Autoritatile acuza clanul Carpaci de profanare de morminte

De A.S.
Reactualizat la:
9Comentarii
Autoritatile acuza clanul Carpaci de profanare de morminte
Încă un caz sinistru legat de lucrurile care au ajuns să se întâmple în cimitirele Timişoarei. Viceprimarul Traian Stoia acuză clanul Cârpaci că şi-ar fi îngropat ilegal un mort, pe care l-au scos dintr-un cimitir şi l-au mutat în altul, într-un cavou ridicat fără respectarea proiectului prezentat inițial. Totul s-a întâmplat prin 2010, iar edilul spune că, deşi s-au deschis dosare penale în acest caz, de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Problema este că ce s-a construit ilegal nu poate fi demolat!

Mortul, Ionică Cârpaci, a fost mutat, într-o seară de Crăciun, din spusele viceprimarului Traian Stoia, din cimitirul din Calea Buziaşului în cel de pe strada Rusu Şirianu, într-un cavou nou. Iar romii ar fi şi snopit în bătaie un paznic al cimitirului cu această ocazie, susţine Stoia, care acuză clanul Cârpaci de profanare de morminte.

„În cimitirul de pe Calea Buziașului… există o spărtură, o dovadă de mutare a plăcii de deasupra. Aici era înmormântat un tânăr de 16 ani (n.r. – Cârpaci Ionică). După înhumare, numitul Cârpaci Ionică, o rudă, probabil tatăl defunctului (n.r. – care are acelaşi nume ca și decedatul, tot Cârpaci Ionică, potrivit autorităților) solicită și obține de la primărie un permis de lucru în vederea amenajării unei construcții funerare prin care i s-a aprobat executarea unui cavou suprateran cu o înălțime maximă de 1.80 metri și cu o anume volumetrie aprobată (n.r. – în cimitirul Rusu Şirianu). Se face un proiect ca și pentru o casă… Era o chestie civilizată, decentă… Cârpaci Ionică nu respectă toate datele din proiect, de fapt nu respectă niciun fel de condiții pe care le impunea proiectul și ajungem finalmente la o cu totul altă construcție… Înălțimea e dublă, volumetria la fel. Ca urmare a acestei încălcări a autorizației, a permisului de lucru, primăria încearcă demolarea. Nu s-a reușit…”, a explicat viceprimarul.

Cert este că romii şi-au luat mortul şi l-au îngropat în noul cavou pe care l-au construit în cimitirul din Rusu Şirianu la sfârşitul anului 2010, conform autorităţilor locale.

„A avut loc un scandal în momentul în care paznicul nu le-a permis să acceadă în interiorul construcției. În seara de Crăciun din 2010, familia exhumează cadavrul tânărului și îl mută în această capelă. Paznicul cimitirului încearcă să se opună, ei aveau doar actul de transport… De la Buziaşului la Rusu Şirianu. Ei act au doar autorizația de transport. Aici a fost luat la bătaie paznicul, se sună la 112. Poliția a ajuns după mutare…”, a mai declarat Stoia.

Viceprimarul a afirmat că primăria a solicitat Poliției date despre stadiul cercetărilor efectuate în acest caz și i s-a răspuns că cercetările sunt în curs. Clanul Cârpaci a fost cercetat penal în această speţă, potrivit reprezentanţilor municipalităţii, dar Stoia spune că primăria nu a mai fost informată apoi despre modul în care a evoluat cazul, deşi a solicitat informaţii organelor competente. Autoritățile locale susțin că au încercat să demoleze cavoul.

„Primăria obține autorizație de demolare pentru acest cavou, care nu respectă în niciun fel proiectul aprobat. Se emite autorizaţia de demolare, care se comunică părţilor. Numitul Cârpaci Ionică contestă dispoziţia în 2011 şi, ca urmare, fiind proces pe rol, nu se poate pune în executare. Se ajunge în instanță, care respinge acțiunea numitului Cârpaci Ionică, dar dispoziția de demolare nu poate fi pusă în operă, pentru că defunctul de află în capelă. Cererea înhumării și exhumării poate s-o facă doar familia sau organele de cercetare penală (…) Primăria a solicitat permis de exhumare şi înhumare de la procuratură și nu l-a primit. Am revenit cu o nouă adresă… Exhumarea este din 2010, de 4 ani… În data de 2 aprilie 2014, Juridicul a solicitat informaţii despre stadiul dosarelor penale de exhumare şi înhumare ilegală”, a conchis viceprimarul. Reprezentanţii primăriei spun că nu au renunţat la intenţia de a demola construcţia ilegală, dar pentru asta trebuie exhumată persoana îngropată acolo.

UPDATE. Oficialii Primăriei Timișoara au trimis recent o adresă Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, prin care au solicitat să li se comunice stadiul dosarelor penale care s-au deschis în acest caz. Reprezentanții Parchetului spun că există de fapt un singur dosar privind profanarea de morminte, care a fost deja soluționat cu NUP (neînceperea urmăririi penale), încă din 2011, dar și că au transmis de mult soluția primăriei. În contextul declarațiilor făcute de Stoia, aceștia au afirmat că vor trimite din nou soluția.

Ceea ce se pare că nu au reușit să afle oficialii Primăriei Timișoara în decurs de câțiva ani am reușit să aflăm în 20 de minute, printr-o simplă solicitare, de la reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara.

„În dosarul cu privire la care solicitaţi informaţii (nr. 104/P/2011), la data de 26.07.2011 s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de numiţii Cîrpaci Ionică şi Cîrpaci Rudi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de morminte, prev. de art. 319 Cod Penal”, ne-au transmis reprezentanţii Parchetului.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla acum cu respectiva construcție ilegală din cimitir.

 

 

 9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor