Ambrozia provoaca din nou mii de alergii si… cateva amenzi

De Delia S. Barbu
Reactualizat la:
7Comentarii
Ambrozia le da din nou batai de cap timisorenilor
Ambrozia le da din nou batai de cap timisorenilor
Sfârşitul lunii iulie şi începutul lui august coincid, de câţiva ani, în Timişoara, cu aglomerarea cabinetelor de alergologie. Înflorirea ambroziei – buruiana periculoasă pentru sănătatea oamenilor, vinovată pentru simtome precum înroşirea şi umflarea ochilor, strănut, nas înfundat, greutăţi în respiraţie – rămâne un motiv de suferinţă pentru tot mai multe persoane, de aglomeraţie pentru medicii specialişti şi de uşoară agitaţie pentru oficialităţile locale care, de ani de zile, (spun că) se străduiesc să rezolve problema.

Marţi, primarul Nicolae Robu  a discutat acest subiect la întâlnirea cu reprezentanţii consiliilor de cartier, unde s-a abordat şi problema plantelor care provoacă alergii.

„Preşedintele Consiliului de cartier din Fabric, Constantin Ilena-Savulov a ridicat problema poluării sub diferite forme şi a factorilor care afectează sănătatea. În privinţa poluării, s-a cerut efectuarea unor măsurători. Cât despre plantele care provoacă alergii, mai cu seamă ambrozia, pe domeniul public se iau în permanenţă măsuri se coseşte iarba şi se fac erbicidări pe terenurile unde creşte această plantă. De asemenea, s-a trecut la inventarierea terenurilor virane, care vor fi preluate de către Direcţia de Mediu, astfel încât să se poată acţiona şi pe acestea. Sunt, însă, unele terenuri private, ai căror proprietari nu iau niciun fel de măsură. Aceşti proprietari sunt atenţionaţi de către municipalitate să îşi îngrijească proprietăţile, după care, dacă nu se conformează vor fi amendaţi”, au afirmat reprezentanţii Primăriei Timişoara.

Pe de altă parte,nici Poliţia Locală nu a uitat de problemă. „Poliţia Locală, prin politiştii locali de la Serviciul Protecţia Mediului, a efectuat anul trecut un număr de 198 de acţiuni pe linia respectării normelor legale în vigoare, iar anul acesta, în primul semestru un număr de 72 acţiuni. Au fost identificate anul trecut 136 terenuri neîmprejmuite şi nesalubrizate, iar în primul semestru al acestui an au fost identificate 50 de astfel de terenuri. În ceea ce priveşte nedistrugerea plantelor cu potenţial alergen, cum este ambrosia, anul trecut s-a acţionat pe această linie, fiind sesizate şi transmise adrese către persoanele fizice şi juridice care deţin terenurile neîmprejmuite pe care creşte această plantă pentru a lua măsuri de cosire, smulgere, în cele mai multe cazuri cei în cauză conformându-se. Au fost aplicate şi cinci sancţiuni contravenţionale pe această temă. De asemenea, şi în acest an se vor lua măsuri de somare a proprietarilor de terenuri, cu atât mai mult cu HCL 371/2007 modificată prevede sancţiuni de la 500 la 1000 lei pentru persoane fizice şi de la 1000 la 2500 lei pentru persoane juridice, pentru nerespectarea acestui punct”, a precizat Daniela Seracin, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara.

Timisoara este amenintata de un pericol care creste de la an la an: ambrozia

USAMVB Timisoara lupta cu ambrozia: primul centru de monitorizare a plantei din tara7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor