Aproape 10.000 de persoane au participat la manifestarile de Ziua Marinei la Constanta

De T. Ex.
Aproape 10.000 de persoane au participat la manifestarile de Ziua Marinei la Constanta
© Aproape 10.000 de persoane au participat la manifestarile de Ziua Marinei la Constanta (foto: Facebook/MAI)
Aproximativ 10.000 de persoane, localnici și turiști deopotrivă, au participat, sâmbătă, la manifestările organizate cu ocazia Zilei Marinei în Constanța, pe faleza din apropierea Cazinoului. La evenimente au participat și vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării, Mircea Duşa, şeful Statului Major General și generalul-locotenent Nicolae Ciucă.

Evenimentele de Ziua Marinei au început la ora 10, pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanța. Ministrul Apărării, Mircea Dușa, și cel al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, au fost întâmpinaţi de Garda de onoare şi muzică militară. Mai apoi, au avut loc ridicarea pavilionului la catargul din dreptul Comandamentului Flotei şi ridicarea pavilionului şi marelui pavoaz la bordul navelor din dispozitiv, moment în care au fost executate şi 21 de salve de tun cu muniţie de manevră, notează Mediafax

Mai târziu, s-a citit ordinul comun al miniştrilor Apărării Naţionale, Transporturilor şi Administraţiei şi Internelor, iar drapelul de luptă al Statului Major al Forţelor Navale a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de cavaler cu însemn pentru militari. Ulterior au fost au fost citite mesajele din partea Preşedintelui României, Klaus Iohannis, a altor oficialităţi civile şi militare, iar apoi, în memoria tuturor oamenilor mării, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, însoţit de un sobor de preoţi militari, a oficiat un Te Deum. În acest timp, pe mare, pentru cinstirea memoriei eroilor căzuţi la datorie, s-a desfăşurat ritualul marinăresc tradiţional de lansare a ancorelor de flori în valuri, mai scrie Mediafax.

Curioșii aflați pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei au putut urmări sosirea alaiului “Zeului Neptun”, iar după finalizarea festivităţilor oficiale, Statul Major al Forţelor Navale a organizat un exerciţiu militar la care au participat nave şi subunităţi aparţinând Forţelor Navale, dar şi structuri ale Forţelor Aeriene. Semnalul de începere a exerciţiilor demonstrative pe mare a fost dat de trecerea a trei ambarcaţiuni rapide care au arborat la pupa drapelul Uniunii Europene, drapelul naţional şi cel al NATO, iar, în paralel, un elicopter IAR Puma Naval a desfăşurat un zbor cu drapelul naţional. Apoi, a urmat defilarea Navei şcoală “Mircea”, având echipajul pe vergi, în semn de salut faţă de oaspeţii aflaţi la sărbătoarea marinarilor, conform Mediafax.

Mai târziu, patru avioane IAR 99 Şoim şi patru avioane MIG 21 Lancer, venind din direcţii opuse, au format două valuri de atac aerian asupra unei formaţii de nave, care, susţinute de elicoper, au pregătit şi au realizat respingerea atacului. Simultan cu exerciţiile de pe mare, studenţi ai Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” din Constanţa au desfăşurat jocuri marinăreşti, care au avut ca scop evidenţierea calităţilor şi aptitudinilor practice pe care fiecare marinar trebuie să şi le perfecţioneze, scrie Mediafax. Astfel, în aplauzele celor prezenţi au avut loc demonstraţii de aruncare a bandulei la punct fix în colac de salvare, un concurs de tras la parâmă, unul de alergare în sac şi un concurs de alergare cu oul în lingură.

Un alt moment interesant a fost atacul simulat asupra Comandamentului Flotei, la care au participat puşcaşi marini, scafandri şi militari din forţele speciale, aplicaţie în timpul căreia a fost făcută o adevărată “risipă” de cartuşe de manevră, mai scrie Mediafax. În timpul acestor exerciții demonstrative, cei prezenți au putut fi urmărite nave militare maritime şi fluviale, ambarcaţiuni rapide, aeronave, forţe din subordinea Flotei, Centrului de Scafandri şi ale Batalionului de Infanterie Marină. Au avut loc exerciţii de căutare şi atac a unui submarin inamic, exerciţiu de combatere a migraţiei ilegale, de combatere a traficului ilegal pe mare şi altele asemănătoare, care au încântat publicul.

În timpul festivităţilor, a avut loc şi un incident. O tânără de 14 ani a căzut de pe dig pe stabilopozi, din cauza aglomeraţiei, şi fiind transportată cu o ambulanţă la spital.

Seara va fi aprins pavoazul electric la bordul navelor ancorate în larg, realizându-se astfel o ambianţă de sărbătoare, pentru ca ziua să se încheie cu retragerea cu torţe, pe itinerariul Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu – Prefectura Constanţa, începând cu ora 22.00.

Ziua Marinei Române a fost oficializată ca onomastică a marinarilor români în 15 august 1902, iar de peste un secol sărbătoarea marinarilor atrage atenţia publicului atât prin ceremonii militare şi religioase, cât şi prin momente specifice vieţii şi tradiţiilor marinarilor – parade navale, exerciţii demonstrative, competiţii şi jocuri marinăreşti, mai notează Mediafax.

În acest an, sărbătorirea Zilei Marinei Române are loc în contextul împlinirii a 155 de ani de la crearea Marinei militare române moderne de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în anul 1860. De asemenea, în premieră, anul acesta, marinarii militari au participat la activităţile organizate de către Primăria oraşului Bicaz pe Lacul Izvorul Muntelui, de la poalele Muntelui Ceahlău.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !