Aparat de radioterapie performant pentru bolnavii de cancer din Timisoara si din zona de Vest

De Adrian Panduru
1Comentariu
Aparat de radioterapie performant pentru bolnavii de cancer din Timisoara si din zona de Vest
© TION: Aparat de radioterapie performant pentru bolnavii de cancer din Timisoara si din zona de Vest
Asociaţia Oncohelp a inaugurat un centru de radioterapie performant la Timişoara, pentru care a fost achiziţionat un aparat modern de radioterapie. Un aparat de acest gen mai există la Spitalul Municipal din Timişoara, dar această regiune are nevoie de mai multe astfel de aparate, spun medicii.

Doar pentru achiziţia aparatului s-au plătit 1.600.000 de euro, bani dintr-un credit luat la o bancă şi din donaţii. Tratamentul în acest centru al Clinicii Oncohelp va fi realizat gratuit, în baza contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate Timiș (CJAS). În următoarele zile urmează să fie semnat şi acest contract, prin care pacienţii vor putea beneficia de tratament gratuit.

Dacă nu s-ar semna acest contract cu Casa, tratamentul ar costa 2000 – 3000 de euro, un preţ pe care puţini îl pot plăti. Contractul cu CJAS se va semna începând cu 1 mai, deoarece este necesară o hârtie specială de la Ministerul Sănătăţii pentru spitalele care nu sunt instituţii publice.

În cadrul secţiei de radioterapie vor putea fi îngrijiţi 1.000 de pacienţi anual, fiind trataţi pe baza trimiterii de la medicul de familie şi a dovezii că sunt asiguraţi în sistemul public de sănătate. Pacienţii sunt trataţi în regim de spitalizare de zi şi continuă – şedinţele durează în jur de 10-15 minute, timp de 4-5 săptămâni. Şefinţa cu aparatul performant durează efectiv, doar acţiunea aparatului, de la 80 de secunde la 3 minute. Peste 14.000 de persoane cu cancer sunt luate în evidenţă în regiunea de Vest.

„Astăzi avem 160 de paturi. Am ajuns să avem 1200-1300 de internări în fiecare lună, în 2015. Am hotărât ca toate serviciile noastre să fie accesibile. Astăzi, serviciile noastre sunt în continuare gratuite tuturor pacienţilor asiguraţi. Am încercat să arătăm că se poate şi altfel – să oferim gratuit servicii de calitate. Considerăm că este de datoria naostră să ne respectăm meseria. În următorii cinci ani vrem să construim noi corpuri de clădire în care să dublăm numărul de paturi şi să construim un ambulator nou. Fiecare bolnav de cancer este un erou tăcut”, a spus dr Şerban Negru, membru fondator al Asociaţiei Oncohelp. Î

În România sunt 24 de aparate funcţionale de acest gen, de radioterapie, iar norma europeană spune că trebuie să fie un aparat de acest gen la 250.000 de locuitori. Cei de la Oncohelp vor ca de anul următor să aducă un nou aparat de radioterapie.
Adrian Panduru1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor