameni, facem tot ce depinde de noi, dar nu depinde numai de noi, mai depinde și de alții”, a conchis primarul Timișoarei.

Sistemul de iluminat public este ansamblul format din puncte de aprindere, cutii de distribuție, cutii de trecere, linii electrice de joasă tensiune subterane sau aeriene, fundații, stâlpi, instalații de legare la pământ, console, corpuri de iluminat, accesorii, conductoare, izolatoare, cleme, armături, echipamente de comandă, automatizare și măsurare utilizate pentru iluminatul public.

Conform studiului întocmit, în Timișoara există 21.252 de stâlpi de iluminat de beton, metalici, lampadari, retro, lemn, RATT, dar și 25.753 de aparate de iluminat cu puteri cuprinse între 30 W și 2000 W, precum și 644,592 m de rețea de alimentare cu energie electrică. Societatea de Transport Public are doi ingineri, 25 de electricieni și șase lăcătuși mecanici, precum și o macara, trei autospeciale, două vehicule autoturn și șase autoutilitare.

Articole pe aceeași temă:

Greu cu intretinerea iluminatului public la Timisoara. Consiliul Concurentei cere modificarea proiectului pentru STPT

Bezna de pe strazile Timisoarei, intre primarie, Enel, fosta RATT si… Consiliul Concurentei22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor