Acuze de ilegalitate la schimbarea viceprimarului de la Sacalaz. Unii consilieri vor sa faca plangere penala

De Adrian Panduru
7Comentarii
Acuze de ilegalitate la schimbarea viceprimarului de la Sacalaz. Unii consilieri vor sa faca plangere penala
S-a schimbat viceprimarul la Săcălaz. Consilierii PMP spun însă că acest lucru s-a făcut ilegal și redactează o sesizare către Instituția Prefectului, fiind gata să facă și plângere penală în acest sens. Miercuri, în Consiliul Local Săcălaz a fost votată demiterea viceprimarului Adina Dărăban (PMP) și instalarea în funcție a noului viceprimar Silviu Brândușă. Consilierii PMP, alături de alți aleși din consiliul local spun că această schimbare s-a făcut ilegal, fără cvorum, în timp ce primarul Ilie Todașcă susține că procedura a fost legală. Un vot este cel care face diferența.

Pentru început trebuie menționat faptul că un viceprimar poate fi schimbat de consiliul local cu două treimi din votul consilierilor. Concret, în cazul Consiliului Local Săcălaz, care este format din 15 consilieri (cinci PSD, patru PMP, doi foști UNPR, doi PNL și doi ALDE) era nevoie de votul a zece consilieri pentru ca viceprimarul în funcție (Adina Dărăban) să fie schimbat. Aici apare votul care face diferența…

Consilierii PMP spun că votul unui consilier UNPR (Flavius Ruisz) a fost considerat „pentru” schimbarea viceprimarului, în timp ce alesul spune și scrie (într-o depeșă pe care a formulat-o către Consiliul Local al Comunei Săcălaz) că nu a făcut acest lucru. Primaul din Săcălaz spune că votul acestuia este perfect valabil și că s-a retras din ședință abia după ce și-a exprimat opțiunea.

Când s-a pus problema demiterii viceprimarului, consilierii PMP spun că ei, alături de alți doi aleși (patru consilieri PMP, un consilier UNPR și unul ALDE) au părăsit ședința și nu au votat acest lucru, rămânând doar nouă consilieri, care mai aveau nevoie de un vot pentru a schimba viceprimarul. Cealaltă parte (consilierii rămași în sală) spune că alesul UNPR Flavius Ruisz a votat „pentru” demiterea viceprimarului, iar votul este perfect valabil și schimbarea perfect legală, cu zece voturi „pentru”.

Reprezentanții PMP spun că vor face o plângere la Instituția Prefectului Timiș în acest sens și sunt dispuși să meargă până la o plângere penală.

„Avem un nou viceprimar cu 9 voturi în loc de 10. Nu s-a ținut cont de acea hârtie prin care consilierul spune că nu a votat demiterea viceprimarului Dărăban Adina. 15 consilieri sunt în Consiliul Local Săcălaz, legea spune că trebuie două triemi, în cazul nostru pentru demiterea viceprimarului trebuie 10 voturi. Grupul PMP a părăsit ședința, la fel și un consilier ALDE și un consilier PMP, din fostul UNPR, care a făcut și hârtie acum că nu a votat demiterea. Au părăsit ședința șase consilieri din 15 și au rămas 9. Viceprimarul a fost demis ilegal, nu cu două treimi, cum cere legea. Al 10-lea consilier, când și-a dat seama despre ce este vorba, s-a ridicat și a plecat, a ieșit afară. Consilierul a făcut o hârtie scrisă prin care spune că nu a votat, a scris acest lucru. Mai mult, am vorbit cu secretara și i-am spus să nu facă greșeala de a merge mai departe pentru că se vor face plângeri penale. Secretara a spus că acea hârtie a fost suspusă votului consilierilor rămași în sală și ceilalți consilieri spun că a votat. Vom vedea ce răspuns dă prefectura la sesizarea noastră și vom face inclusiv plângere penală. Un consilier pleacă din ședință și votează consilierii, nouă la număr, că el a votat…”, a spus Nicu Viorel, consilier local PMP Săcălaz.

Primarul din Săcălaz Ilie Todașcă spune că totul s-a făcut legal și că nu a putut colabora cu deja fostul viceprimar din cauza colegilor săi de partid de la nivelul comunei.

„S-a votat cu 10 voturi schimbarea și cu nouă voturi instalarea noului vice. Cel care spune că nu a votat face parte din fostul sau actualul UNPR. Colegii din PMP sunt supărați, l-au chemat la ordin. S-a votat legal, cu zece voturi, hotărârea fiind inițiată de consilieri. După hotărârea de schimbare a vicelui, consilierul UNPR s-a retras de la vot. Schimbarea se face cu două treimi și alegerea noului vice se face cu majoritate simplă. Consilierul UNPR a participat la vot, alături de ceilalți colegi, colegii din PMP l-au lămurit să facă o hârtie că el nu a votat. Suntem 12 oameni care vor depune mărturie că el a votat schimbarea viceprimarului. Este și unul dintre imițiatorii proiectului. Motivul schimbării videprimarului este că avem o colaborare foarte proastă cu PMP. Colega mea nu putea să-și exercite funcția de viceprimar pentru că organizația, partidul de la nivel local, o amenința: nu face asta, nu vota asta, că te dăm afară, nu de incapacitate. Nu o lăsau colegii să-și facă treaba. Cu domnul Brîndușă Silviu de la PNL am colaborat de 10 ani. 9 voturi a avut pentru alegerea în funcția de vice, deși îi trebuiau numai opt”, a spus primarul Săcălazului Ilie Todașcă.

Vă prezentăm, mai joi, și hârtia semnată de consilierul local Flavius Ruisz, prin care declară că nu a votat pentru demiterea viceprimarului Adina Dărăban.

hartie-consilier-local-sacalaz

 7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor