Acord istoric adoptat de 195 de state la Conferinta ONU pe tema modificarilor climatice de la Paris

De T. Ex.
Acord istoric adoptat de 195 de state la Conferinta ONU pe tema modificarilor climatice de la Paris
© Acord istoric adoptat de 195 de state la Conferinta ONU pe tema modificarilor climatice de la Paris (foto: Reuters)
Nu mai puțin de 195 de state au adoptat, sâmbătă, primul acord universal în lupta împotriva încălzirii globale, în cadrul Conferinţei ONU pe tema modificărilor climatice de la Paris.


Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, care este și preşedintele COP21, a marcat anunţul cu o lovitură de ciocan în pupitru, semnalând astfel ajungerea la un acord, după 13 zile de negocieri, informează Mediafax. Acordul vizează atât o transformare a economiei mondiale bazate pe combustibili fosili, cât şi o încetare a ritmului încălzirii globale.

Totodată, documentul prevede limitarea creşterii temperaturii medii la nivel global la mai puţin de două grade Celsius.

Acordul acceptă faptul că pericolul modificărilor climatice este mult mai important decât s-a recunoscut anterior şi angajează semnatarii să-şi reducă emisiile poluante.

De asemenea, documentul prevede și atingerea unui vârf al emisiilor cu efect de seră cât mai curând posibil, dar şi a unui echilibru între surse şi absorbanţi de gaze cu efect de seră în a doua jumătate a acestui secol, menţinerea creşterii temperaturii globale „sub 2 grade Celsius” şi o continuare a eforturilor de limitare a acesteia la 1,5 grade Celsius, revizuirea progreselor înregistrate la fiecare cinci ani, dar și finanţarea cu fonduri de mediu în valoare de 100 de miliarde anual a ţărilor în curs de dezvoltare, până în 2020, şi un angajament în vederea continuării finanţării în viitor.

După ce a fost anunțat adoptarea acordului, delegaţii s-au ridicat în picioare, au ovaţionat şi au aplaudat.

Anterior, preşedintele francez Francois Hollande a catalogat textul drept „fără precedent”, iar secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a îndemnat pe negociatori să-şi „încheie sarcina”.

Acesta este primul acord care obligă toate ţările să se angajeze să-şi reducă emisiile de carbon. El este în parte constrângător, în parte voluntar.

Documentul va intra în vigoare în 2020.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor