Zece ambasadori de pe continentul negru dezbat la Timisoara viitorul Africii

De M. Hoster
Reactualizat la:
2Comentarii
Zece ambasadori de pe continentul negru dezbat la Timisoara viitorul Africii
© TION - Zece ambasadori de pe continentul negru dezbat la Timisoara viitorul Africii
Anul trecut, la Universitatea de Vest Timişoara se înfiinţa Ubuntu – Centrul de Studii Africane. Iată că prin intermediul acestuia, în oraşul de pe Bega au sosit pentru a conferenţia împreună, în cadrul evenimentului intitulat Ziua Internaţională a Africii, şefii a zece misiuni diplomatice de pe continentul negru.


Interes ridicat pentru Ziua Internaţională a Africii, eveniment care a avut loc marţi la Universitatea de Vest Timişoara. Prefectul de Timiş, primarul Timişoarei, reprezentanţi ai Camerei de Comerţ, dar şi gazda acţiunii, rectorul UVT, au fost alături de şefii ambasadelor la Bucureşti ale ţărilor africane reprezentate: Africa de Sud, Algeria, Republica Democrată Congo, Egipt, Libia, Madagascar, Regatul Marocului, Nigeria, Sudan, respectiv Tunisia.

„Mă bucur să vă putem fi gazdă pentru acest eveniment”, a spus Marilen Pirtea, rectorul UVT, la deschiderea Zilei Africii.

Alături de el s-a aflat primarul Nicolae Robu, care a ales limba franceză pentru a se adresa oaspeţilor, şi nu în engleză cum au făcut majoritatea interlocutorilor săi.

„Sunt bucuros că aţi venit la Timişoara, oraşul nostru este un mediu prietenos cu oamenii de afaceri. Pentru al doilea an consecutiv am fost declaraţi cel mai prietenos mediu de afaceri din România”, a spus Robu, sperând probabil că la Timişoara vor sosi şi eventuali investitori africani.

La rândul său, Eugen Dogariu, prefect de Timiş a declarat: „Sunt bucuros că centrul Ubuntu funcţionează, sper să aveţi şedere plăcută. Sun sigur că vor exista posibilităţi de colaborare între Timiș şi ţările dumneavoastră, mai ales în domeniul educaţiei. Vă asigur de ajutorul nostru şi al cetăţenilor”.

Un om extrem de spiritual, ambasadoarea Africii de Sud la Bucureşti, Thenjiwe Ethel Mtintso, a vorbit în cadrul dezbaterii despre viitorul Africii: „Mulțumesc tuturor pentru primirea excelentă de aici, dar şi pentru organizarea Zilei Africii. Eu pot spune că sunt o ţară fără nume, spre deosebire de colegii mei, eu am ca şi nume o zonă, vreau să fiu diferită să am un alt nume decât „Africa de Sud”. Noi africanii conducem revoluţia, noi suntem Africa adevărată, nu lucrurile urâte pe care le vedeţi la televizor. Vom veni cu tobele şi vom dansa, asta e Africa adevărată. În ciuda tuturor celor spuse, noi suntem un continent dezvoltat. Se vorbea de tigrii, acum se va vorbi de leii Africii. Oamenii de afaceri nu sunt atenţi la oportunităţile oferite de acest continent. Suntem ce ești tu, tu ești ce suntem noi, adică suntem interdependenţi intre noi”, a spus Thenjiwe Ethel Mtintso.

Extrem de bine primit a fost consulul general al Madagascarului la Bucureşti, Serge Bareau. Într-o română destul de cursivă, el a vorbit despre faptul că popularitatea ţării sale este extrem de mare în România.

„Madagascar este o ţară pe care o cunoaşteţi din Madagascar 1, Madagascar 2 şi Madagascar 3, filmele de desene animate. Noi primim telefoane la ambasadă şi suntem întrebaţi dacă în Madagascar sunt şi oameni. Da, sunt oameni, de cea mai bună calitate, mai puţin personajele din desenele animate”, a spus ambasadorul.

Articole pe aceeași temă:

Sefii misiunilor diplomatice a zece tari africane se reunesc la Timisoara pentru a sarbatori Ziua Africii

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor