Un deputat PNL acuză MC că a alocat doar 18.000 de euro Asociației Capitală Culturală. Răspunsul vine de la PSD Timiș

De Bogdan Marta
Un deputat PNL acuză MC că a alocat doar 18.000 de euro Asociației Capitală Culturală. Răspunsul vine de la PSD Timiș
© foto: arhivă
Deputatul PNL de Timiș Pavel Popescu a acuzat Ministerul Culturii și PSD că au alocat doar 18.000 de euro în ultimii doi ani Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană. Reprezentanții PSD Timiș îl acuză de dezinformare.

„Orașul pe care-l reprezint, Timișoara, a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii 2021. «Ministerul Culturii acționează în calitate de autoritate de management responsabilă de organizarea și gestionarea acțiunii Capitale Culturale Europene pentru anul 2021 în România. Titlul de Capitală Culturale Europeană în anul 2021 reprezintă o prioritate pentru România și generează avantaje substanțiale în domeniile cultural, social și economic, atât pe parcursul anului respectiv cât și ulterior.» Informația poate fi găsită și pe site-ul Ministerului Culturii”, a scris Popescu pe Facebook.

Potrivit acestuia, deși bugetul alocat ATCCE până în 2020 este de 12 milioane de euro, doar 18.000 de euro au fost efectiv virați în ultimii doi ani.

„Perioada de pregătire a acestui eveniment internațional, prevăzută în programul PSD este 2016-2020, iar bugetul alocat de Ministerul Culturii este 12 milioane de euro. Ei bine, aflați că în 2 ani suma totală alocată a fost de doar 18.000 de euro, adică 1,5% din total buget. Îl invit public pe breazul ministru al culturii, domnul Valer Daniel Breaz, să explice ce se va alege de acest eveniment extrem de important? Pentru România acest eveniment este un bun prilej de-a se afirma în cultura europeană. Pentru a câștiga titlul de Capitală Europeană în 2021, România a depus un proiect prin care și-a asumat organizarea și desfășurarea acestui eveniment. Ori proiectul nu poate fi realizat în lipsa banilor prevăzuți în buget. Ne îngropați în rușine cu fiecare zi ce trece, domnilor din PSD! În enorma și istorica voastră rușine”, mai scrie Popescu.

În replică, PSD Timiș îl acuză pe deputatul PNL de dezinformare. Astfel, reprezentanții filialei susțin că ATCCE a primit exact atâția bani câți a solicitat pentru proiectele pe care le implementează.

„Într-o continuă căutare a capitalului politic şi a notorietății, deputatul PNL Pavel Popescu dă din greșeală în greșeală şi dezinformează timișorenii. Ascultând, probabil, sfatului președintelui său Ludovic Orban – acela de a scoate parii la PSD-işti –, Pavel Popescu a ţinut cu tot dinadinsul să ne arate încă o dată amatorismul său proverbial. Într-o postare pe un site de socializare, deputatul acuză PSD Timiş că îngroapă proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană, invocând slaba finanțare venită din partea Ministerului Culturii”, transmit reprezentanții PSD Timiș.

Mai mult, aceștia susțin că ATCCE a obținut doar anul trecut o finanțare de 850.000 de lei, pentru spectacolul care a marcat 100 de ani de la Marea Unire.

„Pentru ca lucrurile să fie clare şi înţelese şi de Pavel Popescu, trebuie făcute câteva precizări:

– O parte a banilor de care dispune Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 provine de la Guvernul României, prin Ministerul Culturii. Anul trecut, ATCCE a obţinut o finanţare, în urma unui proiect depus, de 850.000 de lei, bani pe care ministerul i-a alocat.

– Cofinanţatori ai ATCCE sunt Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Municipiului Timişoara, instituţii care alocă sume pentru proiectele culturale ale Asociaţiei şi decontează bani dacă aceste proiecte se implementează.

– Ministerul Culturii nu a alocat 12 milioane de euro pentru ATCCE, această sumă fiind declarată de Asociaţie necesară întregului program, iar în urma discuţiilor dintre reprezentanţii celor două entităţi s-a convenit ca ministerul să aloce bani, în limita maximă a celor 12 milioane, în urma unor proiecte depuse direct la Ministerul Culturii. Că Asociaţia a depus sau nu proiecte culturale, este o cu totul altă discuţie. Aşadar, dezinformările şi minciunile pot fi uşor demontate, pentru că lucrurile sunt destul de clare. Doar cine nu vrea, în cazul de faţă deputatul Popescu, nu poate înţelege”, mai transmit cei de la PSD Timiș.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor