Tripla aniversare la Camera de Comert Timis

De M. Hoster
1Comentariu
Tripla aniversare la Camera de Comert Timis
© TION: Tripla aniversare la Camera de Comert Timis
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş va fi vineri în mare sărbătoare. Organizaţia, reprezentativă pentru mediul de afaceri local va aniversa trei evenimente:165 de ani de la înfiinţarea instituţiei, 25 de la reluarea activităţii după 1989, fiind prima Cameră reînfiinţată în România, respectiv zece ani de la deschiderea Centrului Regional de Afaceri Timişoara – CRAFT. Cu această ocazie, vineri, la CRAFT va fi organizat un eveniment de gală.


În 1850 se înfiinţează, printr-o patentă imperială emisă pe 26 martie, sub semnătura împăratului Franz Josef, Camera Meşteşugărească a Vojvodinei sârbeşti şi a Banatului Românesc. Organizaţia este precursoarea actualei Camere de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş. Aceasta şi-a deschis porţile în 7 martie 1990, ca rezultat al iniţiativei unui grup provenind din Biroul de Relaţii Externe a CFSN Timiş. CCIAT a fost prima Cameră de Comerţ redeschisă după Revoluţie în România.

Cea de a treia aniversare este cea a zece ani de la inaugurarea Centrului Regional de Afaceri Timişoara.

La eveniment vor lua parte o serie de personalităţi, foşti preşedinţi şi directori generali care au condus organizaţia de la reînfiinţare, dar şi Decebal Anastasescu, primul reprezentant al Guvernului în teritoriu, după 1990. El conducea la acea vreme „Primăria Judeţului Timiş”, denumirea de atunci a actualei Prefecturi, respectiv Petre Roman, cel care conducea Guvernul în 1990, el semnând actul de reînfiinţare a Camerei. Vor fi acordate diplome de onoare, o serie de sticle de vin special realizate pentru eveniment, dar şi un pergament care va marca sărbătoarea CCIAT.

Tot în cadrul acţiunii este inclusă şi o expoziţie cu diferite obiecte şi fotografii care vor marca cei 25 de ani de existenţă a instituţiei.

Ca un lucru inedit, doar cinci firme timişorene, UTT, ELBA, Azur, Fabrica de Bere Timişoreana, respectiv Smithfield, la care se adaugă societatea Mondial Lugoj, sunt membre și în prezent, acestea fiind înscrise în 1946, până în 1949, atunci când camera a fost desfiinţată. La reluarea activităţii acestea au devenit din nou membri. Prima firmă care s-a înscris ca şi membră a CCIAT după 1990 se numeşte Inten, însă din păcate aceasta s-a desfiinţat.

În primii ani după Revoluţie, Camerele au deţinut şi Registrul Comerţului, iar prima firmă înregistrată, în 1990, a fost cunoscuta societate AEM. La înfiinţarea CCIAT existau 97 de firme timişorene, iar în prezent membre ale organizaţiei sunt 620 de societăţi.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor