Amenzi pentru timisorenii care nu-si sterilizeaza cainii si… pisicile

De A. Strugariu
Reactualizat la:
63Comentarii
Amenzi pentru timisorenii care nu-si sterilizeaza cainii si... pisicile
Amenzi pentru timisorenii care nu-si sterilizeaza cainii si... pisicile
Timişorenii care nu îşi sterilizează câinii riscă amenzi între 500 şi 1.000 de lei, ba mai mult, autorităţile locale propun sancţiuni şi în cazul proprietarilor de pisici. Prevederile apar într-un proiect de regulament pentru gestionarea animalelor de companie care urmează să fie supus spre aprobare joi în Consiliul Local Timişoara. Oficialii din conducerea primăriei spun însă că pisicile au apărut în proiect… din greşeală.

Potrivit proiectului de regulament privind stabilirea unor măsuri pentru gestionarea câinilor cu şi fără stăpân şi a animalelor de companie afişat pe site-ul Primăriei Timişoara, „sterilizarea este obligatorie pentru toti câinii şi felinele cu şi fără stăpâni de pe teritoriul administrativ al municipiului Timişoara”. Există totuşi câteva excepţii. Vor scăpa de sterilizare femelele care se află în perioada de alăptare, câinii revendicaţi, cu obligaţia depunerii unui angajament ferm, sub semnătură privată, de sterilizare a câinelui revendicat şi prezentarea unei dovezi în acest sens, în termen de 15 zile de la data revendicării, animalele a căror stare de sănătate nu permite efectuarea acestor intervenţii chirurgicale (lucru care trebuie certificat de un medic veterinar), câinii utilitari şi câinii/felinele de rasă.

Se dă şi un termen pentru efectuarea operaţiunilor de sterilizare. Deţinătorii de animale de companie vor avea obligaţia „să sterilizeze câinii şi pisicile fără rasă sau metisaţi (prin încrucişarea de două rase sau a unui câine/ pisică de rasă cu unul fără rasă) pe care îi deţin, în termen de 6 luni de la data întrării în vigoare a prezentului regulament”, se arată în proiect.

Şi în acest regulament apar restricţii cu privire la numărul de animale care pot fi deţinute. De exemplu, la casă, în gospodăriile individuale, nu pot fi ţinute mai mult de patru animale de companie, doi câini şi două pisici, fără plata unei taxe anuale care urmează să fie stabilită de Consiliul Local Timişoara. De această taxă ar urma să fie scutiţi timişorenii care au câini şi pisici de rasă, care au canise etc. Deşi se vorbeşte despre o taxă pentru cei care deţin mai mult de patru animale, în noul proiect sunt prevăzute amenzi între 800 şi 1.000 de lei pentru timişorenii care locuiesc la casă şi cresc mai mult de doi câini şi două pisici.

Există reguli stricte şi în cazul firmelor şi instituţiilor publice. La sediile şi punctele de lucru ale societăţilor comerciale şi ale instituţiilor de stat sau private nu pot fi ţinuţi mai mult de trei câini de pază şi nu fără asigurarea unor boxe sau ţarcuri pentru închiderea patrupedelor pe timp de zi sau pe perioada desfăşurării activităţii şi a unei împrejmuiri corespunzătoare a spaţiului de pază, pentru a preveni accesul liber al acestora pe domeniul public pe timpul nopţii. Deţinerea unui număr mai mare de trei câini se va face doar cu acordul expres al serviciilor de specialitate din cadrul primăriei.

Autorităţile locale vor să modifice şi Hotărârea de Consiliu Local 371 din 2007, privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor în Timişoara. Vor să introduc noi sancţiuni la capitolul care reglementează deţinerea animalelor de companie.

Astfel, pentru „nesterilizarea de către deţinători sau proprietari, a câinilor şi pisicilor cu stăpâni, fără valoare chinologică/felină (fără rasă determinată sau metisaţi) din gospodăriile individuale, instituţii de stat sau private de pe raza municipiului Timişoara” vor fi prevăzute amenzi între 500 şi 1.000 de lei. Sancţiunile se vor aplica după ce trece perioada de conformare de şase luni, dacă aleşii locali vor aproba noul regulament.

Oficialii municipalităţii vor să le vină de hac şi celor care golesc cutiile cu pungi pentru dejecţiile animalelor de companie care sunt amplasate prin oraş, mai mereu goale. Persoanele care îşi însuşesc mai mult de trei pungi din cutiile puse de dispoziţie de primărie riscă amenzi între 50 şi 100 de lei. Tot astfel de sancţiuni riscă şi timişorenii care îşi înstrăinează animalele fără să anunţe la primărie, „fără transcrierea proprietăţii”.

Deşi în întregul proiect de regulament privind gestionarea animalelor de companie se vorbeşte atât despre câini cât şi despre pisici, primarul Nicolae Robu susţine că felinele au apărut… dintr-o greşeală în acest document. La fel, viceprimarul Dan Diaconu afirmă că pisicile nu ar fi trebuit să apară în noul regulament şi că vor fi eliminate prevederile care fac referire la feline.

Vedeţi în ataşament regulamentul propus de Primăria Timişoara!

Aveti mai mult de doi caini si doua pisici la casa? Veti plati taxa la primarie!

Solutiile primarului in problema cainilor fara stapan: sterilizare, taxe, amenzi si… export63Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor