Zeci de perchezitii in Caras, Timis si alte 18 judete. Vizat de ancheta este si prefectul de Caras-Severin

De Raoul Jurchela
Reactualizat la:
Zeci de perchezitii in Caras, Timis si alte 18 judete. Vizat de ancheta este si prefectul de Caras-Severin
© TION: Zeci de perchezitii in Caras, Timis si alte 18 judete. Vizat de ancheta este si prefectul de Caras-Severin
Operațiune de amploare, miercuri dimineață, în Caraș-Severin, Timiș și alte 18 județe. Polițiștii de la Crimă Organizată au descins în 77 de locații pentru a destructura o rețea de evaziune fiscală și spălare de bani. Audiat în dosar este și prefectul de Caraș, Nicolae Miu Ciobanu.

Procurorii DIICOT au descins, miercuri dimineață, în 77 de locații din Caraș, Timiș și alte 18 județe. Oamenii legii au în vizor o rețea de evaziune fiscală și spălare de bani în domeniul societăților comerciale care au ca obiect de activitate paza și protecția de bunuri și persoane. Rețeaua activa încă din 2010 la nivelul județului Caraș Severin. Suspecții au pus la cale un grup infracțional organizat specializat în evaziune și spălare de bani pentru a frauda statul. Suspecții erau extrem de bine organizați, povestesc procurorii. Grupul s-a împărți în trei paliere și fiecare membru avea un rol prestabilit.

„Primul palier a avut un rol decizional şi de coordonare asigurat de către liderul grupării care a controlat întreaga activitate infracţională, precum şi de persoane apropiate care au avut ca sarcină monitorizarea punerii în aplicare a dispoziţiilor acestuia. Din palierul cu rol de execuţie au făcut parte membrii ai grupării care iniţial au fost angajaţi în societate, iar ulterior din dispoziţia liderului au avut calitatea de administratori/asociaţi ai unor societăţi, cele mai multe dintre ele de tip <fantomă>. De asemenea, din acest palier, au făcut parte cei care au aderat ulterior la grupul infracţional, cu diverse roluri în societate (recrutarea de persoane dispuse să înfiinţeze societăţi comerciale fantomă, asigurarea legăturii între membrii grupării, etc). Din palierul de sprijin au făcut parte persoane care, fără a fi implicate direct în activitatea de evaziune fiscală şi spălare de bani, au desfăşurat alte activităţi infracţionale (persoane din cadrul autorităţilor statului, funcţionari bancari), care au acceptat să fie înfiinţate societăţi comerciale la adresa acestora, sau transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienţei acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale (sechestre)”, povestesc procurorii DIICOT.

Printre cei ce vor fi audiați de procurori este și prefectul județului Caraș-Severin, Nicolae Miu Ciobanu. Acesta, spun surse din cadrul anchetei, ar face parte din acționariatul unor societăți comerciale anchetate.

„Subliniem că liderul grupului a coordonat şi societăţi care au desfăşurat o activitate comercială <la vedere>, participând la licitaţii având ca obiect asigurarea pazei unor diferite obiective. Ulterior, sub diverse modalităţi, această activitate era transferată către societăţile comerciale de tip fantomă care erau utilizate temporar iar ulterior radiate. O altă latură a activității infracționale consta în transferarea angajatilor societăţilor <curate> către societăţi <fantomă>, în baza unor contracte în care acestea din urma preluau și obligațiile fiscale aferente, fără a încasa însă niciun profit din această activitate comercială aparent legală (închirierea de forţă de muncă). Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat este în sumă de aproximativ 25.000.000 lei”, adaugă procurorii.

La acțiune au participat forțe din cadrul Inspectoratului de Politie al Judeţului Caraş-Severin, Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Caraș Severin, a Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Caraş-Severin, a Brigazii Mobile de Jandarmi Timişoara.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !