Amendă de 20.000 de lei încasată de Primăria Timișoara pentru amplasarea ilegală a bustului Reginei Maria. Nici statuile de pe Aleea Personalităților nu sunt amplasate legal

De Bogdan Marta
27Comentarii
Amendă de 20.000 de lei încasată de Primăria Timișoara pentru amplasarea ilegală a bustului Reginei Maria. Nici statuile de pe Aleea Personalităților nu sunt amplasate legal
Bustul Reginei Maria, dezvelit cu mare pompă și fast de Ziua Timișoarei, ar putea avea soarta unor palate de romi din oraș, deoarece ar fi fost ridicat fără respectarea legii. De altfel, Primăria Timișoara a și încasat deja o amendă de 20.000 de lei pentru amplasarea ilegală a acestei statui în centrul municipiului. Nici busturile de pe Aleea Personalităților, printre care se numără și cel al fostului mitropolit al Banatului, Nicolae Corneanu, nu sunt amplasate legal.

Mai exact, pe lângă voința municipalității de a amplasa statuile unor personalități în piețele și parcurile orașului, este nevoie și de un aviz al Comisiei Naționale pentru Monumente de For Public. Comisia este formată din experți ai Ministerului Culturii și are rolul tocmai de a apăra spațiul public de amplasarea unor kitschuri. Reprezentanții Direcției de Cultură a județului Timiș au remarcat, însă, că nici în cazul unor lucrări normale, cum este și cazul bustului Reginei Maria, municipalitatea timișoreană nu s-a sinchisit să prezinte un dosar acestui for de decizie. Astfel, chiar dacă aprobarea amplasării acestui bust ar fi fost doar o formalitate și în ciuda avertizărilor primite din partea Direcției de Cultură, Primăria Timișoara a preferat să încaseze o amendă de 20.000 de lei decât să depună acel dosar.

„Avem o efervescenţă, o tendinţă din partea autorităţilor să amplaseze numeroase obiecte în spaţiul public, unele sunt considerate sau seamănă cu un monument public. Nu au niciun fel de aviz, iar la oraşe şi municipii este necesar un aviz de la Comisia Naţională a Monumentelor de For Public (…) Statuia Reginei Maria, apărută peste noapte, în punctul 0 al Timişoarei, este un exemplu. Deși li s-a spus că e nevoie de aviz, autoritățile locale au considerat că nu este nevoie”, spune Sorin Predescu, directorul Direcției de Cultură Timiș.

Nici măcar după acea amendă Primăria Timișoara nu ar mai fi făcut demersuri pentru intrarea în legalitate și s-ar putea ajunge în situația ingrată ca bustul să fie ridicat sau chiar demolat.

„Intrarea în legalitate înseamnă ori revenirea la starea inițială, adică demolarea, ori obținerea avizului de la comisia națională. Procedura nu e deloc complicată, am însă senzația că, în general, autoritățile locale devin din ce în ce mai autonome, inclusiv față de lege. Noi am cerut să se facă un dosar. Mi se pare fascinant cum au ales să-și asume încălcarea legii și să plătească amenzi”, a mai spus directorul Direcției de Cultură a județului Timiș.

Culmea, aceeași situație este și în Parcul Central, unde există un aviz general pentru amplasarea de busturi pe Aleea Personalităților, însă nu există un aviz pentru fiecare bust în parte. Ultimul amplasat acolo este cel al fostului mitropolit al Banatului, Nicolae Corneanu. Deocamdată, Direcția de Cultură a avertizat Primăria Timișoara și a cerut intrarea în legalitate, însă, dacă reprezentanții municipalității continuă să ignore adresele reprezentanților Ministerului Culturii în Timiș, s-ar putea să se trezească cu o nouă amendă.

Articole pe aceeași temă:

Ședință festivă de Ziua Timișoarei: 4 noi cetățeni de onoare, un singur consilier PSD. S-a păstrat un moment de reculegere pentru fenomenul Caracal27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor