ANAF verifica modul in care si-au dobandit averile opt persoane din Timis

De Marcel Hoster
9Comentarii
ANAF verifica modul in care si-au dobandit averile opt persoane din Timis
© ANAF verifica modul in care si-au dobandit averile opt persoane din Timis (foto: arhiva)
Opt persoane din judeţul Timiş au ajuns deja pe lista inspectorilor de la Fisc consideraţi cu risc fiscal ridicat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a anunţat o primă listă cu cei verificaţi, iar aceasta include 313 persoane, cele mai multe fiind în judeţul Ilfov – 34 de persoane, Bucureşti – 31 şi Suceava – 14 persoane.


Un număr total de 313 persoane fizice au intrat în atenţia inspectorilor specializaţi în descoperirea persoanelor cu venituri mari care nu îşi plătesc impozitele. Acestea sunt acum căutate la buzunar, iar în funcţie de ce se va descoperi vor fi luate la întrebări.

Din lista iniţială de câteva mii de persoane considerate cu risc fiscal au rămas 313. Cele mai multe sunt în Ilfov – 34, Bucureşti – 31, Suceava – 14, Buzău – 10 şi Tulcea – 10. Judeţul Timiş este ”cotat” cu opt asemenea ”riscanţi fiscal”, la egalitate cu Vrancea, Vâlcea şi Hunedoara.

Din totalul de 14,3 milioane de persoane care obţin venituri impozabile, ANAF a selectat aproape 300.000 pentru eşantionul semnificativ supus analizei de risc. Printre aceştia se numără asociaţi sau acţionari care au împrumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumpărat bunuri sau case de peste 70.000 de euro, au depozite anuale de peste 150.000 de lei sau au achiziţionat maşini mai scumpe de 25.000 de euro.

ANAF a identificat peste 132.000 de cazuri în care diferenţa între veniturile estimate şi cele declarate este mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 de lei.

Mai departe, agenţia a stabilit că aproape 5.900 de persoane prezintă un grad ridicat de risc fiscal, respectiv au un risc anual de nedeclarare mai mare de un milion de lei anual, au făcut achiziţii de proprietăţi imobiliare în intervalul 2011 – 2013 mai mare de 150.000 de euro sau au cumpărat în acelaşi interval maşini de peste 75.000 de euro.

Dintre cei 5.900 de contribuabili, 1.160 au fost eliminaţi întrucât riscul de nedeclarare de peste un milion de lei este acoperit de veniturile soţilor, dar s-au adăugat 3.150 de cetăţeni, rude sau afini până la gradul II, identificaţi cu risc fiscal în eşantionul de 132.000 de persoane.

Au rezultat astfel 7.880 de cazuri propuse pentru verificarea amănunţită, în patru grupe de risc – patron bogat de firmă săracă, persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fără activităţi economice cunoscute, persoane cu venituri volatile, respectiv alte persoane, care nu intră în primele trei categorii, dar prezintă risc semnificativ.

În total, un număr de 5.400 de persoane sunt vizate pentru prima serie de verificări.

Articole pe aceeași temă:

ANAF controleaza averile marilor bogatasi din Timis9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor