AJOFM Timis face eforturi pentru rezolvarea crizei de personal din judet

De Marcel Hoster
4Comentarii
AJOFM Timis face eforturi pentru rezolvarea crizei de personal din judet
© Foto: arhivă
Noul an va spori cererea pe piaţa timişeană a muncii, iar AJOFM Timiş caută soluţii pentru rezolvarea deficitului de personal. În acest moment s-au găsit chiar şi soluţii legale simplificate pentru utilizarea de lucrători din Serbia.

Cererea de personal nou va creşte în perioada următoare, iar vizate sunt domenii cum ar fi industria prelucrătoare şi serviciile de pază. Timişul are deficit de personal, rata şomajului se învârte în jurul valorii de un procent. Soluţii miraculoase nu se întrevăd, dar Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş face eforturi pentru găsirea de noi muncitori. Iar în sprijinul ei sunt şi câteva programe prin care se stimulează mobilitatea forţei de muncă, dar şi reactivarea persoanelor care nu mai există în statisticile oficiale.

„Noi încercăm să punem în practică o serie de soluţii, există un plan de mobilitate, de asemenea, dorim identificarea persoanelor neînregistrate la Şomaj şi activarea acestora. Există subvenţii pentru persoanele care aleg să se mute din alte judeţe aici, de exemplu, programul prima chirie. Sunt vizate mai ales persoanele provenite din Hunedoara, Mehedinţi, Olt.

Există tot mai multe firme care solicită să beneficieze de sprijinul guvernamental pentru angajarea de personal, este vorba mai ales de firme mici şi mijlocii, companiile mari, multinaţionalele nu sunt printre solicitanţi. Peste 250 de angajatori au apelat la asemenea programe în Timiş. De asemenea, încercăm să aducem persoanele care nu sunt înscrise la noi să se înscrie, acestea trebuie reactivate.

Noi am derulat, împreună cu judeţul Arad, un asemenea program de identificare şi reactivare a persoanelor care sunt fără loc de muncă, dar nu apar în statisticile noastre. Ei pot beneficia de serviciile oferite, să găsească o slujbă sau să participe la diferite cursuri de calificare profesională”, a declarat Simona Potîng, director al AJOFM Timiş.

O soluţie ar fi chiar şi angajarea muncitorilor din Serbia. În mod normal, angajarea acestora este dificilă, fiind vorba de o ţară extracomunitară, iar obţinerea unui permis de lucru este dificilă. Totuşi, mai spune Simona Potîng, există soluţia legală a detaşării de personal pentru o perioadă. Mai precis, sârbii sunt angajaţi la o firmă din ţara vecină şi lucrează temporar pentru una din România. Leasingul de personal se practică şi în România, firmele specializate angajează oamenii şi aceştia prestează unde este nevoie de ei, în cadrul unei firme. Important este de ştiut că există şi soluţii legale pentru angajarea de personal din Serbia.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor