Basescu il critica voalat pe Robu: Domnule primar, vedeti ca nu ati dotat spitalul inainte de a pune cactusi in oras

De Bogdan Marta
18Comentarii
Basescu il critica voalat pe Robu: Domnule primar, vedeti ca nu ati dotat spitalul inainte de a pune cactusi in oras
Fostul președinte al României Traian Băsescu l-a criticat, sâmbătă, voalat pe actualul primar al Timișoarei, Nicolae Robu. Prezent la lansarea candidaților PMP Timiș la alegerile locale din 5 iunie, Băsescu a afirmat că dacă primăriile ar fi mai transparente, cetățenii ar putea reacționa atunci când ar vedea că banii din bugetul local sunt alocați… plantărilor de cactuși.

Într-o trimitere voalată la faptul că Nicolae Robu a dispus plantarea de palmieri în Timișoara, Traian Băsescu a afirmat că cetățenii au dreptul să fie informați despre cheltuielile administrațiilor locale înainte ca acestea să aibă loc.

„Domnul Cioloș a obligat acum, și bine a făcut, ca toate primăriile să își pună pe site-uri execuția bugetară. Nu e un lucru rău. Dar e aproape inutil. Execuția bugetară înseamnă banii care s-au cheltuit. Or, esențial pentru cetățeni este să se pună pe site-urile primăriilor facturile ce arată ce urmează să plătească o primărie. Pentru că atunci cetățenii vor vedea cu ușurință cât e de plătit un podeț. Dar când trec prin comuna lor văd că podețul nu e terminat. Și atunci reacționează. Văd că a venit la plată factura pentru terminarea asfaltării nu știu cărui bulevard. Și atunci cetățenii reacționează. Văd că unui primar i-a venit la plată factura pentru că în fantezia lui a hotărât să planteze cactuși în oraș. Și atunci cetățeanul va spune: «Domnule primar, vedeți că nu ați dotat spitalul înainte de a pune cactuși în oraș»! Asta înseamnă informare, ca cetățeanul să poată reacționa înainte ca banii să fie cheltuiți, să își poată spune părerea”, a spus Băsescu.

De asemenea, el a criticat administrațiile locale din țară că nu se îngrijesc de drepturi fundamentale garantate românilor prin Constituție, cum ar fi cel al educației.

„Școlile au fost transferate administrațiilor locale. Dar în România avem abandonul școlar la 18 la sută. Vă rog să intrați pe site-ul eurostat. Suntem țara cu cel mai mare abandon școlar. Nu o să vină niciodată Ministerul Educației să vadă de ce în județul Timiș procentul de abandon școlar este ridicat. Asta este treaba primarilor. Dacă au grijă de comunitatea lor, să vadă de ce familia cutare nu își mai trimite copiii la școală! De ce copiii nu au minimum necesar ca să parcurgă drumul până la școală. Este obligația administrației locale să contribuie la materializarea acestui drept garantat: dreptul la învățătură”, a mai spus Băsescu.

Nici cultura nu a scăpat de critica fostului președinte al României, actual președinte al PMP.

„Teatrele, monumentele, sunt transferate de mulți ani la administrațiile locale și atunci se pune întrebarea: cât s-au îngrijit edilii, consiliile locale pentru ca tinerii din școli, dincolo de faptul că stau în fața calculatorului, și așa trebuie să fie, dincolo de faptul că sâmbăta și duminica se duc la discotecă, trebuie să fie stimulați să participe și la actul de cultură. Trebuie să fie stimulați să afle ce valori culturale sunt în județul lor”, a mai afirmat Traian Băsescu.

Mai apropiat de București, unde a ocupat funcția de primar general al Capitalei, Băsescu a criticat și moda de a se planta panseluțe și lalele de trei ori pe an, dar și restituirea unor parcuri sau pășuni.

„Spitalele au fost transferate la administrațiile locale. Și dacă dau exemplul din București, primarii preferă să pună panseluțe și lalele – mai ales lalelele se pun de trei ori pe an, de trei ori comisionul – în loc să doteze spitalele cu ce le trebuie. Avem dreptul la un mediu curat. Păi cum ne apără primarul și consiliul local când aprobă construcții pe spațiul verde? Când de dragul șpăgilor uită că la restituire sunt protejate spațiile verzi declarate ca atare. Și fac restituiri în parcuri și zone de pășune”, a mai afirmat, pe scena Filarmonicii Banatul, Traian Băsescu.

Dreptul la muncă și la ocrotirea copiilor sunt, în opinia fostului președinte, alte două priorități ignorate de mulți primari.

„Câți primari s-au îngrijit că construiască creșe. Câți primari au dat atenție ocrotirii copilului, astfel încât mama să poată merge la serviciu și copilul să rămână în siguranță într-un loc în care este asigurată și sănătatea, și alimentația și toate cele. Este un drept din Constituție pe care puțini primari s-au gândit că e cazul să îl asigure. Dreptul la muncă. E adevărat, mai ales Guvernul este responsabil de crearea mediului investițional care să genereze locuri de muncă. Sau de investiții în infrastructură mare de genul autostrăzi, căi ferate, regularizări de râuri. Dar câți primari au gândit că trebuie să creeze parcuri industriale în care să asigure facilități investitorului astfel încât acesta să fie tentat să investească și să creeze locuri de muncă”, a explicat Traian Băsescu.

În râsetele audienței, acesta a cerut candidaților PMP la alegerile locale să nu vină cu promisiuni fanteziste.

„Am avut chiar în Capitală un primar care a câștigat alegerile promițând autostrăzi suspendate. Sau a promis că face între Piața Albă Iulia și Piața Unirii o mare grădină zoologică în care să aducă cimpanzei. Că de asta au nevoie bucureștenii. Uitând că el era cimpanzeul șef al Bucureștiului. Vreau să ne confirmăm obiectivul de a fi un partid serios. Vreau ca acest partid să respecte fără niciun fel de excepție parteneriatul cu cetățenii. Parteneriatul cu cetățenii trebuie să rămână prima obligație a membrului PMP după ce va fi ales. Pentru că acest parteneriat îți dă resursa viitoare. Resursa de încredere și resursa pe care o dată câștigată îți credibilizează activitatea ca om politic”, a concluzionat liderul PMP.18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor