An de succes pentru ADR Vest. La sediul instituției s-au depus proiecte de finanțare în valoare de 1,1 miliarde de euro

De Marcel Hoster
1Comentariu
An de succes pentru ADR Vest. La sediul instituției s-au depus proiecte de finanțare în valoare de 1,1 miliarde de euro
© foto: arhivă
Cine își dă silința are succes și primește bani, spune Sorin Maxim, șeful Agenției de Dezvoltare Regională Vest, referitor la succesul Regio — Programul Operațional Regional 2014 – 2020 la nivelul Regiunii Vest. Municipalitățile din zonă care s-au preocupat, dar și firmele interesate de dezvoltare care au scris proiecte, au primit fonduri nerambursabile importante din bani europeni iar în perioada următoare vor beneficia din plin de sumele câștigate.

Peste un miliard de euro au fost solicitați prin intermediul a 886 de proiecte în cadrul ediției 2014 – 2020 a Regio. Facilități spitalicești, culturale, proiecte de infrastructură de nivel regional, soluții de iluminat public, achiziții de mijloace de transport urban, toate acestea vor primi bani europeni și vor oferi românilor din această parte a țării o viață mai bună. Un punct distinct al alocărilor financiare din fonduri nerambursabile europene a fost alocat firmelor, acestea urmând să își dezvolte activitatea și să asigure locuri de muncă.

Anul 2018 a fost unul bun pentru activitatea ADR Vest, spune Sorin Maxim, directorul Agenției. Chiar dacă unele primării nu au fost „cuminți”, banii mai sunt încă disponibili și e păcat să fie pierduți, spune Maxim. Diplomat, el nu a făcut o ierarhizare a celor mai de succes municipalități din raza de activitate a ADR Vest, dar a menționat că nu depinde de dimensiunea primăriei sau de valoarea sumelor disponibile pentru a stabili un solicitant de succes. Importantă este dorința de a accesa banii și de a munci pentru aceștia.

„Nu voi face o ierarhizare a celor mai de succes unități, dar important este de știut că cine s-a implicat și a muncit a primit bani. Este important ca cei vizați să își dorească și să se implice și banii sunt disponibili, pot fi obținuți”, a declarat Sorin Maxim la bilanțul activității desfășurată de Agenție în 2018.

Mai puțin serioase au fost unele unități administrative, mai ales cele pe axa 4, acolo unde sunt alocate fonduri importante pentru sectorul urban. În mod normal, solicitarea banilor europeni trebuia realizată până pe data de 31 decembrie, dar, din păcate, cei vizați nu par să fi făcut eforturi îndeajuns pentru a cere banii gratis. Vestea bună pentru cei care nu au fost prea serioși este că perioada de depunere a proiectelor va fi cel mai probabil prelungită pentru a nu se pierde banii respectivi. Primăria Timișoara este pe lista celor care nu prea și-a făcut treaba, deși ar mai fi câteva zile până la data limită, instituția încă nu a depus proiectele necesare.

„Cel mai probabil, data limită de depunere a solicitărilor pe această axă se va prelungi, special pentru a nu se pierde banii. Din păcate, proiectele nu au fost depuse încă. La Primăria Timișoara se lucrează la ele. Probabil au informații mai bune și știu despre această prelungire a termenului”, a mai menționat Sorin Maxim.

Problema este că o asemenea prelungire și nedepunerea în termenul inițial a proiectelor va încurca într-o anumită măsură proiectarea activităților ADR Vest.

Până în prezent, în Regiunea Vest, în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 au fost depuse 886 de proiecte cu o valoare a finanțării nerambursabile de peste 1,15 miliarde euro. Toate aceste proiecte au fost procesate sau sunt în curs de procesare, pentru o parte din acestea fiind deja semnate contractele de finanțare. Astfel, până în prezent au fost semnate contracte de finanțare pentru 361 de proiecte, având o valoare a finanțării nerambursabile de 337 milioane euro. Alte 68 de contracte în valoare de 237 milioane euro sunt transmise către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice spre semnare și se estimează că vor fi semnate în primele două luni ale anului 2019.

Anul 2018 este primul an în care contractele POR semnate au început să producă efecte în mod consistent. În 2018 concentrarea activității a fost în zona de evaluare și contractare de proiecte finanțate din Regio – POR 2014 – 2020, dar și continuarea dialogului din anii anteriori pentru pregătirea și informarea beneficiarilor cu scopul de a depune proiecte calitative, dar și relevante pentru Regiunea Vest.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor