Autoritatile au alocat o noua frecventa pentru emisia TV digitala la Timisoara

De Marcel Hoster
8Comentarii
Autoritatile au alocat o noua frecventa pentru emisia TV digitala la Timisoara
Timişorenii vor putea urmări în perioada următoare noi programe transmise în sistem digital, DVB-T, prin intermediul undelor terestre. Din păcate, nu se ştie când sistemul va fi şi funcţional.

Una dintre cele două frecvenţe locale din zona Timişoara, disponibile pentru televiziunea digitală, a fost alocată de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii – ANCOM în cadrul unei licitaţii organizate la Bucureşti, câştigătoare fiind declarată o societate timişoreană, Nova Media. Timişoara are alocate două asemenea licenţe locale, iar cea de a doua va putea fi obținută în cadrul unei noi licitaţii.

Pe fiecare dintre frecvenţele scoase la licitaţie poate fi transmis un multiplex digital de televiziune. Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, respectiv servicii multimedia suplimentare transmise de la staţiile de emisie către telespectatori pe cale radio terestră. Avantajul televiziunii digitale este că pe o singură frecvenţă folosită pentru transmisia analogică pot fi transmise 4 – 5 programe tv, la o calitate superioară a imaginii. Prin intermediul fiecărui multiplex naţional se pot furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul întregii ţări, în timp ce multiplexurile regionale şi locale vor acoperi fiecare câte o anumită zonă de alocare ce poate fi echivalentă cu un judeţ, respectiv o localitate. În acest moment, la Timişoara pot fi urmărite în sistem digital doar programele transmise de serviciul naţional de televiziune TVR, inclusiv cele regionale. De asemenea, pentru moment se mai poate viziona în sistem terestru doar TVR 1, dar şi emisia acestuia va înceta.

Pentru a putea urmări în continuare programele terestre, utilizatorii vor trebui să facă noi investiţii. Dacă au televizor mai vechi nu vor putea recepţiona posturile digitale. Semnalul este emis în sistem DVB – T2, iar tunerele televizoarelor nu pot recepţiona acest semnal. Pentru a putea vedea totuşi programele emise terestru, utilizatorii vor trebui fie să îşi cumpere un televizor nou care să deţină un tuner DVB-T2, o opţiune destul de scumpă, puţin accesibilă marii mase a populaţiei, fie să cumpere un set top box, un decodor care va transforma semnalul digital într-un semnal accesibil tuturor televizoarelor, o opţiune cu mult mai ieftină. Un asemenea decodor costă de la 100 lei în sus, în funcţie de performanţe şi facilităţi în plus.

România este obligată să renunţe la sistemul de transmisie terestră a programelor TV în sistem analogic, dar a amânat de mai multe ori implementarea acestei obligaţii. Din păcate, nu se ştie când noile multiplexuri vor deveni funcţionale. Dupa obținerea licenței din partea ANCOM operatorii vor avea obligația de a pune în funcțiune emițătoarele în termen de 2 ani de la obținerea licenței pentru multiplexurile naționale, respectiv un emițător în termen de 1 an pentru multiplexurile regionale sau locale.

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor