A inceput campania de demolare a garajelor la Timisoara. Cateva sute desfiintate in prima etapa!

De A.S.
21Comentarii
A inceput campania de demolare a garajelor la Timisoara. Cateva sute desfiintate in prima etapa!
© TION - A inceput campania de demolare a garajelor la Timisoara
Primăvara aduce… demolări de garaje la Timişoara. Desfiinţarea acestor construcţii a început deja, mai ales că în consiliul local a fost adoptată încă din toamna anului trecut o hotărâre care prevede demolarea tuturor garajelor neintabulate sau ridicate fără autorizaţie de construire pe terenul primăriei. Într-o primă fază vor fi dărâmate câteva sute de garaje din miile care există la ora actuală în oraş. Vedeţi în continuare care sunt primele zone vizate.


Hotărârea de consiliu local aprobată în toamna anului trecut prevede desfiinţarea tuturor garajelor neintabulate şi executate fără autorizaţie de construire, amplasate pe terenul Municipiului Timişoara şi terenul Statului Român. Din evidenţele autorităţilor locale, la ora actuală în Timişoara există peste 8.000 de garaje, dar în realitate se pare că numărul lor este mult mai mare.

„O situaţie avem, dar probabil că ea nu corespunde cu acurateţe realităţii. După evidenţele pe care le avem în oraş sunt peste 8.000 de garaje, din care peste 3.000 sunt construite fără autorizaţie. Într-o primă etapă noi vom demola între 150 şi 200 probabil, acum, în această primăvară imediată. Nu putem să corectăm peste noapte tot ce s-a făcut greşit de-a lungul a zeci de ani. Noi am notificat proprietarii de garaje încă din toamnă, dar, la solicitarea lor, am amânat desfiinţarea efectivă pentru primăvară. A venit primăvara, trebuie să trecem la treabă. În zona centrală a oraşului vor fi desfiinţate acum în prima etapă şi pe străzile unde dorim să facem lucrări de intervenţie, pe strada Podeanu de exemplu şi pe Orion, acestea sunt străzile cu prioritate”, a declarat, zilele trecute, primarul Nicolae Robu.

Viceprimarul Traian Stoia, pe de altă parte, vorbeşte despre desfiinţarea unui număr de peste 500 de garaje într-o primă etapă.

„S-au verificat 543 de garaje până în data de 13 martie, în tot oraşul – zona centrală, Podeanu, mai sunt 61 din care şi 20 subterane în zona Splaiului Nicolae Titulescu, colţ cu Dragalina. 239 de proprietari au fost invitaţi cu actele la primărie, 285 invitaţi la Poliţia Locală, s-au prezentat 107. Au fost desfiinţate 19 garaje până acum. Pe Podeanu sunt 56 de garaje. Pe Robespierre sunt 13 garaje, împrejmuite cu gard cu poartă de acces închisă cu lacăt. Şi alea vor fi demolate, le demolăm pe toate, n-avem nicio problemă de stres. Toate cele 500 vor fi demolate şi nu numai”, anunţă Stoia.

Primarul Nicolae Robu se aşteaptă ca proprietarii de garaje să dea dovadă de înţelegere şi să treacă singuri la desfiinţarea construcţiilor în urma notificărilor primite de la primărie.

„Nu trebuie să se supere proprietarii de garaje că a venit vremea ca ei să renunţe la aceste construcţii pe care ei şi le-au făcut fără autorizaţie. Unii au dat ciubucuri se pare şi au fost asiguraţi că nu se va întâmpla nimic, că pot să-şi construiască aceste garaje şi să le folosească mult şi bine, alţii pur şi simplu şi le-au făcut fără să întrebe pe nimeni. Nu mai contează… Noi nu vrem să pedepsim pe nimeni, dar vrem să eliberăm domeniul public. În cartiere, respectiv pe lângă unele artere se pot amenaja un număr important de locuri de parcare dacă dispar garajele”, spune edilul-şef.

Pe strada Prof. Dr. Aurel Păunescu-Podeanu oamenii au început să-şi desfiinţeze singuri garajele, unii dintre ei, în ultima perioadă. Municipalitatea intenţionează să lărgească la patru benzi această arteră.

„Pe strada Podeanu oamenii au început să-şi demoleze garajele de bunăvoie. Am fost şi pe strada Orion, acolo sunt multe garaje, sunt peste 100, care vor fi date jos la sfârşitul săptămânii viitoare. Sunt ale oamenilor pe terenul primăriei”, a explicat Stoia.

Probleme sunt în zonele unde proprietarii au autorizaţii de construire, de exemplu în zona Parcului I.C. Brătianu, unde municipalitatea vrea să realizeze o parcare supraetajată, cazuri în care s-ar putea ajunge la procese. Robu spune însă că oamenii n-au achitat taxe la primărie pentru spaţiile ocupate şi că trebuie să plătească retroactiv pe ultimii 5 ani.

Viceprimarul Stoia este hotărât să dea jos şi unele dintre garajele autorizate din oraş.

„Oamenii care au acte, au plătit nişte sume minore, au nişte contracte, spun că sunt în legalitate, dar dumnealor au uitat că în autorizaţia de construire este cuprinsă următoarea frază: în condiţiile în care primăria are nevoie de terenul de sub garaje sunt obligaţi să şi le demoleze sau să le mute pe terenul lor. Cam asta e ideea… Sunt garaje din anii ’90, dar există o lege a MLPAT care spune că în momentul solicitării interesului public local ei trebuie să-şi demoleze garajele. Lucrurile sunt foarte clare pentru mine”, susţine Stoia.

Articole pe aceeași temă:

Alesii au decis: mii de garaje din Timisoara vor fi demolate

Strada Podeanu va fi largita la patru benzi. A inceput deja demolarea garajelor!21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor