Zeci de cluburi in Timis si un singur specialist pentru evaluarea sigurantei la incendiu! Patronii se tem ca trebuie sa inchida

De Simina Bratu
22Comentarii
Zeci de cluburi in Timis si un singur specialist pentru evaluarea sigurantei la incendiu! Patronii se tem ca trebuie sa inchida
Legislație aproape imposibil de respectat! Aceasta este una dintre numeroasele probleme pe care le-au semnalat proprietarii de cluburi și baruri din Timișoara, care s-au întâlnit, marți, cu inspectorul-șef din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat”, Lucian Mihoc. Mai mult, patronii de localuri încearcă din răsputeri să ia legătura cu specialiștii în evaluarea siguranței la incendiu, din țară, având în vedere că în Timiș există… doar unul.

Marți, de la ora 11, proprietarii de cluburi și baruri s-au întâlnit la Ambasada pentru a discuta cu inspectorul-șef din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat”, Lucian Mihoc. Zeci de patroni de localuri din orașul de pe Bega s-au prezentat la întâlnire, încercând să înțeleagă mai bine care sunt pașii legali pe care trebuie să-i urmeze pentru a fi în conformitate cu normele ISU „Banat”.

Fără documentație a fost imposibil să se vorbească punctual, așa că Lucian Mihoc a încercat să le prezinte proprietarilor de cluburi câteva dintre elementele de bază ale legislației. Spre exemplu, cei care dețin cluburi sau baruri în subsoluri trebuie să aibă neapărat autorizație de siguranță la incendiu din partea ISU „Banat”, urmând ca în funcție de spațiu să se stabilească numărul maxim de persoane care pot intra în club. Dacă acest număr e depășit cu 10%, localul poate fi închis. Mai mult, amenda pentru nerespectarea legii poate ajunge până la 30.000 de lei.

Situația este greu de definit și în cazul ieșirilor de urgență. În primul rând, în funcție de mărimea spațiului trebuie să fie stabilită dimensiunea ușilor. Apoi se ia în calcul rezistența clădirii la incendiu, în funcție de acestea hotărându-se care este timpul de evacuare. Luând în considerare și numărul maxim de persoane care poate fi prezent în local, în funcție de spațiu, se poate stabili câte ieșiri de urgență sunt necesare. Concret, un local care are două ieșiri de urgență poate fi în afara legii.

Și în ceea ce privește necesitatea autorizației din partea ISU „Banat” există destule confuzii. Spre exemplu cluburile care sunt situate la parter, în clădiri locuite, trebuie să aibă autorizație ISU dacă au peste 50 de metri pătrați.

„În funcție de construcție aceasta se poate supune sau nu emiterii unei autorizații de securitate la incendiu. Nu toate categoriile de construcții se supun acestei autorizații. În principal spațiile comerciale cu o suprafață mai mare de 400 de metri pătrați, spațiile de alimentație publică cu suprafață mai mare de 200 de mp, spațiile de comerț aflate la subsoluri, demisoluri, poduri, mansarde, terase au nevoie de autorizație”, a explicat Lucian Mihoc.

Evaluarea siguranței la incendiu nu este făcută nici de proprietari, nici de reprezentanții ISU, ci de specialiști avizați. Aici apare însă una dintre cele mai mari probleme. În țară există un număr foarte mic de persoane care sunt avizate în acest sens, iar în Timiș, conform declarațiilor lui Lucian Mihoc, există un singur specialist.

„Noi vorbim de specialiști care sunt civili și care nu fac parte din Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș. În evidențe, la nivelul județului Timiș, avem un astfel de evaluator. Se pune și problema de competențe (n.r. – avizul primit de specialist pentru derularea activității), pentru că și aceste competențe pot fi retrase la un moment dat”, a mai spus Mihoc.

Concret, în momentul de față cluburile din Timișoara stau la coadă în așteptarea unui specialist care să evalueze siguranța la incendiu a spațiului în care-și desfășoară activitatea. Disperați, proprietarii de localuri, cei care au reușit să ia legătura cu specialiști din țară, spun că obținerea documentației din urma evaluării poate dura și 90 de zile. În aceste condiții patronii de localuri se tem că afacerile lor ar putea dispărea complet de pe piață câtă vreme clubul stă închis în așteptarea evaluatorului.

Proprietarii de localuri au semnalat și alte probleme. Spre exemplu, cei care dețin cluburi în clădiri istorice spun că Primăria Timișoara le impune ca ușă de la intrare în local să se deschidă în interior, lucru care contravine normelor de securitate la incendiu. Mai mult, aceștia au semnalat că în Piața Unirii, care este încă la stadiul de șantier, nu există hidranți care să poată fi folosiți în caz de urgență.

De asemenea, în cazul spațiilor aflate în clădiri istorice, proprietarii spun că le este imposibil să facă modificări deoarece nu au voie să facă schimbări la clădirile monument, chiar dacă au primit aviz de funcționare în aceste spații.

Unii patroni de cluburi au venit și cu propuneri. Aceștia spun că ar fi dispuși să închirieze autospeciale de pompieri care să stea în Piața Unirii pe durata petrecerilor și a evenimentelor.

Reprezentanții cluburilor din Timișoara i-au cerut inspectorului-șef al ISU „Banat” să discute la București modificarea legilor pentru funcționarea cluburilor din toată țara, deoarece, spun aceștia, în momentul de față este imposibil ca un local să funcționeze la standardele impuse.

Lucian Mihoc a promis că va întocmi un raport cu toate cerințele acestora și-l va trimite către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Totuși, deocamdată patronii de cluburi nu au altceva de făcut decât să aștepte specialistul de evaluare a siguranței la incendiu… despre care nu se știe dacă va apuca să-i viziteze în următoarele luni.22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor