Asociatia Peisagistilor reactioneaza dupa taierea salcamilor de pe Loga. Nicio treime din ei nu erau bolnavi

De Bogdan Marta
Reactualizat la:
7Comentarii
Asociatia Peisagistilor reactioneaza dupa taierea salcamilor de pe Loga. Nicio treime din ei nu erau bolnavi
© Foto: arhivă
Asociația Peisagiștilor din România, Filiala Teritorială Vest, a reacționat, luni, în urma tăierii tuturor salcâmilor de pe bulevardul C.D. Loga. Experții în spații verzi susțin că teoria Primăriei Timișoara, care a invocat ca motiv pentru tăiere faptul că salcâmii erau bătrâni și bolnavi, nu stă în picioare, mai puțin de o treime dintre cei aproape 100 de copaci tăiați prezentând urme de putregai la nivelul trunchiului.

Asociația Peisagiștilor din România, Filiala Teritorială Vest, a transmis, luni, un comunicat de presă semnat de președintele filialei, ing. Peis. Raluca Rusu, prin care formulează o serie de recomandări Direcției de Mediu din cadrul Primăriei Timișoara, în urma defrișării salcâmilor de pe bulevardul C.D. Loga.

Peisagiștii recomandă specialiștilor din Primăria Timișoara să elaboreze un studiu asupra contextului urban care să cuprindă o analiză a factorilor de mediu, identificarea elementelor de peisaj cultural și patrimoniu, identificarea reglementărilor urbanistice în vigoare, relația cu dotările edilitare și urbane existente, identificarea viitoarelor modificări ale rețelei stradale și evaluarea costurilor de întreținere.

Totodată, AsoP recomandă Direcției de Mediu să aibă o abordare responsabilă a viitoarelor intervenții similare de defrișare: să planteze cu prioritate arbori de calitate, să introducă specii de arbori cu valoare mare ecologică și specifice biodiversității locale, să înlocuiască treptat arborii bolnavi cu arbori similari sănătoși, să planteze arbori cu o circumferință de minimum 20-25 cm, să planteze exemplare mature și să organizeze constant concursuri de idei pentru amenajarea spațiilor verzi.

Peisagiștii atrag atenția că din cei 96 de arbori tăiați pe C.D. Loga, doar 28 prezintă urme de putregai la nivelul trunchiului, chiar dacă muncitorii ar fi încercat să le acopere cu pământ.

asop-1

„În speranța că lucrările de pe bulevardul C.D. Loga respectă legislația în vigoare, pe viitor recomandăm Direcției de Mediu elaborarea studiilor de evaluare generală și integrată a vegetației urbane aferente municipiului Timișoara (studii de specialitate la zi, care reflectă situația reală din prezent).

asop-2

Facem această mențiune datorită faptului că am identificat în Registrul local al spațiilor verzi din Municipiul Timişoara, aprobat la data de 21.11.2017 prin HCL nr.459, informațiile referitoare la evaluarea vegetației sunt aferente perioadei 1999-2004. Pe de altă parte, la fața locului s-a observat că din 96 resturi de trunchi rămase în urma defrișării arborilor, 28 prezintă urme de putregai al tulpinii, restul prezentând secțiuni sănătoase, chiar dacă acestea au fost acoperite cu pământ de către lucrătorii de spații verzi”, au transmis cei de la AsoP.

În final, peisagiștii se arată deschiși la un dialog real cu reprezentanții Primăriei Timișoara pe tema managementului spațiilor verzi din oraș.

Articole pe aceeași temă

Salcami de 45 de ani cad sub drujbe la Timisoara, pe C.D. Loga7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor