Vesti bune: economia din Timis este pe crestere

De M. Hoster
Vesti bune: economia din Timis este pe crestere
Vesti bune: economia din Timis este pe crestere
Economia judeţului Timiş este în creştere, iar balanţa comercială este pozitivă. Firmele lucrează pe baza comenzilor venite din străinătate, iar ce se trimite la export reprezintă în mare pare produse cu valoare adăugată nu materii prime.

Deşi luna noiembrie, ultima analizată, nu a fost una reuşită, la nivelul întregului an Timişul stă destul de bine. Datele oferite de Direcţia Regională de Statistică arată că producţia industrială realizată în luna noiembrie a anului trecut de operatorii economici din judeţul Timiş a fost mai mare cu 3,2 % comparativ cu luna precedentă. Producţia industrială realizată în luna noiembrie 2012 de operatorii economici din judeţul Timiş cuprinşi în eşantion a fost mai mică cu 1,9 % comparativ cu luna noiembrie a anului 2011. Producţia industrială realizată în perioada 01.01.2012 – 30.11.2012 a crescut cu 2,6 % faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Balanţa comercială a Timişului rămâne una pozitivă, ceea ce înseamnă că firmele trimit la export mai mult decât importă. Vestea bună este că exporturile au crescut cel mai mult la produsele cu valoare adăugată şi nu la materii prime. S-a vândut destul de mult în industria uşoară, mijloace de transport şi echipamente şi aparate electrice.

Exportul a crescut cel mai mult în luna septembrie 2012 faţă de luna august la următoarele grupe de produse: cu 982 000 euro la produse vegetale, cu 695 000 euro la piei crude, piei tăbăcite, blănuri şi produse din acestea, cu 694 000 euro la produse din lemn, plută şi împletituri din nuiele, cu 2,923 milioane euro la materii textile şi articole din acestea, cu 5,778 milioane de euro la încălţăminte, pălării, umbrele şi articole similare, cu 1,216 milioane euro la metale comune şi articole din acestea, cu 1,724 milioane euro la maşini, aparate şi echipamente electrice; aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile, cu 7,063 milioane euro la mijloace de transport, cu 2,113 milioane euro la mărfuri şi produse diverse.

Importul a crescut în luna septembrie 2012 faţă de luna august la următoarele grupe: cu 1,960 milioane euro la produse ale industriei chimice şi ale industriilor conexe, cu 8,344 milioane euro la materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea, cu 1,915 milioane euro la piei crude, tăbăcite, blănuri şi produse din acestea, cu 2,968 milioane lei euro la materii textile şi articole din acestea, cu 4,273 milioane euro la metale comune şi articole din acestea, cu 2,043 milioane euro la mijloace de transport, cu 2,033 milioane euro la instrumente şi aparate optice, fotografice, cinematografice, de măsură, de control sau precizie, cu 1,291 milioane euro la mărfuri şi produse diverse.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor