Turism de weekend la 25 de kilometri de Timisoara: fortificatia de la Cornesti, vulcanii noroiosi

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
Timișorenii, dar nu numai ei, au o posibilitate în plus de a-și petrece timpul liber. De data aceasta, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în Timiș a prezentat posibilitățile de relaxare în nordul județului.

Puteți găsi ceva interesant de văzut și făcut la doar 20-25 de kilometri de Timișoara, în zona cuprinsă între localitățile Cornești-Seceani- Călacea-Satchinez –Hodoni. Turism de weekend, turism istoric, turism de agrement, turism balneo, cicloturism, acestea sunt doar câteva dintre formele de turism care pot fi practicate în zona propusă. Turiștii au ocazia să participe la o excursie adevărată la Iarcurile Cornești. Acestea sunt organizate la cerere, de către și cu sprijinul specialiștilor de la Muzeului Banatului și includ și localitatea Seceani, unde pot fi văzuți vulcanii noroioși, localitatea Satchinez unde, primăvara, păsările transformă mlaștinile într-un loc minunat, un popas la Conacul de la Hodoni, pentru ca ziua să fie încheiată la Băile Călacea. În zona fortificației de la Cornești s-a propus și proiectul amenajării unui muzeu, unde să se expună artefactele găsite acolo.

„Am demarat un proiect al unui muzeu, pentru a vizualiza artefactele, aici se poate și petrece timpul liber, acolo se află și unele bălți care sunt o sursă de recreere pentru pescari. Există o posibilitate de a se realiza un punct muzeal, cele două soluții se află pe masa consiliului județean, cercetările noastre vor merge mai departe aici, pe următorii trei ani. Fortificația a fost construită în a doua jumătate a mileniului doi, înainte de Hristos, o comunitate care se ocupa cu creșterea animalelor. Vasele descoperite au un conținut anormal de sodiu, acele vase au fost folosite pentru a ține sarea sau pentru saramuri”, spune Alexandru Szentmiklosi, șef Secție Arheologie, Muzeul Banatului.

Fortificația de la Cornești este de peste 1700 de hectare. De 10 ani arheologii sapă acolo și încă mai sunt multe de descoperit, de asemenea sunt și multe artefacte, care ar fi mai bine conservate într-un muzeu. În proiectul pe care Muzeul Banatului l-a depus la consiliul județean, cel referitor la crearea unui muzeu în zonă, se menționează și înființarea unui punct de închiriat biciclete, care ar urma să apară în zonă.

La Cornești se poate pescui, se poate face cicloturism și, anual, administrația locală susține organizarea duatlonului Iarcuri Trophy Cornești, eveniment care adună sute de oameni din județ, dar și din afara țării.

Cei care aleg să petreacă o zi în această zonă au posibilitatea să mănânce la o pensiune din Orțișoara, la restaurantul de la Băile Calacea sau pot alege să facă un picnic pe dealurile de lângă bălțile de la Cornești.

Călătoriți în Timiș!

Imagini dronă: Mihai Ștefănescu

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor